НПП гуманітарно-педагогічного факультету проводять лекційні та практичні заняття на високому професійному рівні, адаптуючись до сучасних кризових реалій

5 жовтня 2023 року

Розпочався осінній семестр 2023-2024 навчального року на гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП України. У серпні-вересні протягом І семестру на гуманітарно-педагогічному факультеті у відповідності до виконання наказу ректора «Про підвищення якості навчання в НУБіП України» та згідно затвердженого графіку проведення відкритих лекційних занять НПП нашого факультету було заплановано 17 відкритих лекцій та відкритих заняття для студентів різних спеціальностей.

Розпочала серпневий цикл відкритих лекцій кафедра міжнародних відносин і суспільних наук. НПП цієї кафедри у зазначений період було проведено 5 відкритих лекцій.
28 серпня доцент Кропивко О.М. провела відкриту лекцію з дисципліни «Історія української державності» для студентів-магістрів 1 курсу скороченого терміну навчання спеціальності «Ветеринарна медицина». Тема лекції «Ґенеза української державності в епоху Середньовіччя: наукова полеміка», її навчальний план змістовно відповідав програмі з даної дисципліни. Лекцію було присвячено формуванню інституту державності на українських землях в період Х-ХІІІ ст. Практичною метою лекційного заняття було дослідити особливості становлення Київської держави, засвоїти основні положення концепцій (теорій) зародження державності, охарактеризувати структуру та повноваження органів державної влади, правове становище окремих верств населення, дослідити джерела вітчизняного права, проаналізувати відмінності в державному устрої Галицько-Волинського князівства, розуміти значення України-Руси в процесах українського державотворення.
28 вересня в.о. завідувача кафедри, доц. Вікторія Хвіст провела відкриту лекцію з дисципліни «Історія української державності» для студентів спеціальності «Екологія» факультету захисту рослин, біотехнологій та екології. Лекцію було присвячено вивченню Козацько-гетьманської держави (сер. ХVІІ ст. – кін. ХVІІІ ст.): визначено причини Великого повстання, його соціальну базу; охарактеризовано основні етапи Хмельниччини; проаналізовано гетьманування І. Виговського, Ю. Хмельницького та гетьманів Лівобережної і Правобережної України в добу Руїни.
У вересні також були проведені відкриті лекції проф. Біланом С.О. з дисципліни «Історія української державності» для студентів спеціальності «Галузеве машинобудування» факультету конструювання та дизайну, проф. Калугою В.Ф. з дисципліни «Соціологія» для студентів 2 курсу спеціальності «Транспортні технології» механіко-технологічного факультету.

Викладачами кафедри філософії та міжнародної комунікації було проведено 3 відкриті лекції. 30 серпня доцент кафедри Ірина Матвієнко провела відкриту лекцію з дисципліни «Логіка» на тему «Загальна характеристика поняття» для студентів юридичного факультету, 1 курсу спеціальності «Право». Лектор зазначила, за допомогою поняття – базової логічної форми мислення людини, відображаються предмети і явища у їх загальних та істотних ознаках. Юридичні поняття є результатом пізнання правової дійсності, фіксують її основні ознаки, але їм притаманні всі ті властивості, котрі відрізняють усяке поняття. Сьогодні надзвичайно важливо майбутнім юристам бути об’єктивними та неупередженими, а отже визначати поняття через суттєві (необхідні) ознаки, саме тому дана тема є актуальною.
 
25 вересня професор кафедри Віра Додонова прочитала лекцію з курсу «Філософія науки» для аспірантів університету. Лекція була присвячена основним етапам становлення науки, а саме розгляду класичної, некласичної та постнекласичної науки. Важливу увагу викладач приділила епістемологічному портрету постнекласичної науки, зокрема зосередилась на змісті та сутності синергетики та соціосинергетики, слабкому та сильному аспектах антропного принципу, методологічних настановах постнекласичної науки.

25 вересня також відкриту лекцію проводила доцент кафедри Тетяна Кичкирук з дисципліни «Філософія» студентам 1 курсу агробіологічного факультету спеціальності «Садівництво та виноградарство». Згідно з планом лекції студенти ознайомилися з соціально-політичними і духовними передумовами формування філософії Нового часу та доби Просвітництва, з головними досягненнями та характерними рисами зазначеного періоду. Лекцію супроводжував влучно підібраний презентаційний матеріал, що посилювало ефект сприйняття і засвоєння матеріалу. Питання, звернені до аудиторії, сприяли здійсненню зворотного зв’язку та додали емоційного забарвлення.

На кафедрі психології в вересні відбулися 2 відкриті лекції. Їх провели в.о. завідувача кафедри, доц. Мартинюк І.С. з навчальної дисципліни «Загальна психологія», для студентів першого курсу спеціальності 053 «Психологія» ОС «Бакалавр»; доцент кафедри Шевцова О.М. з навчальної дисципліни «Психологія особистості», для студентів третього курсу спеціальності 053 «Психологія» ОС «Бакалавр».

 

Викладачами кафедри журналістики та мовної комунікації було проведено 2 відкриті лекції для студентів-магістрів першого курсу спеціальності «Журналістика»: проф. Степаненко М.І. з навчальної дисципліни «Журналістська майстерність», проф. Дзюба Т.А. з навчальної дисципліни «Професійна етика та академічна доброчесність».
Варто відзначити, що і в цьому навчальному році кафедра журналістики та мовної комунікації продовжує традицію проведення гостьових лекцій. Такою зустріччю у режимі онлайн для студентів спеціальності «Журналістика» стала гостьова лекція «The Interest for Ukraine in Twentieth-Century French Literature» («Інтерес до України у французькій літературі ХХ століття»), яку прочитав Сіріл Асланов – доктор лінгвістичних наук, професор Екс-Марсельського університету з Франції.

7 вересня 2023 року відповідно до затвердженого графіку відбулася відкрита лекція професора кафедри соціальної роботи та реабілітації Ростислава Тарасенка. Майбутні перекладачі, які нещодавно стали студентами 1 курсу спеціальності «Філологія» гуманітарно-педагогічного факультету, мали змогу у межах навчальної дисципліни «Основи інформатики та прикладної лінгвістики» при безпосередньому спілкуванні із викладачем в ошатній лекційній аудиторії 3 навчального корпусу розширити горизонти свого пізнання в сфері застосування програмного забезпечення для здійснення перекладацької діяльності.
А 25 вересня магістранти спеціальності «Соціально-психологічна реабілітація» під керівництвом професорів кафедри соціальної роботи та реабілітації Демченко І.І. та Осадченко І.І. провели практичні заняття дисциплін «Реабілітаційна психологія» та «Інклюзивна педагогіка» на базі одного з найкращих центрів фізичної реабілітації – Центру мистецтва реабілітації «РЕАРТ» (м. Київ, вул. Амосова, 4).

26 вересня 2023 року відбулося відкрите заняття старшого викладача кафедри фізичного виховання Анни Хижняк для студентів гуманітарно-педагогічного факультету, спеціальності «Фізична культура і спорт» з дисципліни «Теорія і методика викладання легкої атлетики».

Викладачами кафедри іноземної філології та перекладу в вересні були проведені 3 відкритих занять та гостьова лекція.
19 вересня відбулося практичне заняття доцента Стрілець В.В. з дисципліни «Практичний курс другої іноземної мови (англійська)» для студентів 4 курсу першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 035 «Філологія» спеціалізації 035.043 «Германські мови та літератури (переклад включно), перша – німецька» гуманітарно-педагогічного факультету. Тема практичного заняття «Urban Renewal» була актуальною, а початок його з мозкового штурму відразу налаштував студентів на командну роботу, стимулював їхню мовленнєво-мисленнєву активність та занурив в англомовне середовище.

Студенти охоче виконували лексичні завдання на перефразування й дефінування та граматичні вправи на підстановку й заміну граматичних форм Perfect на інтерактивній дошці в режимі колективної роботи. Перегляд, структурний аналіз і коментування різних концепцій відновлення занепалих міст запропонованого автентичного відео Reviving Shrinking Citiesі, передбачали формування мовленнєвої компетентності і розвиток елементів критичного мислення. Моделювання викладачем навчально-комунікативних ситуацій, викладених у творчих завданнях для роботи в міні групах в окремих сесійних залах на платформі Zoom дозволило студентам сформувати монологічне висловлення щодо розробки власного плану розвитку міста. На останньому етапі заняття студенти продемонстрували свої презентаційні вміння, а також уміння брати участь у дискусії і відстоювати власну думку.

22 вересня 2023 р. відбулася онлайн лекція доцента кафедри іноземної філології і перекладу Сидорук Г.І. з дисципліни «Вступ до перекладознавства» для студентів 2 курсу спеціальності «Філологія, перша – англійська)». Тема лекції «Лексичні заміни при перекладі» неабияк зацікавила слухачів, які жваво відповідали на питання лектора, самі ставили питання, навперебій намагалися дати свої варіанти перекладів, в яких присутні лексичні заміни. Давали пояснювальний коментар стосовно таких замін. Їм сподобався причинно-наслідковий прийом перекладу, який автоматично призводить до заміни лексичних одиниць з протилежним значенням. Вони легко засвоїли антонімічний переклад як результат вищезазначеного прийому.

Загалом в лекції було розкрито багато тонкощів і явищ перекладу, про які студенти не знали, але переконалися в необхідності їх засвоєння та використання в професійній практиці. Було перераховано та охарактеризовано види лексичних замін при перекладі, пояснено сутність прийому смислового розвитку (модуляції). Студентів захопив антонімічний переклад та подвійне заперечення як складова перекладацьких замін. Студенти відкрили для себе найскладніший прийом компенсаторного перекладу, в основі якого лежить принцип відтворення тексту з мінімумом стилістичних втрат (скільки втратили емотивності при перекладі, стільки й компенсували, але іншими засобами і в інших місцях).

Теоретичне та особливо практичне значення лекції важко переоцінити. Лектор наводила цікаві та неординарні приклади з власного досвіду усного та письмового перекладу, що справляло на студентів особливе враження. Всі слухачі щиро дякували лектору за гарно прочитану та корисну своєю тематикою лекцію.

27 вересня відбулося відкрите лекційне заняття доцента кафедри іноземної філології і перекладу Наталії Ольховської з дисципліни “Історія основної іноземної мови (німецька)” для студентів 3 курсу спеціальності 035.043 Філологія (німецька, переклад включно) на тему „Mittelhochdeutsche Periode in der Geschichte der deutschen Sprache“. На лекції було висвітлено питання, пов’язані зі становленням німецької мови в середньоверхньонімецький період: основні тенденції в фонетичній системі, морфології і синтаксисі; суспільні й економічні зміни та їх вплив на лексичний склад мови, поширення діалектів, розвиток літератури взагалі та виникнення нових жанрів зокрема. Проведено порівняльний аналіз цього періоду в історії німецької мови з попереднім (Althochdeutsch) та сучасним літературним варіантом (Neuhochdeutsch).

Гостьові лекції наших закордонних колег завжди викликають зацікавленість і у викладачів, і в студентів. Тож не стала винятком і зустріч у вересні цього року з німецьким публіцистом-україністом Вінфрідом Шнайдер-Детерсом, на яку завітали студенти гуманітарно-педагогічного факультету спеціальностей «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», «Філологія (англійська)», «Філологія (німецька)».
Підводячи підсумки проведення серпнево-вересневих відкритих лекцій слід зазначити, що всі відкриті лекції та заняття високо оцінили студенти, викладачі та завідувачі відповідних кафедр. Тож знову констатуємо, НПП гуманітарно-педагогічного факультету проводять лекційні та практичні заняття на високому професійному рівні, адаптуючись до сучасних зовнішніх та внутрішніх реалій.

Гейко С.М.,
доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації,
відповідальна за здійснення контролю за якістю прочитаних лекцій
від гуманітарно-педагогічного факультету

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook