НПП кафедри філософії та міжнародної комунікації гуманітарно-педагогічного факультету проводять лекційні заняття на високому професійному рівні, адаптуючись до сучасних кризових реалій

2 жовтня 2023, 10:34

 Розпочався осінній семестр 2023-2024 навчального року на гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП України. У серпні-вересні  на кафедрі філософії та міжнародної комунікації у відповідності до виконання наказу ректора «Про підвищення якості навчання в НУБіП України» та згідно затвердженого графіку проведення відкритих лекційних занять НПП нашого факультету, було заплановано та проведено 3 відкриті лекції для студентів різних спеціальностей.
 Відповідно до затвердженого графіку 30 серпня 2023 року доцент кафедри Ірина Матвієнко провела відкриту лекцію з дисципліни «Логіка» на тему «Загальна характеристика поняття» для студентів юридичного факультету, 1 курс спеціальність «Право».

 Лектор зазначила, що за допомогою поняття – базової логічної форми мислення людини, відображаються предмети і явища у їх загальних та істотних ознаках. Юридичні поняття є результатом пізнання правової дійсності, фіксують її основні ознаки, але їм притаманні всі ті властивості, котрі відрізняють усяке поняття. Сьогодні надзвичайно важливо майбутнім юристам бути об’єктивними та неупередженими, а отже визначати поняття через суттєві (необхідні) ознаки, саме тому дана тема є актуальною.

  
 25 вересня 2023 року професор кафедри Віра Додонова прочитала лекцію з курсу «Філософія науки» для аспірантів університету. Лекція була присвячена основним етапам становлення науки, а саме розгляду класичної, некласичної та постнекласичної науки. Важливу увагу викладач приділила епістемологічному портрету постнекласичної науки, зокрема зосередилась на змісті та сутності синергетики та соціосинергетики, слабкому та сильному аспектах антропного принципу, методологічних настановах постнекласичної науки.

 25 вересня 2023 року  також відкриту лекцію проводила доцент кафедри Тетяна Кичкирук з дисципліни «Філософія» студентам 1 курсу агробіологічного факультету спеціальності «Садівництво та виноградарство». Згідно з планом лекції студенти ознайомилися з соціально-політичними і духовними передумовами формування філософії Нового часу та доби Просвітництва, з головними досягненнями та характерними рисами зазначеного періоду. Лекцію супроводжував влучно підібраний презентаційний матеріал, що посилювало ефект сприйняття і засвоєння матеріалу. Питання, звернені до аудиторії, сприяли здійсненню зворотного зв'язку та додали емоційного забарвлення.
 
 Підводячи підсумки проведення серпнево-вересневих відкритих лекцій слід зазначити, що всі відкриті лекції та заняття високо оцінили студенти, викладачі та завідувачі відповідних кафедр. Тож знову констатуємо, НПП кафедри філософії та міжнародної комунікації гуманітарно-педагогічного факультету проводять лекційні на високому професійному рівні, адаптуючись до сучасних зовнішніх та внутрішніх реалій.


Світлана ГЕЙКО,
доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації,
відповідальна за здійснення контролю за якістю прочитаних лекцій
від гуманітарно-педагогічного факультету
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook