Бенджамін Ліст і Девід В.К. Макміллан отримали нобелівську премію з хімії 2021 року

6 жовтня 2023 року

 Нобелівську премію з хімії 2021 року спільно присуджують Бенджаміну Лісту та Девіду В. С. Макміллану за їхню роботу над «розробкою асиметричного органокаталізу» — методу, який використовує невеликі органічні молекули як каталізатори замість ферментів або металів. Це нововведення в молекулярному будівництві призвело до каталізаторів, які є менш дорогими та більшими.

Нобелівську премію з хімії 2021 року спільно присуджують Бенджаміну Лісту та Девіду В. С. Макміллану за їхню роботу над «розробкою асиметричного органокаталізу» — методу, який використовує невеликі органічні молекули як каталізатори замість ферментів або металів. Ця інновація в молекулярній конструкції призвела до каталізаторів, які є менш дорогими та більш екологічно чистими, а також відкриває нові шляхи у фармацевтичних дослідженнях.


«Асиметричний органокаталіз пропонує новий спосіб мислення та більш стійкий спосіб проведення важливих хімічних реакцій», — сказав президент ACS Х. Н. Ченг. «У загальній картині здатність створювати нові сполуки для вирішення людських проблем є сильною стороною хімії. Хіміки — як чарівники, і завдяки асиметричному органокаталізу у нас є нова чарівна паличка для створення важливих ліків».


Обидва переможці мають довгу історію роботи в ACS. Лист був членом ACS протягом 21 року; Макміллану за 26. ACS нагородив Лист як нагородою Герберта К. Брауна за креативне дослідження синтетичних методів у 2022 році, так і нагородою Артура С. Коупа в 2014 році. Макміллан отримав нагороду Габора А. Соморджая за творче дослідження в галузі каталізу. У 2018 році, нагороду ACS за творчу роботу в галузі синтетичної органічної хімії у 2011 році, нагороду імені Артура К. Коупа в 2007 році та нагороду Еліаса Дж. Корі за видатний оригінальний внесок молодого дослідника в органічний синтез у 2005 році.

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook