Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції: використовуємо очне навчання на повну

23 вересня 2023 року

  Згідно наказу ректора університету від 11.08.2023 р. № 897, у Національному університеті біоресурсів і природокористування України навчальний рік розпочався в середині серпня в очному форматі.

У змішаному форматі продовжується реалізація освітнього процесу підготовки студентів. Студенти першого курсу та скороченого терміну навчання мають можливість навчатись очно, в чудових аудиторіях та сучасних лабораторіях з використанням лабораторного обладнання.

Так, студенти скороченого терміну навчання 1 курсу, опановуючи дисципліну «Загальні технології харчових виробництв» разом із доцентами Оленою Очколяс та Миколою Ніколаєнком, активно долучаються до виконання лабораторних робіт на тему: «Технологія виробів зі здобного тіста».                                                   

Дівчата та юнаки активно взялися за роботу – виготовлення кондитерських виробів своїми руками, що добре впливає на підвищення їх зацікавленості до навчання та полегшення адаптації до нових освітніх викликів в їхньому житті. Особливо, якщо результат своєї роботи можна оцінити по завершенню.

 Для проведення лабораторного заняття було обрано популярний нині виріб «Сінабон» - спіраль зі здобного тіста з корицевою начинкою та кремом з вершкового сиру. Щоб не обмежуватися лише знайомством з технологією, був доданий елемент порівняння одного з ключових інгредієнтів хлібобулочного виробництва - дріжджів. Було обрано декілька зразків від різних виробників та зроблено різні заміси, зберігаючи решту компонентів, пропорцій та технологічних процесів, для оцінки якості саме дріжджів.

 Було використано опарну технологію. Тому процес почався з  підготовки молока, дріжджів та цукру для її приготування. Вже на першому етапі студенти могли побачити відмінності в швидкості та активності дії дріжджів. Далі за допомогою сучасного обладнання – робота Thermo Mix, який одночасно може і вимірювати, і нагрівати, і замішувати сировину, було виготовлене здобне тісто. Далі тісто було поміщене в спеціальну тару для попереднього розстоювання протягом години, цей етап також дозволяє порівняти підйомні властивості, на скільки добре піднімається тісто виготовлене однією технологією, при заміні лише єдиного ключового компонента різних виробників. 

     Після попереднього розстоювання тісто було розкатане, додали цукрово-корицеву начинку і сформували вироби. Почався ще один годинний процес вже остаточного розстоювання. І після його завершення, нарешті, можна переходити до етапу випікання в професійній духовій шафі нашої лабораторії. Це останній етап виробництва, де можна побачити активну дію дріжджів і порівняти різних представників ринку України. Доки сінабони випікалися, протягом 20 хвилин за температури 175°С, настав час виготовлення крему з вершкового сиру та масла. Дочекавшись завершення процесу випікання крем був нанесений на готовий ще гарячий виріб для просочення в його складки. Нарешті пройшли довгі години виробничого процесу, сінабони охололи і студенти готові перейти до улюбленої частини - дегустації. 

 

   Загалом, за смаковими характеристиками вироби вийшли майже ідентичними, але в процесах були помітні відмінності в роботі дріжджів різних виробників.

Також студенти розрахували енергетичну та харчову цінність готових виробів. З одного замісу масою 1400 г отримали 14 порцій виробу. Одна порція містить 6,1 г білку, 49,3 г вуглеводів та 15 г жирів. Енергетична цінність порції становить 351 ккал.

«З цих прорахунків звичайно зрозуміло, що тістечко сінабон не є представником продуктів здорового харчування і не рекомендується для частого вживання. Але іноді можна дозволити собі трохи гастрономічного задоволення. Але не зловживайте. Однієї порції буде достатньо для винагороди себе за чудово проведену роботу, стверджує староста групи Яна Яременко.       

Студенти на таких заняттях отримують як нові знання та навички, так і приємні спогади та емоції повʼязані з Альма-матер та рідним факультетом. 

 

 

Микола Ніколаєнко,
доцент кафедри громадського
здоровʼя та нутриціології

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook