Природокористування і якість життя - поради лікаря: широкозастосовані добавки до їжі і можливі негативні наслідки їхнього споживання

21 вересня 2023 року

   Згідно з результатами проспективного когортного дослідження NutriNet-Santé, проведеного у Франції, різні типи емульгаторів, які широко використовуються для отримання рівномірної суміші при змішування олії та води та продовження терміну зберігання оброблених харчових продуктів, асоційовані із вищим ризиком серцево-судинних захворювань та ішемічної хвороби серця.

   Після корекції щодо інших факторів ризику за більш як 7 років спостереження карбоксиметилцелюлоза залишалася пов’язаною з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань (HR 1,03, 95% ДІ 1,01-1,05) та ішемічної хвороби серця (HR 1,04, 95% ДІ 1,02-1,06), так само як і ефіри лимонної кислоти моногліцеридів і дигліцеридів жирних кислот (ССЗ: HR 1,04, 95% ДІ 1,02-1,07; ішемічна хвороба серця: HR 1,06, 95% ДІ 1,03-1,09). Молочний ефір моногліцеридів і дигліцеридів також був асоційований з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань (HR 1,06, 95% ДІ 1,02-1,10).

   Через спостережний характер дослідження науковці не змогли визначити причинно-наслідковий зв’язок емульгаторів із ризиком серцево-судинних захворювань. Проте вони максимально відокремили роль емульгаторів, врахувавши частку ультраоброблених продуктів у щоденному харчовому наборі, а також особливості харчування, що можуть вплинути на ризик серцево-судинних захворювань, включаючи споживання цукру, солі, насичених жирних кислот, калорій, клітковини та штучних підсолоджувачів.

   Оброблена їжа в цілому пов’язана з вищими ризиками ожиріння, раку та смертності, однак впливу певних харчових добавок досі не було виявлено і підтверджено. Автори проаналізували роль емульгаторів, які є одними з найбільш споживаних харчових добавок, серед яких модифіковані крохмалі, лецитини, ксантанова камедь і пектини. Більш ніж половина промислово оброблених харчових продуктів і напоїв у всьому світі містять принаймні один емульгатор.

   З досліджень на тваринах і в лабораторії відомо, що деякі емульгатори можуть змінювати наш мікробіом і спричиняти запалення в кишечнику. Однак існує дуже мало досліджень, проведених з людьми. Щоб визначити конкретні причинно-наслідкові зв’язки, необхідно провести додаткові дослідження.

   Проспективне когортне дослідження базувалося на французькій когорті з даними, що охоплюють період з 2009 по 2021 рік. Автори включили понад 95 000 дорослих без серцево-судинних захворювань (середній вік 43,1 року, 79% жінок), які заповнювали харчові щоденники. З цих записів дослідники зібрали дані про конкретні комерційні марки споживаної промислової їжі та оцінили вплив окремої харчової добавки на кожну людину.

   Найбільш споживаними емульгаторами були загальні модифіковані крохмалі (33,5%), гідрокарбонат натрію (26,9%) та пектини (6,4%). Подібні харчові добавки найчастіше зустрічаються у десертах, тортах і печиві, а також у молочних продуктах.

   Спостереження за учасниками дослідження тривало в середньому 7,4 роки, протягом яких учасники самі заявляли про будь-які важливі події зі здоров’ям і надсилали підтверджуючі медичні записи.

   Основні обмеження дослідження — непропорційна кількість жінок і високоосвічених людей. Крім того, споживання емульгаторів могло бути недооцінене через нездатність дослідження зафіксувати присутність цих агентів у немаркованих харчових продуктах (як хлібобулочні вироби) і в природних середовищах (як лецитини в яйцях).


Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії









 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook