Учені-юристи НУБіП України – на вістрі проблем сучасної юридичної науки

3 жовтня 2023, 17:32

       У межах щорічного VII Харківського міжнародного юридичного форуму, що проходив у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого в змішаному форматі, відбулась плідна наукова дискусія в рамках панельних дискусій на платформах «Еколого-правова доктрина України: на шляху до безпеки, відновлення та зеленого порядку денного ЄС» (28 вересня) та «Агробізнес в умовах агроекоциду: сучасні виклики, проблеми відповідальності та уроки сталості» (29 вересня).

У цьому значимому для юридичної науки заході взяв активну участь завідувач кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. академіка В.З. Янчука, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України Володимир Єрмоленко, який 28 вересня виступив з доповіддю «Злет і падіння сучасного міжнародного екологічного права», де комплексно розкрив питання системної кризи сучасного міжнародного екологічного права, зумовленої агресивними діями сусідньої країни. Особливу увагу доповідач звернув на порушення державою-агресором практично всіх принципів міжнародного екологічного права, за винятком одного принципу неприпустимості радіаційного зараження навколишнього середовища, який також повсякчас перебуває на межі порушення. У кінці було зроблено підсумковий висновок про відсутність дієвого механізму захисту прав та інтересів суб’єктів міжнародного права, зокрема у екологічній сфері, що висуває потребу активізації національної та світової наукової громадськості у розробці адекватної моделі міжнародних екологічних відносин.

У свою чергу, 29 вересня він апробував доповідь «Організаційно-правові форми сучасного агробізнесу: стан і примарні перспективи», у якій розкрив стан законопроектної діяльності та негативні наслідки для агробізнесу у разі прийняття окремих законів. Особливо це стосується сумної долі фермерства, яке має зникнути у разі прийняття законопроекту 6013, винесеного на поточну сесію парламенту для розгляду в другому читанні, внаслідок суцільної насильницької корпоратизації усіх існуючих організаційно-правових форм підприємництва. Було звернено увагу на низький рівень діяльності громадського об’єднання «Асоціація фермерів та приватних землевласників», яке не спромоглось зібрати необхідного кворуму 25 тис голосів для ветування цього законопроекту Президентом України (було набрано лише 1796 голосів), хоча членів фермерських господарств щонайменше у декілька разів більше за цю кількість, не рахуючи представників інших організаційно-правових форм та небайдужої громадськості.

Обидва виступи викликали значне зацікавлення присутніх через свою злободенність, а тому – активні запитання учасників, на які доповідач докладно відповів, розкривши власне бачення шляхів вирішення зазначених проблем, чим у черговий раз було підкреслено високий рівень творчих здобутків аграрно-правової та еколого-правової наук у Національному університеті біоресурсів і природокористування України.

 

Тамара Новак,
доцент кафедри аграрного,
земельного та екологічного
права ім. академіка В.З. Янчука 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook