Французьке стажування доцентів кафедри глобальної економіки

30 вересня 2023, 15:08
Франція

           Доценти кафедри глобальної економіки Кірейцева Олена. та Коробова Наталія пройшли стажування «Педагогічна інновація у французьких закладах аграрної освіти» з 15 до 26 вересня 2023 р. (наказ № 284 «в» від 12.09.23) в LE CAMPUS TERRES ET PAYSAGES, державному навчальному закладі Міністерства сільського господарства та продовольства Франції в місті Мель, Франція.

НПП кафедри ознайомились з французькою системою аграрної освіти, відвідували навчальні заняття. Система французької освіти є досить складною і доволі заплутаною. Так Le Campus Terres et Paysages – це об’єднання двох учбових закладів: LYCÉE JACQUES BUJAULT - аграрного ліцею в місті Мель та LYCÉE GASTON CHAISSAC – ліцею садівництва в місті Ніор. Тут  готують молодших спеціалістів і бакалаврів певної градації, якщо ці французькі рівні освіти перевести на українську систему освіти. Також LE CAMPUS має програми навчання для дорослих, які вже працюють, проводить післядипломну освіту та підвищення кваліфікації.
Безперервна освіта або навчання для дорослих призначені для всіх людей, які вже мають початковий досвід професійної діяльності. Він орієнтований на тих, хто має проект поглибити свої професійні знання або бажає переорієнтуватися на нову професію. Таким чином, існує можливість пройти тривалий дипломний курс (CAPa, BPA, BPREA, CS тощо) або короткі курси, або навіть отримати лише певні навички на спеціальній основі. Це можливість отримання ОС Бакалавр робітників певних аграрних підприємств, які мають в своєму штаті 250 і більше працівників. По цій програмі ОС Бакалавр отримується не за 3 роки як зазвичай, а за один рік.
Кожний ліцей має своє підсобне господарство – це ферма в Мелі та садове господарство в Ніорі.
 Базуючись на 3 місіях - виробництво, навчання та розвиток, ферма виконує амбітний проект агроекологічного переходу, спрямованого на поєднання сільського господарства та біорізноманіття шляхом розробки економічної системи виробництва, яка поважає природні ресурси та підтримує прибуткову економіку. діяльність. Усі тварини підсобного господарства зареєстровані у відповідній схемі селекції для кожної породи, і регулярно беруть участь у різноманітних національних конкурсах порід та на Паризькій міжнародній сільськогосподарській виставці.  Уся молочна, м’ясна та зернова продукція проходить оцінку якості переважно в місцевих секторах за офіційними знаками якості, AOP, Red Label та/або органічним землеробством. На фермі також розташована станція оцінки самців породи партенез і два аукціони, які проводяться щороку навколо цієї породи.

       В садовому господарстві Ніору виробництво фруктів і овочів є органічним, яке особливо добре адаптується до даної території, інтегруючи кліматичні зміни. Значна робота проводиться з сортодослідження. Бажання економити воду та хімічні засоби є основою агроекологічного проекту ферми Chantemerle. Продукція господарства майже виключно продається безпосередньо на веб-сайті ліцею садівництва, переважно через систему попереднього замовлення Їдальні двох ліцеїв також є торговими точками для збуту продукції, вони регулярно замовляють овочі та фрукти, щоб мати можливість отримувати якісну продукцію в короткому ланцюжку поставок.

На базі даного учбового закладу 22 вересня Кірейцева Олена та Коробова Наталія прийняли участь у міжнародній науково-практичній конференції «Вплив повномаштабної війни в Україні на національну та міжнародну економіку» (наказ № 897 від 18.09.23) де виступили з доповідями про національну економіку під час воєнного стану. За результатами стажування було підписано угоду про співпрацю між Кампусом та НУБіП України на 5 років, що дасть можливітсь розвивати подальші зв’язки між аграрними закладами Франції та України, ділитись досвітом, відряджати студентів та викладачів на стажування.
Велика подяка в сприянні даного стажування Колет та Серж Балан, в органцізації та теплому прийомі директору Le Campus Terres et Paysages Бенуа Діельтьєн та президенту асоціації «Дружба без кордонів» Анік Лапар. Французи знають, який важкий час переживає Україна. Вони переживають разом з нами, активно допомагають українським біженцям знайти роботу та житло, відправляють гуманітарну допомогу в Україну. Вони кажуть що їхні серця разом з нами! Дякуємо їм за це! Слава Україні!
Доцент кафедри
Олена КІРЕЙЦЕВА
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook