Природокористування і якість життя - поради лікаря: сутність і прояви ноцебо ефекту

2 жовтня 2023 року

    Багато хто чув і розуміє про що йдеться, коли згадують ефект плацебо. Є навіть рок група із такою назвою. Разом з тим, менше людей знають про існування його протилежності, відомої під назвою ноцебо ефекту.

    Ефект плацебо виникає, коли препарати чи інші фактори, які не мають лікувальних властивостей, достовірно (що підтверджується статистичною валідацією результатів досліджень) поліпшують самопочуття або зменшують симптоми. Ефект ноцебо виникає, коли подібні плацебо фактори погіршують самопочуття.

 ЯК ЦЕ ПРАЦЮЄ

   Хоча існує багато досліджень про ефект плацебо, ефект ноцебо все ще погано вивчений. Але експерти визначили кілька речей, які, здається, відіграють роль у виникненні ефекту ноцебо. До них належать: як ваш лікар говорить про можливі побічні ефекти та результати, ваша довіра до лікаря, ваш минулий досвід подібних методів лікування, вартість препаратів або лікування.

   Уявіть, що ви маєте справу з постійними головними болями. Ви записуєтеся на прийом до нового лікаря. Почувши ваші симптоми, він прописує вам пігулку, яку ви приймаєте щоранку.

   Лікар попереджає, що препарат коштує дорого та повідомляє про певні побічні ефекти, включаючи нудоту та запаморочення. Вам не кажуть, що пігулка зроблена з глюкози, тобто це плацебо. Ви приймаєте першу пігулку. Протягом години вам хочеться прилягти, ви відчуваєте нудоту і здається, що кімната починає трохи обертатися. Лікар попереджав мене про це, думаєте ви. Насправді ви прийняли нешкідливу таблетку з глюкози. Але все, що почули під час зустрічі, спонукало ваш мозок і тіло до певної реакції.

ПРИКЛАДИ ЕФЕКТУ НОЦЕБО

 Лікування мігрені

   Ви страждаєте від нападів мігрені принаймні двічі на місяць. Раніше ви приймали ліки, що відпускаються за рецептом, але вони закінчилися і ви замовляєте схожі ліки (можливо із іншою назвою) в інтернет-аптеці. За кілька днів ви починаєте відчувати проблеми зі сном і помічаєте, що ваш настрій погіршується. Ви пам'ятаєте, що безсоння і депресія були перераховані як можливі побічні ефекти ліків, тому припиняєте прийом препаратів і звертаєтеся до лікаря. Він повідомляє вам, що це лише ібупрофен. Але виходячи з того, що ви прочитали і ймовірно хвилювалися через зміну препарату, ви відчули побічні ефекти, яких не було б, якби ви свідомо просто прийняли ібупрофен.

Щеплення від грипу

   Ви вперше робите щеплення від грипу. Медсестра, яка робить вам укол, попереджає: голка великого розміру означає, що вакцинація може бути болючішою, ніж інші щеплення, які ви отримували. Хоча раніше у вас ніколи не було проблем із щепленнями, ви вважаєте це щеплення настільки болючим, що воно викликає у вас сльози. Біль зберігається протягом декількох днів. Ви можете мати подібний досвід наступного разу, коли вам знадобиться укол, навіть якщо його роблять за допомогою меншої голки.

 Креми від екземи

   У вас екзема на руках, яку ви лікували безрецептурним кремом. Але, здається, він не працює. І вам не подобається, як крем щипає під час нанесення, про цю побічну дію йдеться на упаковці. Ви вирішили звернутися до лікаря, щоб отримати рецепт на інший препарат. Вам рекомендують крем, який повинен працювати дуже добре без будь-яких побічних ефектів. За декілька днів використання нового крему ви помітили, що ваші симптоми зникають. Одного разу, коли ви наносите крем, ви дивитесь на активні інгредієнти. Виявляється, вони такі ж, як і в безрецептурному продукті, який ви використовували раніше. На упаковці зазначено, що ви, ймовірно, відчуєте пекучий біль під час використання. Єдина справжня різниця між ними полягає в тому, як вони вам були представлені. Ви читали, що безрецептурний продукт може спричинити печіння ще до того, як спробували його наносити. Але ви почали використовувати рецептурну версію, вважаючи, що вона не матиме побічних ефектів.

Непереносимість лактози

   Реальна непереносимість дисахариду лактози, який міститься у молочних продуктах, обов’язково має проявлятися симптомами як нудота, здуття живота, діарея та біль у животі. Ці прояви непереносимості виникають у 97% людей з таким станом коли вони вживають більше 10 г лактози за один прийом їжі. Тобто у людей, які випивають філіжанку кави з молоком не повинно виникати симптомів непереносимості, якщо вони не спричинені ефектом ноцебо.

   Аналогічно у людини, в якої немає реальної непереносимості лактози, але вона переконана в її наявності, чому сприяє абсолютно некоректне трактування генетичних тестів, то симптоми непереносимості можуть виникати і на міліграми лактози. Прийнявши лікарській засіб у капсулі з вмістом лактози, у людини виникають прояви, які не можливо пояснити ніяким чином, окрім ефекту ноцебо.

ЕТИЧНІ ПИТАННЯ

   Політика інформованої згоди передбачає, що ви можете не погодитися на процедуру чи лікування, якщо вам не надано всієї інформації. Тому медичні працівники намагаються забезпечити повну та точну інформацію про лікування та препарати. Але що, якщо ця інформація впливає на ефект ноцебо, викликаючи у людей негативні побічні ефекти, яких вони могли б не мати? У деяких випадках це може не мати значення. Але в інших здатне впливати на чиєсь життя.

   Наприклад, якщо лікування потенційно загрожує життю? Важливо, щоб людина усвідомлювала такий серйозний ризик. Але якщо не повідомити, чи це зменшить ризик того, що це насправді буде загрозою для життя?

ДОСЛІДЖЕННЯ

   Навіть дослідження ефекту ноцебо викликає проблеми. Адже вони вимагають, щоб люди відчули цей ефект. Це означало б навмисне спричинення негативних побічних ефектів або результатів, що зазвичай вважається неетичним, коли йдеться про дослідження за участі людей. Натомість експерти, швидше за все, працюватимуть над тим, щоб краще зрозуміти ефект ноцебо, уважніше досліджуючи особливості його появи і проявів.

ПОТЕНЦІЙНІ ПЕРЕВАГИ

   Хоча ефект ноцебо часто сприймають як негативну річ, він може бути ключовим гравцем у налагодженні кращої комунікації в медичних закладах. Наприклад, перед тим, як зробити щеплення, медичний працівник може сказати: «Це може бути трохи боляче». Але що, якби він просто сказав: «Більшість людей взагалі не відчувають болю»? Навіть додавання простого «лише» до статистики «лише 10 відсотків людей, які приймали цей препарат, мали побічні ефекти», може допомогти.

   Ефект плацебо демонструє, як позитивне мислення може покращити результати лікування. Ефект ноцебо передбачає, що негативне налаштуння може мати протилежний ефект. Експерти досі не зовсім впевнені, як працює ефект ноцебо, але стосунки з лікарем та його стиль спілкування, ймовірно, відіграють у цьому велику роль.

Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії


 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook