Журналісти про памʼять жертв трагедії Бабиного Яру

29 вересня 2023, 11:02
НУБіП України

    Цими осінніми днями згадуємо і вшановуємо трагедію в Бабиному Яру, у якій, за різними джерелами, у перший день загинуло понад 34 тисячі невинних людей. У 1941 році впродовж двох днів, 29-30 вересня, в окупованому нацистами Києві було проведено масові розстріли беззбройного цивільного населення.

Комунальний заклад Київської обласної ради «Мала академія наук учнівської молоді» у межах історико-мистецької компаративної студії провів настановну сесію для вчителів та учнів Київської області «Бабин Яр: пам’ять на тлі історії». Заклад багато років співпрацює із НУБіП України за різними програмами, організовує спільні заходи.

У заході взяла участь Марина Навальна, доктор філологічних наук, професор, із доповіддю «Трагедія Голокосту в українських масмедіа». Серед різноманіття тем доповідачів, професорка проаналізувала публікаційну активність українських масмедіа, жанрові особливості, мовно-стилістичну специфіку, структуру заголовкових комплексів у цій тематиці на прикладах видань ВВС Україна, «Українська правда», «Вечірній Київ», «Високий Замок» та ін.

   

   

   

«У День пам'яті трагедії Бабиного Яру, – зауважила Марина Навальна, – ми всі: педагоги, журналісти, українська спільнота загалом, весь світ маємо обʼєднатися в протистоянні злу, трагедіям, зокрема рашистській навалі». Вона запропонувала низку орієнтовних тем для майбутніх учнів-дослідників членів «Малої академії наук учнівської молоді»:

  • «Заголовкові комплекси масмедіа в тематиці Голокосту»;
  • «Мовно-стилістичні особливості публікацій про Бабин Яр» (на прикладі засобу масової інформації);
  • «Жанрова палітра матеріалів про Голокост;
  • «Тести регіональних видань через призму трагедій» (можна конкретизувати видання, проблематику дослідження);
  • «Вираження негативної оцінки в публікаціях про Голокост»;
  • «Зображувальні елементи в тематиці трагедій українського народу» та ін.

Тетяна Левченко, магістрантка кафедри журналістики та мовної комунікації
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook