Захоплива подорож в минуле – український колорит «Енеїди»

30 вересня 2023 року
З 30 серпня по 31 жовтня в Державній бібліотеці України для юнацтва триває виставковий проєкт «Енеїді 225: національний колорит легендарної поеми».  І нещодавно чудового осіннього дня нам, майбутнім журналістам, трапилась прекрасна нагода не тільки відвідати цю цікаву виставку, а й  взяти участь у інтерактивній лекції «Поезія українського народного одягу» старшої наукової співробітниці наукового відділу виставкової роботи Національного музею народної архітектури та побуту України Оксани Гордієць. Це була можливість опанувати щось нове та цікаве під час вивчення дисципліни «Українська та зарубіжна культура», яку в нас викладає доцентка кафедри культурології Ярина Василівна Пузиренко
Нас привітно зустрів колектив бібліотеки. Розпочала зустріч завідувачка відділу мистецтв Анна Венідиктова розповіддю про бібліотеку та відділ мистецтв – книжкові фонди, організацію виставок та презентацій. Далі прозвучали слова подяки нашим воїнам-захисникам та інформація про волонтерську діяльність співробітників бібліотеки, до якої, зокрема до плетіння маскувальних сіток, запропонували долучитися всіх охочих.
Перша зупинка зустрічі була присвячена скарбу української спадщини -  відомій усім поемі «Енеїда» Івана Котляревського, яка була написана живою розмовною українською мовою. На книжковій виставці майбутні журналісти ознайомилися з різними її виданнями, зокрема, найзнаменитішим – ілюстрованим Анатолієм Базилевичем, про які розповіла завідувачка відділу мистецтв Анна Венідиктова
Потім розпочалася лекція в оточенні автентичних експонатів з колекції Національного музею народної архітектури та побуту України.   Мистецтвознавиця пані Оксана Гордієць розповіла нам дуже багато змістовної та корисної інформації. Вона коротко, але розлого донесла до нас ідеї І. П. Котляревського і його внесок у розвиток української культури, піднесення українського побуту та мови.
А ще, за її словами, декоративно-вжитковому мистецтву притаманна особлива формула трьох К: користь, конструкція, краса.
Для початку пані Оксана провела маленький культурологічний тест. Ми мали сказати, як називаються побутові керамічні предмети, представлені перед нами. Ними виявилися макітра, миска та глечик. Далі ми ознайомилися з українськими народними музичними інструментами: бандурою, сопілкою, скрипкою, флоярою.  Наступна інформація, яку ми засвоїли, охоплювала український національний одяг. Нам вдалося побачити такі експонати, як очіпок, запаска, кунтуш, плахта, свита, керсетка, сорочка, крайка, шапка, а також незрівняна колекція люльок. 
Коли ми слухали про обряди та традиції українців, перехоплювало дух. Загалом було багато оригінальних та пізнавальних історій з життя нашого народу. Настільки тонко та неперевершено пані Оксана переповіла тогочасні події, що ми мали змогу відчути атмосферу та колорит ХІХ століття. Траплялися й кумедні розповіді, наприклад, про сватання парубка до дівчини потемки, аби люди, у разі чого, не змогли побачити гарбуза.
Останньою сходинкою нашої зустрічі стала примірка українського одягу тих часів з особистої колекції Оксани Гордієць. Наші неперевершені моделі-дівчата Вероніка Пушенко та Ірина Сердюк були справжніми красунями в національному вбранні. Куди ж без парубків? Артем Чорний втілив у собі всі якості справжнього козака. Усі були в захваті: настільки реалістично та історично це виглядало. Ось завдяки таким зустрічам ми, молоде покоління, виховуємо в собі почуття гідності та гордості за те, що ми українці.
Дякуємо колективам Державної бібліотеки України для юнацтва й Національного музею народної архітектури та побуту України, а також кафедри культурології НУБІП України за можливість отримати нові знання про історію та культуру українського народу.
 
Віталіна Заєць та Вікторія Мажара,
студентки 1 курсу спеціальності «журналістика»
 гуманітарно-педагогічного факультету

(керівниця – Ярина Пузиренко, доцентка кафедри культурології)

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook