ННІ лісового і садово-паркового господарства починає працювати з архітекторами

5 жовтня 2023 року

   ННІ лісового і садово-паркового господарства спільно з FSC Україна 28 вересня 2023 року організували та провели Всеукраїнський науково-практичний вебінар «Використання деревини в будівництві: інструменти та можливості FSC». Цільовою аудиторію вебінару стали архітектори, дизайнери, девелопери, представники профільних асоціацій та спілок у сфері будівництва, а також утримувачі сертифікатів FSC.
Метою вебінару було підвищення обізнаності щодо інструментів та можливостей FSC сертифікації для сталого домобудівництва.
Вебінар відкрив Юрій Дюг, координатор платформи Wood Industry UA, голова правління ГО "Центр економічного кластерного розвитку", який детально охарактеризував сучасний стан лісового сектору України. Деревопереробна та меблева промисловість забезпечили входження продукції з деревини у топ 10 експортних товарів з України. Подальший розвиток лісового сектору пов'язаний з поглибленою переробкою деревини, створення доданої вартості та забезпечення сталого постачання лісопродукції, яка походить з FSC-сертифікованих лісів.

   Значення FSC-сертифікованої деревини для зменшення вуглецевого сліду та забезпеченні відповідності екологічним вимогам у будівництва було предметом презентації Павла Кравця, доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту, директор FSC Україна.

    Учасники вебінару дізналися про ініціативи зеленого будівництва, які серед інших критеріїв сталості містять вимогу застосування FSC-сертифікованої деревини. Адже цей матеріал походить із відновних і надійних джерел, а його застосування передбачає фіксацію вуглецю на десятки і сотні років. Трансформація до циркулярної економіки та застосування принципів Лугано щодо відновлення країни відкриває нові можливості реалізації концепції сталості архітектурних рішеннях та інноваціях у будівництві.

Євгеній Хань, молодший науковий співробітник ННІ лісового і садово-паркового господарства, менеджер цілісності та ланцюга постачання FSC Україна, розповів про публічні сервіси, які сприяють створенню ланцюгів доданої вартості відповідального бізнесу, встановлення контактів та пошуку партнерів для розвитку і просування архітектурних і будівельних проєктів із використанням FSC-сертифікованої деревини.

Насамкінець, учасники семінару переконалися у тому практики, що базуються на принципах сталого та низьковуглецевого розвитку стають ключовими для будівельної галузі. Реальні зміни у підходах вимагатимуть не просто обрання деревини як альтернативи традиційним будівельним матеріалам, але й її походження із відповідальних джерел.

Павло Кравець,
доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту
Євгеній Хань
молодший науковий співробітник
ННІ лісового і садово-паркового господарства

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook