Цікава та пізнавальна екскурсія ботанічним садом для студентів спеціальності "Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство"

23 вересня 2023, 19:30

По літньому теплий, осінній день студенти 1 курсу 13 групи спеціальності «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» разом зі своїм куратором відвідали ботанічний сад Національного університету біоресурсів і природокористування України. Зустріла студентів і провела цікаву та пізнавальну екскурсію кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції – Марія Шевчук.

Марія Олександрівна розповіла, що історія ботанічного саду починається з 1928 року. Його створили для науково-навчальних цілей із дослідження та розв’язання проблем акліматизації, збереження, розмноження та селекції в спеціально створених умовах рідкісних і типових видів рослин. На території ботанічного саду зростає велика кількість видів рослин, понад 3500 таксономічних одиниць. Загальна площа бот саду складає 53 га. Тут розміщена навчальна база та практична лабораторія, розсадники лісових та декоративних рослин і багато інших науково-навчальних ділянок.

Територія в ботанічному саду облаштована для звичайних відвідувачів, тут є вимощені доріжки, лавки, ліхтарі, альтанки, містки, струмочки, таблички з корисною інформацією та велика колекція дерев’яних скульптур, навіть мамонти та динозаври в повний зріст. Створені експозиційні ділянки хвойних рослин Далекого Сходу, Кавказу, квітково-декоративних рослин, троянд, бузку, географічні посадки дубів. Із колекції тропічних та субтропічних рослин цінними є колекції бромелієвих, цитрусових, кипарисів тощо.

На відносно невеликій ділянці студенти побачили величезну кількість різноманітних дерев, кущів, квітів і декоративних рослин. Частина з них була незвичайна та непритаманна для нашого регіону.

Родзинкою ботанічного саду є новозбудована орнітологічна стежка довжиною понад 100 м на якій з висоти можна спостерігати за понад 10 видами птахів, які гніздяться, мешкають чи зупиняються у ботанічному саду. Під час прогулянки стежкою можна почути пташиний спів, навчитися розрізняти звуки різних птахів та вивчити їхні особливості.

Студентам сподобалися еко класи, яких є декілька на території ботанічного саду. Тут є все, що потрібно для навчання: дерев’яні лави і парти, кафедра для викладача, навчальні стенди – і все це під відкритим небом посеред саду, в оточенні рідкісних таксонів та міфологічних скульптур. В такому класі можна не тільки навчатися, а й відпочивати чи насолоджуватися навколишньою красою рослин. Біля кожного виду стоїть табличка з назвою та природною зоною зростання.

Загалом, екскурсія стежками ботанічного саду залишила багато позитивних емоцій. Студенти були приємно вражені різноманітність рослин та дизайном ботанічного саду.

Щиро дякуємо доценту кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Марії Шевчук за цікаву та пізнавальну екскурсію!!!

 

Віра Кутовенко, куратор 1 курсу

 спеціальності «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство»

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook