Природокористування і якість життя - поради лікаря: важливість і можливості оцінки показників маси тіла у дітей та підлітків

25 вересня 2023 року

   Навряд чи є досі поширеною думка, що "добра вгодованість" дитини або підлітка є свідченням хорошого стану здоров'я. Надто гарний апетит разом із змітанням великих порцій їжі більшістю батьків, бабусь і дідусів вже не розглядається як щось сильно позитивне.

   У той же час, дотепер існували значні складнощі із оцінкою відповідності ваги дитини віковій та статевій нормі.

   Це для дорослих подібна задача вирішується у дві дії. Коли на калькуляторі ми отримуємо квадрат росту у м2, а потім ділимо вагу в кілограмах на отриманий результат першої дії.

 

   Індекс маси тіла (ІМТ), виражений у кілограмах на метр квадратний, є універсальним показником, який має досить просту класифікацію: норма - 18,5-25 кг/м2, недостатня вага - менше 18,5 кг/м2, надмірна вага понад 25 кг/м2, ожиріння - більше 30 кг/м2.

   Але така формула обчислення ІМТ абсолютно не підходить для дітей і підлітків. Для них використовуються перцентильні таблиці, за допомогою яких оцінюється співвідношення ваги і росту у статевому і віковому контексті.

   Подібні таблиці є в розпорядженні педіатрів і сімейних лікарів. Але, слід сказати відверто, що далеко не всі спеціалісти користуються ними і визначають відповідність ваги дитини віковій та статевій нормі на кожному прийомі.

   Вочевидь, давно існувала необхідність розроблення калькулятора, який дозволить робити такі критично необхідні підрахунки не лише фахівцям, але й батькам і самим дітям. Нарешті це було реалізовано на платформі "Знаїмо", яка створена для підтримки реформи шкільного харчування.

завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook