Пошук проектів у рамковій програмі HORIZON

3 жовтня 2023 року

   Професор кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Василь Юхновський прийняв участь у форумі «Брокерська подія HORIZON Europe для кластеру 6 – проекти 2024 року». Форум відбувся 26 вересня у Брюсселі в палаці Європейської комісії Карла Великого за сприяння організації CARE4BIO. Ця організація допомагає встановити робочі контакти між координаторами, які шукають нових партнерів, і підвищити рівень охоплення пропозицій HORIZON Europe. У форумі взяли участь понад 200 учасників з 29 країн, які представляли університети, малі та середні підприємства, науково-дослідні установи, великі компанії, консалтингові групи тощо.
   Інтереси учасників різнобічні – сільське господарство, біорізноманіття, захист рослин, грунтознавство, технології обробітку грунту, аквакультура, нанотехнології та ін. І звичайно – ландшафти в умовах зміни клімату, пов’язані з ними екологічні аспекти тощо.
   Формат форуму передбачав проведення двох сесій по 12 п’яти-хвилинних флеш-презентацій, а у перерві між ними 20-хвилинні двосторонні зустрічі зацікавлених сторін. Багато учасників, які розробляють екологічні проекти, зацікавилися агролісомеліорацією, представленої у доповіді Василя Юхновського «Післявоєнне відновлення лісової компоненти агроландшафтів методом інноваційного агролісівництва»

  

  Основна ідея запропонованого проекту полягає в оптимізації просторової структури агроландшафтів із застосуванням різних видів систем агролісівництва. При цьому значна увага приділяється реконструкції існуючих лісових смуг, пошкоджених природними та антропогенними факторами та військовими діями, з одночасним перетворенням їх на систему сільво-орного агролісівництва. 

  

  Під час доповіді анонсовано подачу запиту на фінансування проекту AgroCLIP “Agroforestry for Climate Resilient Landscapes in Pannonia”, учасником якого є співробітники кафедри: Юхновський В.Ю., Соваков О.В., Малюга В.М., Тупчій О.М. Також озвучено пропозицію щодо створення консорціуму для розробки запиту «Реінтродукція ландшафтних особливостей у районах інтенсивного землеробства» в рамках програми HORIZON-2024, представлення якого відбудеться на початку наступного року.
Проф. Юхновський В.Ю. обговорив співробітництво з 14 діловими партнерами. Запити включали застосування точного землеробства, відновлення ґрунтів, якості продуктів харчування, захисту рослин та інших. В цьому контексті по першим двом напрямам вже передані контактні дані закордонних партнерів на співробітництво механіко-технологічному факультету (декан Братішко В.В.) і агробіологічному факультету (доц. Кравченко Ю.С.).
На форумі було анонсовано «Агролісомеліорацію» як потужний засіб боротьби зі зміною клімату, а також Європейську федерацію агролісівництва (EURAF), яка просуває агролісомеліорацію в агроландшафтах і членом якої є Українська асоціація агролісівництва.
Крім офіційних зустрічей відбулися творчі дискусії з екс-президентом EURAF Патриком Вормсом, генеральним секретарем Костянтином Мурару та іншими учасниками форуму. 

Цей захід є дуже корисним, оскільки на таких зустрічах було вирішено багато спільних питань, проведено обмін науковими ідеями і думками, налагоджено тісний зв’язок між учасниками для подальшого співробітництва.

Олександр Соваков,
доцент кафедри відтворення лісів
та лісових меліорацій

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook