Освітня Місія повернулася з досвідом Нідерландів

5 жовтня 2023 року

  Аграрний сектор був основним рушієм економіки України до повномасштабної війни і залишатиметься важливим у процесі відновлення. Прискорення інтеграції вимог ЄС у виробництво в Україні вимагає наявність належних сільськогосподарських практик для зменшення та запобігання забрудненню навколишнього середовища та відновлення ґрунтів. Національний університет біоресурсів і природокористування України і українські університети повинні стати флагманами освітнього процесу з відтворення та збалансованого розвитку біоресурсів наземних і водних екосистем, запровадженні нових екологічних агротехнологій, технологій відродження безпеки та родючості ґрунтів.

  01 - 05 жовтня 2023 року Місія організована Департаментом міжнародного співробітництва у галузі освіти Міністерства сільського господарства, охорони природи та якості продуктів харчування Нідерландів та Асоціацією «Український клуб агарного бізнесу» за сприяння та фінансової підтримки відділу аграрного аташе Посольства Нідерландів в Україні.

  Метою місії було вивчення досвіду нідерландських університетів щодо досліджень та інтеграції до освітніх програм питань регенеративного сільського господарства, а також співпраці університетів і бізнесу/фермерів щодо практичного вивчення кейсів застосування новітніх технологій. У програмі місії – візити до ряду аграрних університетів Нідерландів, круглий стіл в Університеті Вагенінген, візити до фермерських господарств і вивчення їх найкращих практик. Також, задачею місії є розширення міжнародних зв’язків українських аграрних університетів та поглиблення співробітництва з університетами Нідерландів.

  НУБіП України представляла декан агробіологічного факультету Оксана Тонха. У програмі було ознайомлення з університетом Вагенінген, прикладних наук AERES (група установ неперервної освіти - були у них у понеділок), HAS Green Academy та Van Hall Larenstein University of Applied Sciences.

  Представники аграрної освіти України були ознайомлені зі структурою, організацією освітнього процесу, лабораторною базою, методикам і методам викладання курсів з відновлювального агровиробництва.

  Регенеративне, або відновлювальне землеробство – це система, яка дає змогу не лише виростити якісні продукти харчування і не завдати шкоди навколишньому середовищу, а й збагачує ґрунт, збільшує біорізноманіття та підвищує ефективність користування природними ресурсами. В його основі лежить здоров’я ґрунту. А метою є поліпшення або відновлення деградованих ґрунтів шляхом збільшення кількості органічних речовин у ґрунті та відновлення біоти. Крім того, ґрунти, які мають структурну міцність і багаті органічними речовинами та мікроорганізмами, краще затримують воду та накопичують вуглець.

  Основними принципами такого землеробства є: мінімізувати порушення структури ґрунту; наявність на поверхні рослинних решток (не «оголювати») ґрунт; урізноманітнювати сівозміну та інтеграція тваринництва.

  Позитивним моментом є те, що основи екологічного стійкого агровиробництва починають вивчати ще у школі, здорове харчування, збалансоване природокористування та ін. дисципліни формують інший тип свідомості, яка забезпечує відповідальне ставлення до грунту, води, навколишнього середовища. Тому коли студентів, які вивчали у дослідницькому центрі дисципліну «Грунтознавство» запитали, у чому вигода від впровадження ренегеративного землеробства, відбувається ж зниження урожайності, то вони з гордістю відповіли, що ми є часткою суспільства, яка дбає про чисту воду і ґрунти.

  Отже суспільство формує відповідальних споживачів!!!

  Україна проходить зараз дуже складний час, тому можливо і є наша місія, щоб сформувати, виховати свідоме суспільство, яке дбає про навколишнє середовище!

                                                                                                                                     Оксана Тонха,

декан агробіологічного факультету

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook