Інформаційні технології та результати очного навчання магістрів

22 вересня 2023 року

     Відповідно до затвердженого графіка, для магістрів І року навчання освітній процес протягом вересня відбувається в очному форматі. І для цього є вагомі причини. Одна з них – підготуватись до навчання в дистанційному форматі.
В цьому питанні (і не тільки) уведення дисципліни «Інформаційні технології» (забезпечує навчання професор кафедри інформаційних систем і технологій Кузьмінська О.Г.) до навчального плану підготовки магістрів за освітньою програмою «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» вже зараз демонструє переваги. Адже, лише за перший тиждень магістри налаштували власні корпоративні акаунти (в цьому році кожен магістр І року навчання одержав обліковий запис в домені @nubip.edu.ua), зареєструвались та ознайомились із сервісами й послугами, які надає університет та сторонні організації. До останніх належать платформа МООС Coursera та наукометрична база даних Scopus, оскільки за програмою підтримки українців власники цих комерційних ресурсів надають безоплатний доступ для викладачів та студентів університетів України до наукової продукції та навчальних курсів; проте для цього потрібно здійснювати в вхід з корпоративного акаунту.

 

     Інше питання, яке неможливо оминути при «знайомстві» з університетом та технологіями, це питання академічної доброчесності. Саме тому тема авторських прав на цифровий контент, відповідних ліцензій та джерельної бази була також затребуваною серед студентів. І форми роботи з опрацювання цієї теми були сучасними: обговорення в форумі, аналіз запитів до на базі ChatGPT, створення постерів та інтерактивних схем із застосуванням інструментів із вбудованим штучним інтелектом. Разом з тим, важливо не лише опановувати нові інструменти та технології, але й розвивати критичне мислення, оскільки прийняття рішення завжди залишається за людиною.

     А для визначення вимог до цифрових громадян, тобто людей, які є ефективними в сучасному цифровому світі, студенти мали можливість оцінити власну цифрову компетентність, скориставшись одним із запропонованих викладачем інструментів, а також прокоментувати власне ставлення до одержаних результатів. До речі, до переліку таких інструментів належить і Цифрограм на платформі Дія (https://osvita.diia.gov.ua/digigram), що сприяє популяризації вітчизняних розробок.

     Тож, студенти готові до коректної онлайн комунікації та співпраці з опанування технологій та інструментів для підтримки власного навчання та дослідницької діяльності, зокрема, для підготовки магістерської роботи.
Але онлайн взаємодія не замінить живе спілкування, тож студенти мали можливість скористатись можливістю очного навчання, в тому числі й попрацювати в сучасному середовищі факультету інформаційних технологій.

Олена КУЗЬМІНСЬКА,
професор кафедри інформаційних систем і технологій

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook