Природокористування і якість життя - поради лікаря: факти та вигадки про депресію

23 вересня 2023 року

   Часто доводиться зустрічатися з упередженим ставленням до депресії, наприклад, що це не справжній стан або що вона вражає лише певних людей. Такі хибні стереотипи не лише відлякують тих, хто страждає від депресії, від звернення за допомогою, а й зумовлюють негативне ставлення до захворювання та стигматизацію людей, потерпаючих від нього.

   За даними ВООЗ депресія діагностується у 264 мільйонів людей, а 7% населення всієї планети мали за своє життя хоча б один депресивний епізод. Попри це навколо неї продовжує ширитися багато міфів, зокрема через неправильні культурно-соціальні уявлення.

НЕ Є РЕАЛЬНИМ СТАНОМ

   Деякі люди дискредитують депресію, стверджуючи, що це вибір людини або риса особистості. Її також звикли розглядати як тип смутку, слабкості або жалю до себе, а не як психічний розлад, який можна діагностувати та вилікувати.

   ФАКТИ. Депресія — це стан, описаний у діагностичному та статистичному посібнику з психічних розладів (п’яте видання, DSM-5). Він включає як емоційні, так і фізичні симптоми. Для встановлення діагнозу «депресія», людина має відповідати певним критеріям, зазначеним у посібнику. До них належать наявність симптомів, які тривають принаймні 2 тижні та можуть суттєво змінити те, як людина думає, відчуває та діє. Тому депресія не еквівалентна простому смутку чи жалю до себе. Лікарі пов’язують депресію з біологічними, екологічними та психологічними факторами.

   Хоча депресія може по-різному впливати на людей, зазвичай вона спричиняє втрату інтересу чи задоволення від звичної діяльності та пригнічений настрій. Це може викликати такі симптоми, як зміни апетиту або маси тіла, низький рівень енергії та труднощі з концентрацією або прийняттям рішень.

НАЙКРАЩЕ ЛІКУВАННЯ — ПРЕПАРАТИ

   Антидепресанти можуть покращити процес використання мозком певних хімічних речовин, що керують настроєм і стресом. Деякі люди вважають, що прийом антидепресантів є найкращим або найефективнішим способом лікування депресії. Також поширена думка, що людині необхідно приймати антидепресанти протягом усього життя, щоб запобігти симптомам депресії.

   ФАКТИ. Антидепресанти не є панацеєю від депресії, і вони працюють не для всіх і не в кожній ситуації. Лікарі зазвичай призначають препарати разом із психотерапією та зміною способу життя. Інколи людям з депресією треба приймати антидепресанти протягом багатьох років, щоб впоратися зі своїми симптомами, однак вкрай рідко їх призначають на все життя.

   Зазвичай потрібно від кількох тижнів до кількох місяців, щоб ці препарати почали діяти. Раптово припиняти їх прийом небезпечно через ризик виникнення небажаних наслідків. Поступове зменшення дози планується з лікарем після зникнення симптомів. Зазвичай у цьому з’являється необхідність після прийому антидепресантів протягом щонайменше шести місяців.

ЇЇ ВИКЛИКАЄ ТРАВМА

   Деякі люди вважають, що депресія завжди є результатом травматичної події.

   ФАКТИ. Травма може бути фактором ризику або потенційним тригером депресії. Немає однієї причини депресії, і часто вона виникає через поєднання різних факторів. Крім того, не у кожного, хто пережив травматичну подію, розвивається депресія. Вона може виникнути й коли здається, що у людини все добре.

Є ЧАСТИНОЮ ДОРОСЛІШАННЯ

   Підлітковий вік може бути емоційно, соціально та фізіологічно важким. Симптоми депресії схожі на ті, що спостерігаються в такому віці: надмірний сон, дратівливість, песимізм і тривога. Тому є думка, що депресія є частиною перехідного періоду.

   ФАКТИ У підлітків часто спостерігається депресія. Однак, як і у дорослих, існує різниця між типовим підлітковим сумом і депресією. Як правило, якщо смуток, роздратування та відсутність задоволення від речей, які раніше приносили радість, тривають протягом тривалого періоду часу, можна підозрювати, що підліток живе з депресією.

   Це не означає, що кожен примхливий підліток обов’язково страждає від депресії, і такий стан не є тим, через що обов’язково потрібно пройти у цьому віці. Однак якщо у підлітків постійно поганий настрій і труднощі з виконанням шкільних завдань варто звернутися до лікаря.

ВРАЖАЄ ЛИШЕ ЖІНОК

   Культурні та суспільні стереотипи підтримували міф, що чоловіки не мають або не повинні страждати від депресії. Через це довгий час ігнорували чоловічу депресію.

   ФАКТИ. Депресія може бути у кожної людини. Однак вона часто має різні симптоми у чоловіків і жінок, і певні фактори здатні збільшити ризик депресивних епізодів для кожної статі.

   Депресія у чоловіків. Дослідження показують, що у чоловіків, які живуть з депресією, проявляється більше симптомів гніву та розладів внаслідок вживання психоактивних речовин, ніж у жінок. Вони також часто менш відкриті для розмов про свої почуття і, отже, менш схильні шукати допомоги. При симптомах депресії чоловікам важливо звернутися до лікаря, аби запобігти серйозним ускладненням. Дослідження показують, що чоловіки більш схильні до самогубства, де фактором є депресія, ніж жінки.

   Депресія у жінок. Зустрічається частіше. Жінки також можуть відчувати післяпологову депресію, симптоми якої включають тривогу, втому та постійний поганий настрій. Дослідники вважають, що післяпологова депресія розвивається з кількох причин, включаючи раптові зміни гормонального фону. При післяпологовій депресії жінки можуть відчувати виснаження та надзвичайний смуток до такої міри, що їм важко піклуватися про себе та своїх дітей. І їм вкрай важливо вчасно отримати професійну допомогу.

ВПЛИВ СІМЕЙНОЇ ІСТОРІЇ

   Вважається, що наявність депресії в сімейному анамнезі гарантує, що в людини також з часом розвинеться цей стан.

   ФАКТИ. Генетика, безумовно, відіграє певну роль у розвитку депресії. Дослідження показують, що люди, які мають родича першого ступеня (батько чи матір), що страждає на депресію, хворіють у 2–3 рази частіше. Однак є люди з такою ж сімейною історією, у яких депресія не розвивається. З іншого боку, у людей, в родині яких не було депресії, також виникає цей стан. Розвиток депресії залежить і від інших - екологічних, психологічних і біологічних - факторів.

ЗАЙНЯТІСТЬ ЛІКУЄ

   Поширена думка, що зайнятість роботою, навчанням або іншими захопленнями й діяльністю може допомогти запобігти або уникнути депресивних епізодів.

   ФАКТИ. Рекомендована кількість фізичних вправ і проведення часу з сім’єю та друзями часто допомагає людині впоратися з депресією. Натомість, просто зайнятися роботою чи іншою рутинною діяльністю не обов’язково буде сприяти полегшенню симптомів.

   Людина може зосередитися на хобі, проєкті чи іншій значущій діяльності в рамках лікування депресії. Якщо під час депресивного епізоду хочеться робити звичні справи, варто намагатися розбити будь-які великі завдання на менші, і уникати виконання багатьох справ одночасно. Також слід відкласти прийняття важливих рішень або взяття зобов’язань.

РОЗВИВАЄТЬСЯ В ПЕВНОМУ ВІЦІ

   Багато людей відчувають свій перший депресивний епізод у 20-30 років. Тому вважається, що депресія вражає лише дорослих. Також є думка, що депресія є природною частиною старіння, типовою для літніх людей.

   ФАКТИ. Депресія може розвинутися в будь-якому віці, в тому числі у маленьких дітей. У людей похилого віку серйозні захворювання, такі як рак, захворювання серця та хвороба Паркінсона, здатні спричинити депресію. Деякі ліки також можуть викликати побічні ефекти, які збільшують ризик депресії. До них належать певні засоби від алергії, артеріального тиску, знеболюючі тощо.

   Однак депресія не є обов’язковою частиною старіння. Інколи симптоми депресії можуть помилково приймати за природну реакцію на важку хворобу. Людям похилого віку з хронічними захворюваннями або ознаками депресії варто поговорити зі лікарем про те, як зменшити ризик депресії або лікувати її.

РОЗМОВА ПОГІРШУЄ СТАН

   Часто люди уникають говорити про депресію або визнавати будь-які симптоми, які вони можуть відчувати. Зокрема, через несприйняття у суспільстві психічних розладів.

   ФАКТИ. Насправді люди з депресією повинні спробувати обговорити це, оскільки багатьом знадобиться стороння допомога, щоб почуватися краще. Поговорити можна з тим, кому вони довіряють, як друзі або члени родини, або з лікарем. При депресії допомагають й кілька розмовних типів психотерапії, як КПТ чи міжособистісна терапія.

   Внесення певних змін у харчування під час лікування депресії іноді може зменшити симптоми. Якщо в рекламі дієтичних добавок йдеться про те, що вони допомагають при депресії, люди можуть вважати, що рослинні препарати здатні замінити інші методи лікування.

   ФАКТИ. Деякі рослинні добавки насправді можуть зумовлювати серйозні проблеми зі здоров’ям. Особливо звіробій, якщо його змішувати з антидепресантами. До неперевірених популярних природних добавок для лікування депресії належать Омега-3 поліненасичені жирні кислоти, S-аденозилметіонін, корінь валеріани. Хоча деякі дослідження показують, що ці дієтичні добавки можуть допомогти впоратися з депресією, докази поки лишаються непереконливими. Тому перед прийомом таких добавок варто порадитися з лікарем.

Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії


 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook