«Пісня першокурсника» – пісня патріотизму

29 вересня 2023, 9:00
  Для кожного українця значущим і священним є День Покрови Пресвятої Богородиці – свято українського козацтва, День захисників і захисниць України, які вже дев'ятий рік дають відсіч російській агресії. У нинішній воєнний час це, безсумнівно, одне з найважливіших свят у році, адже тільки завдяки військовим, медикам і волонтерам Україна зберігає свою незалежність і щодня наближає Перемогу. 
  Саме напередодні і на честь цього свята в нашому університеті пройшов ініційований проректором з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергієм Квашею традиційний конкурс «Пісня першокурсника-2023», який цьогоріч став конкурсом патріотичної пісні, а участь у ньому взяли академічні групи всіх факультетів та ННІ.
  Те, що боротьба за першість буде запеклою і нелегкою, стало видно уже після виступу першої команди (ГПФ), коли вболівальники вирішили перевірити «чистоту експерименту» і попросили гуманітаріїв заспівати без музичного супроводу. Але майбутні міжнародники не розгубилися і відчули бурхливу підтримку і схвалення, коли підтвердили: без будь-якої фонограми можуть виконати обрану «Горить, палає техніка ворожа, рідна Україна переможе!»
 
  Величезну глядацьку аудиторію підняли студенти агробіологічного факультету Гімном УПА «Зродились ми великої години», який був славнем усіх українських борців з комуністами та фашистами із 1932 року.
  Криком душі і серця польської фольк-рок групи "Еней" колись стала пісня «Біля тополі», яку вона присвятила всім тим, хто загинув у боротьбі за правду і волю нових поколінь. У виконанні групи першокурсників ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження пісня звучала особливо зворушливо. А от факультет ветеринарної медицини обрав для конкурсу пісню Людмили Горової, яка на музику поклав рівненський гурт "Енджі Крейда". «Буде тобі, враже, так, як відьма скаже», – прирікали ворогів на пекло на землі майбутні ветеринари, а від їхнього насправді ворожбитського сценічного дійства по шкірі йшли мурашки…
 
  Добре знайомою усім ще з 2013 року є пісня першого синглу з альбому «Земля» українського гурту «Океан Ельзи» «Обійми мене». І хоч написана вона була як гімн обіймів, після початку війни набула іншого сенсу, який словом, музикою і пластикою передавали першокурсники ННІ лісового і садово-паркового господарства. Пісню з репертуару цього ж гурту («Човен») обрали для виконання і майбутні землевпорядники.
  А от студенти економічного факультету і студенти факультету захисту рослин, біотехнологій та екології облюбували твори про квітучу Україну, де ростуть черешні при долині, де кличе вечеряти мати, де джерельна вода, де найсиніше небо, і своїм виконанням наголошували: за таку землю варто і молитися, і боротися! Саме про це йшлося у піснях Миколи Янченка «Лише у нас на Україні» і Наталії Май «Квітуча Україна».
  Перегукнулися тематично і першокурсники юридичного факультету та факультету тваринництва і водних біоресурсів. Майбутні юристи переконували, що мова має значення, виконавши пісню з репертуару гурту «МЕРІ» «Так, я з України», а тваринники були впевнені, що щастя треба шукати не в географічних атласах, а на рідній землі (саме про це йшлося у пісні Кузьми Скрябіна «Сам собі країна»).
  Команда факультету конструювання і дизайну запропонувала аудиторії і журі пісню, яка об’єднує українців, поляків, словаків та чехів. І хоча досі про автора пісні точаться дебати, «Гей, соколи!» мають величезну духовну силу, в чому ми черговий раз переконалися.
Моя країна не впаде на коліна!
І в моїм серці ти навіки єдина!
І не завадить нам ніхто волею напитись!
Як пощастило в Україні мені народитись ! –
ці слова пісні «Моя Україна» з репертуару YARMAK, TOF дуже щиро звучали з уст представників ННІ неперервної освіти і туризму, а улюблена пісня гурту ТІК під назвою "Так, я люблю Україну" – від факультету аграрного менеджменту. Молодь механіко-технологічного факультету стверджувала, що такі, як вони, можуть змінити світ, а студенти факультету інформаційних технологій додавали: «Ковтаючи сльози разом з дощем, Втрачаємо зайве з кожним днем. Ми створимо, Збудуємо майбутнє своєю рукою. Ми маємо, чуєш, Маємо стати самі собою!»
  Конкурсну програму завершили першокурсники факультету харчових технологій і управління якістю продукції АПК. Їх улюбленим патріотичним твором стала пісня «Маніфест» Артема Пивоварова. Коли харчовики завершили, не було сумніву: українське жовто-блакитне серце ніколи не здасться!
 
 
 
 
  А поки вельмишановне журі на чолі з гостем університету народним артистом України Олександром Василенком оцінювало вокальну і акторську майстерність, сценічну поведінку, майстерність втілення образу учасниками, сцену запалювали солісти мистецької студії «7 сходинок» під керівництвом народного артиста України Романа Рудого Аліна Сорокун, Анна Булка, Анна Юхимович та наші майбутні студенти (учасники хореографічного ансамблю з Калинівки, які завітали на екскурсію в університет).
 
 
 
 
 
  Перед тим, як журі представило результати конкурсу, враженнями від побаченого і почутого поділився ректор університету Станіслав Миколайович Ніколаєнко. «Ви усі переможці, – сказав він, – адже ви щиро віддавали себе тому, що робили сьогодні. На таких заходах ви формуєтеся як людина і громадянин, так, як формувалися на цій сцені багато керівників держави, високопосадовців, просто хороших людей. Вірмо у себе і в перемогу України!»
  Солодкі призи від профспілки студентів і аспірантів університету на чолі з Олексієм Мельником отримали всі учасники, але найкращих все-таки визначили.
 
  Третє місце у конкурсі посіли студенти ННІ неперервної освіти і туризму, студенти агробіологічного факультету і команда факультету харчових технологій і управління якістю продукції АПК. Другими були студенти факультету інформаційних технологій та факультету ветеринарної медицини. А пальму першості цього року здобули першокурсники гуманітарно-педагогічного факультету.

 

         Дякуємо усім за творчість, емоції, враження та патріотизм – і вітаємо переможців!

 
 
 
Ірина Майданюк,

завідувачка кафедри культурології 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook