Проведена відкрита лекція на тему «Лідерство та ефективна комунікація»

2 жовтня 2023 року

      29 вересня 2023 року відповідно до затвердженого графіка проведення відкритих лекцій у НУБіП України доцентом кафедри менеджменту  ім. проф. Й. С. Завадського Аліною Троян була проведена відкрита лекція на тему «Лідерство та ефективна комунікація» для здобувачів вищої освіти 3 курсу спеціальності «Менеджмент» з дисципліни «Лідерство, управління комунікаціями, та командною взаємодією (лідерство)».

 

 Представивши перелік питань, що будуть розкриті в лекції, Аліна Василівна, озвучила цитату сучасного французького письменника і філософа Бернарда Вербера, яка підкреслює можливі перешкоди процесу комунікації. Також лектор навела приклад про ілюзію взаємної згоди, коли відправник інформації може помилково вважати, що надіслана інформація зрозуміла отримувачу.
 
 
Керівник-лідер, володіючи комунікативною компетенцією, що є обов’язковою для нього, має стимулювати своїх співрозмовників до зворотного зв’язку, а саме: завершувати своє звернення словами: «Хочу бути впевненим, що Ви правильно мене зрозумів(ла). Що Ви стосовно цього думаєте?». Відповідь на це питання дасть розуміння, чи зрозумів Вас співрозмовник саме так, як Ви хотіли, і Ви, відповідно, або отримаєте його згоду, або ж дізнаєтеся про незгоду з Вашою думкою.
Комунікація є невід’ємною складовою як життя людини, так і будь­-якого управлінського процесу. Дослідження свідчать про те, що близько 80% часу керівники приділяють комунікації. Менеджери вищої ланки, які обіймають адміністративні посади, є безпосередніми учасниками різноманітних комунікативних процесів, як всередині організацій, у яких вони працюють, так і між відомствами, а також із громадськістю. Це зумовлює особливі вимоги до керівників­-лідерів щодо їхньої спроможності ефективно спілкуватися на усіх рівнях і, зокрема, публічно. У процесі лекції були розглянуті складові комунікаційного процесу й акцентована увага на можливих бар’єрах і перешкодах цього процесу.
 
 
Використовуючи сервіс онлайнових опитувань Mentimetr, лектор провела опитування присутніх щодо об’єктів концентрації їхньої уваги під час спілкування. У продовження обговорення відповідей опитування було розглянуто важливість засобів невербальної комунікації.
 
 
   
Слід відмітити, що однією із головних особливостей невербальної комунікації є те, що її прояв зумовлений імпульсами нашої підсвідомості і відсутністю можливості навмисно створити ці імпульси. Це дозволяє нам більше довіряти такій мові, ніж звичайним словам.
 
 Обов’язковою умовою ефективної комунікації є орієнтованість на цільову аудиторію, тих, на кого розраховане певне повідомлення. Цільова аудиторія може складатися і з однієї особи (Вашого співрозмовника), і з групи осіб (як при безпосередньому спілкуванні, так і при використанні засобів масової комунікації). Цільова аудиторія не може бути завжди широкою абстрактною громадськістю. Повідомлення для всіх є занадто загальним і не завжди дозволяє привернути увагу та заручитися підтримкою. Адресність комунікації є важливим чинником впливу на її якість.
 
Підсумовуючи викладений матеріал, лектор зазначила, що уміння слухати – це необхідна умова правильного розуміння позиції опонента, вірної оцінки існуючих з ним розбіжностей, запорука успішного процесу комунікації.
Вдале застосовування різноманітних методів і прийомів сприяло встановленню контакту зі здобувачами вищої освіти та їх позитивним відгукам. Логічний, послідовний, доступний матеріал лекції, переконливий виклад резюмувались аргументованими висновками.
На відкритій лекції були присутні: завідувач кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського Тетяна Балановська, доценти кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського Наталія Драгнєва, Кристина Драмарецька, Оксана Гавриш, Ганна Харченко, асистент кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського Вікторія Голік, а також доцент кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Альона Тюріна.
 
 
Лекція була проведена на високому науковому і навчально-методичному рівні, про що засвідчили схвальні відгуки присутніх після закінчення заняття.
 
Вікторія Голік,
асистент кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook