У Агрономічній дослідній станції тривають виїзні практичні заняття

5 жовтня 2023 року

  04 жовтня під керівництвом професора кафедри землеробства та гербології Дмитра Літвінова та доцентів Олександра Павлова і Антоніни Бабенко відбулося виїзне заняття з дисципліни землеробство для студентів 2-го курсу на виробничих полях господарства та науково-дослідних полях кафедри в Агрономічній дослідній станції.

  Першочергово студенти відвідали виробничі поля господарства, на яких відбувалася сівба пшениці озимої після різних попередників – сої, кукурудзи на силос, соняшнику та ріпаку озимого. Головний агроном – Олександр Олефіренко, розповів про екстремальні особливості цього року пов’язані з посушливими умовами. В зв’язку з чим було прийняте рішення сіяти після проведення мінімального обробітку сівалкою Great plains, яка має змогу проводити сівбу в непідготовлений ґрунт з великою кількістю рослинних решток на поверхні поля. Студенти отримали навчання щодо налаштування сівалки, норми висіву культури, сортів пшениці озимої, які висіваються в господарстві та ін. Сподіваємося, що в подальшому погодні умови будуть більш сприятливими для отримання сходів культури.

  Потому всі перемістилися на дослідні поля кафедри землеробства та гербології, де на 14,5 га площі розміщені дослідні поля на яких НПП, аспіранти та студенти кафедри проводять свої дослідження. Викладачі зазначили, що на даному етапі напрям наукової роботи кафедри зосереджений на вивченні сучасних систем землеробства, зокрема, промислової, екологічної та no-till. Для цього впроваджено та освоєно дві п’яти та одна трьохпільна сівозміна. Студенти провели огляд стану полів після збирання с.-г. культур та визначили якість основного обробітку ґрунту. Було визначено вологість зерна кукурудзи, проведено оцінку розвитку посівів ріпаку озимого та сидеральних культур, висіяних після збирання озимих ріпаку та пшениці. Відмічено, що незважаючи на складні погодні умови посіви знаходяться в задовільному стані.

  Після цього аспірант кафедри та співробітник компанії Syngenta Віктор Самозвон ознайомив студентів зі своїми дослідженнями системи землеробства No-Till та відповів на численні запитання студентів стосовно особливостей хімічного захисту с.-г. культур за цієї системи. Для порівняння традиційної системи обробітку ґрунту та No-Till було проведено відбір проб ґрунту буром для подальшого визначення запасів доступної вологи в метровій товщі, а також визначено вологість ґрунту на глибині до 60 см портативним вологоміром. Відібрано зразки будови 0–30 см шару ґрунту та визначено його твердість пенетрометром до 60 см. В подальшому відібрані зразки будуть опрацьовані в лабораторних умовах.

  Сподіваємося, що отримана інформація та практичні навички стануть корисним для студентів-агрономів у майбутній професійній діяльності!

 

Дмитро Літвінов,

професор кафедри землеробства та гербології,

Олександр Павлов та Антоніна Бабенко,

доценти кафедри землеробства та гербології

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook