Науковці механіко-технологічного факультету та факультету конструювання та дизайну – учасники першої зустрічі проєкту TREATY в межах ініціативи Єврокомісії EIT HEI «Розбудова інноваційного потенціалу вищої освіти» на базі Данського технічного університету

26 вересня 2023 року
   У період з 13 по 14 вересня 2023 року проходила дводенна перша проєктна зустріч TREATY в рамках Ініціативи EIT HEI «Розбудова інноваційного потенціалу вищої освіти» на базі Данського технічного університету (дан. Danmarks Tekniske Universitet, DTU), розташованого у комуні Люнгбю-Торбек на північ від Копенгагена.
   Науково-педагогічні працівники НУБіП України, а саме, д.т.н., професор, професор кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту імені М. П. Момотенка Геннадій ГОЛУБ, д.т.н., професор, декан механіко-технологічного факультету Вячеслав БРАТІШКО, к.т.н., доцент, доцент кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту імені М. П. Момотенка Наталія ЦИВЕНКОВА, к.т.н., доцент, доцент кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту імені М. П. Момотенка Любов ШИМКО, асистент кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту імені М. П. Момотенка Іван ОМАРОВ, д.т.н., професор, професор кафедри конструювання машин та обладнання Юрій РОМАСЕВИЧ взяли участь у координаційній нараді щодо виконання європейського гранту «Nurturing Deep Tech Talents For Clean And Sustainable Energy Transition», виконавцем якого є НУБіП України.
   Професор Голуб Г.А. та асистент Омаров І.С. безпосередньо відвідали Данський технічний університет та активно працювали в рамках зустрічі, представляючи результати роботи, яка виконується за проєктом. А чотири учасники зустрічі з НУБіП України – працювали у онлайн-форматі.
Крім НУБіП України та Данського технічного університету учасниками проєкту також є Кіпрський інститут, університет Кастилья-ла-Манча та Грецький інститут розвитку підприємництва.
    Під час наради обговорювалися питання щодо фінансування робіт у рамках гранту, запланований обсяг робіт та календарний план їх виконання, форми звітності тощо.
   Координатор проєкту від Датського технічного університету старший науковий співробітник Ahmad ARABKOOHSAR зробив доповідь про загальні питання виконання проєкту, акцентуючи увагу представників кожного університету-виконавця проекту на його завданнях та термінах виконання.

   Maria CONSTANTINOU, представниця Кіпрського інституту, доповіла про поточний стан реалізації проєкту та форми звітності по навчальній складовій проєкту.
   Maria DALAKOURA представила презентацію щодо стану поширення грантового проєкту в соціальних мережах. Зараз доступ до проєкту є під лінком https://eit-hei.eu/projects/treaty/, https://treaty-project.eu/, https://orbit.dtu.dk/en/projects/nurturing-deep-tech-talents-for-clean-a....
   Геннадій ГОЛУБ представив презентацію про виконаний обсяг робіт по робочим пакетам гранту, які закріплені за НУБіП України.
Досить цікавим було відвідати науковий Hub “Sky Lab” DTU, де студенти 24/7 мають змогу реалізовувати власні технічні проекти. З цією метою лабораторія оснащена сучасними зразками комп’ютерної техніки, обладнання, вимірювального інструменту, металообробними верстатами, витяжними системами, засобами індивідуального захисту тощо. Для комфортної роботи наукових груп студентів передбачено окремі творчі кабінети та зручні меблі.
   Передові технології залучення студентів до творчих наукових робіт планується до впровадження на факультетах механіко-технологічному і конструювання та дизайну НУБіП України.
 
   Заключний день поїздки був насичений відвідуванням культурних пам’яток та історичних місць Копенгагена.

   У копенгагенському парку Естре Енлег встановлено пам’ятник Тарасу Григоровичу Шевченко, який розмовляє за допомогою сучасних технологій. Тепер кожен охочий може просканувати QR-код, розміщений на постаменті, і за допомогою смартфона прослухати цікаву розповідь самого Кобзаря про свій довгий і тернистий шлях, який зробив його геніальним пророком та майстром художнього слова, що залишив величезну літературну спадщину.

   Слід відмітити приємний для всіх українців факт, що на всіх будівлях державних установ, будівлях вокзалів поряд із Державним прапором Датського королівства майорить Державний прапор України.
 

 

Наталія ЦИВЕНКОВА,
доцент кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту
імені М. П. Момотенка

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook