Природокористування і якість життя - поради лікаря: вибір на користь соєвих продуктів: поживна цінність і результати досліджень

26 вересня 2023 року

  Рослинні продукти продовжують набувати більшої і більшої популярності разом із зростанням кількості прихильників вегетаріанських моделей харчування. Позитивною тенденцією є й те, що загалом все більше людей споживає багато рослинної їжі. Соєві продукти також мають своїх поціновувачів, тож варто поговорити про їхній вплив на здоров’я людини.

   З соєвих бобів виробляють багато різних продуктів. Особливо вони популярні у китайській та японській кухнях, де споживають як самі соєві боби (едамаме), так і соєві напої та тофу. Соєві боби також ферментують для отримання темпе та місо.

   Соєві продукти часто вибирають через проблеми зі споживанням молочних продуктів. Наприклад, коли є алергія на коров’яче молоко або непереносимість лактози.  Багато людей споживають менше м’яса, молочних продуктів та їдять рослинну білкову їжу з міркувань захисту навколишнього середовища. Деякі надають перевагу смаку та різноманітності продуктів на основі сої.

 ПОЖИВНІСТЬ

   Соєві продукти є хорошим джерелом багатьох поживних речовин, серед яких ненасичені жири, клітковина, різні вітаміни та мінерали. Чимало соєвих напоїв також збагачені мікронутрієнтами та містять кальцій, йод, вітаміни B2, B12 і D.

   Особливий інтерес викликають ізофлавони сої, які є різновидом фітоестрогенів. Це рослинні компоненти, схожі за будовою з гормоном естрогеном. Хоча естрогенна активність ізофлавонів, які містяться в соєвих продуктах, відрізняється від естрогену, який виробляється в організмі, і є набагато слабшою, багато досліджень з’ясовували, яку користь для здоров’я може мати споживання сої.

 СОЯ І ХВОРОБИ СЕРЦЯ

   Нижчий рівень серцево-судинних захворювань спостерігався серед людей з азійських країн, що  вживали соєві продукти. Науковці вирішили перевірити, чи може соя знизити ризик серцево-судинних захворювань, чи відмінності пов’язані більше з тим, що мешканці азійських країн у дорослому віці їдять менше тваринних продуктів, які містять багато насичених жирів.

   Багато великих досліджень показали, що споживання сої призвело до зниження рівня холестерину у людей з високим рівнем холестерину. У Великобританії, США та Японії на державному рівні вважається, що вживання 5 г соєвого білка на день може допомогти знизити рівень холестерину в крові. Однак оцінка Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA) у 2010 році відхилила пропозицію щодо погодження твердження про зв’язок між соєвими білками та ефектом зниження рівня холестерину.

   Єдиним соєвим продуктом, який збільшує серцево-судинний ризик, є найбільш популярних з них – соєвий соус. Високий вміст солі у ньому провокує збільшення кров’яного тиску при надмірному регулярному  споживанні.

 СОЯ І МЕНОПАУЗА

   Поширеним симптомом менопаузи є припливи, пов’язані зі зниженням рівня естрогену. Дослідження, опубліковане у 2012 році, виявило, що споживання ізофлавонів сої призвело до принаймні 20% зниження частоти та тяжкості перебігу припливів. Водночас це менш ефективно, ніж використання замісної гормональної терапії, яку рекомендують у більш важких випадках.

 СОЯ І РАК

   Низький ризик раку передміхурової залози спостерігався у китайських чоловіків, що свідчить про те, що зазвичай вище споживання сої має можливий захисний зв’язок. Деякі дослідження свідчать про повільніше зростання маркерів ризику раку передміхурової залози у пацієнтів із високим споживанням ізофлавонів.

   Нижчий рівень ризику раку молочної залози в азійських жінок також вказує на можливі захисні ефекти, особливо пов’язані зі споживанням більшої кількості соєвих продуктів у дитинстві та підлітковому віці. Результати досліджень говорять про зниження частоти рецидивів раку молочної залози, пов’язане з більшим споживанням сої.

 ПОБІЧНІ ЕФЕКТИ

   Вживання соєвих продуктів не впливає на рівень будь-яких гормонів у чоловіків. Також не повідомлялося про негативний вплив на фертильність або сексуальне здоров'я. Існують занепокоєння щодо можливого впливу сумішей на основі сої у немовлят, оскільки споживання ізофлавонів буде пропорційно набагато більшим, ніж у дорослих. Тому суміші на основі сої рекомендуються лише у виняткових випадках, для забезпечення адекватного харчування.

   Якщо ви приймаєте ліки для щитовидної залози, проконсультуйтеся з лікарем щодо споживання соєвих продуктів. Шкідливого впливу на нормальну функцію щитовидної залози немає, але соя може перешкоджати засвоєнню препаратів для її лікування.

 СОЄВІ ПРОДУКТИ В ХАРЧУВАННІ

   Дослідження соєвих продуктів тривають, але очевидно, що соя є поживною та корисною частиною дієти, яка відповідає принципам здорового харчування та може мати численні переваги для здоров’я.

   Чимало соєвих напоїв є збагаченими, а при виборі соєвих десертів варто надавати перевагу продуктам з меншим вмістом цукру.  Тофу має високий вміст білка, а смаку йому можна додати за допомогою спецій або соусу, пам’ятаючи про високий вміст солі в останньому.

Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії



 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook