Природокористування і якість життя - поради лікаря: вісім способів запобігти захворюванням серця і судин

30 вересня 2023 року

   Щороку 29 вересня відзначається Всесвітній день серця (World Heart Day), покликаний інформувати про глобальну проблему серцево-судинних захворювань, які є у світі провідною причиною смерті. За даними ВООЗ щороку від серцево-судинних захворювань помирають 17,9 мільйонів людей.

   В Україні ці захворювання спричиняють 67% усіх смертей, забравши життя 429 291 українця в останній рік перед початком великої війни. За цим показником наша країна займає сумне перше місце в Європі.

   Здоров’я людини, включаючи стан серця і судин, безпосередньо залежить від способу життя. Майже 39% смертей від серцево-судинних захворювань зумовлені споживанням нездорової їжі. Змінивши своє харчування та збільшивши свою фізичну активність, можна значно зменшити ризик виникнення тяжких захворювань, в тому числі серцево-судинних.

   Киньте курити. Якщо ви курите, у вас більш ніж вдвічі більше шансів отримати серцевий напад, ніж у тих, хто не курить. І набагато більше ймовірність померти, якщо у вас все-таки станеться серцевий напад. Пам’ятайте, що всі види куріння: від кальяну, засобів нагрівання тютюну до вейпінгу наносять значну шкоду вашому здоров’ю.

   Слідкуйте за рівнем холестерину. Якщо загальний рівень холестерину вище 5 ммоль/л (або вище 4 ммоль/л при високому серцево-судинному ризику), рівень ЛПВЩ («протективного») холестерину нижче 1 ммоль/л, рівень ЛПНЩ («поганого») холестерину вище 3 ммоль/л (більше 1,8 ммоль/л при високому серцево-судинному ризик), а кількість тригліцеридів більше 1,7 ммоль/л, збільшується ризик серцево-судинних захворювань та їхніх ускладнень.

   Підвищений рівень холестерину - це важливий компонент серцево-судинного ризику, комплексну оцінку якого проводять сімейні лікарі та фахівці інших медичних спеціальностей. Щоб знизити рівень холестерину, дотримуйтеся харчування з низьким вмістом холестерину, насичених жирів, рафінованого цукру та високим вмістом клітковини.

   Контролюйте високий кров'яний тиск. Гіпертонія є найпоширенішим фактором ризику серцево-судинних захворювань. Допомагають фізичні вправи та здорове харчування, а також обмеження солі до 3-5 г на добу.

   Деяким людям також можуть знадобитися ліки для контролю артеріального тиску. Якщо є храп або сильна втома протягом дня, важливо пройти тест на апное сну - його лікування також допоможе знизити високий кров’яний тиск.

   Будьте активні. Люди, які не займаються фізичними вправами, частіше хворіють на серцеві захворювання та помирають від них, ніж ті, хто займаються спортом. Якщо ви не були фізично активні тривалий час, краще проконсультуватися з лікарем перед початком.

   Дотримуйтеся здорової для серця дієти. Їжте продукти з низьким вмістом нездорових жирів та цукру, а також більше фруктів, овочів, цільнозернових, бобових, горіхів, бобових та іншої рослинної їжі. Клітковина корисна для нормалізації рівня холестерину, а з їжі ви отримаєте вітаміни природним шляхом.

   Корисним є регулярне споживання риби (особливо несолоного оселедця, скумбрії, або лососю, які містять багато корисних омега-3 жирних кислот). Птицю та м’ясо слід готувати без додавання значної кількості жиру та їсти невеликими порціями. Також обмежте сіль і цукор.

   Прагніть досягнення здорової ваги. Втрата зайвої ваги корисна для серця. Це також допоможе знизити високий кров'яний тиск.

   Контролюйте діабет. Діабет підвищує ймовірність серцевих захворювань. Багато людей, які страждають на діабет, не знають про це. Регулярно проходьте обстеження та лікуйтеся, якщо маєте діабет.

   Керуйте стресом і гнівом. Кожна людина відчуває стрес, і це нормально час від часу злитися. Коли стрес і гнів спалахують, особливо якщо це відбувається часто, це проблема. Ефективне керування стресом і гнівом зменшує ризики небезпечних наслідків. Зверніться за консультацією до психолога або психотерапевта для отримання відповідних рекомендацій.

Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії



 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook