ЗБИРАННЯ КУКУРУДЗИ НА СЕЛЕКЦІЙНИХ ДІЛЯНКАХ КОМПАНІЇ «КВС-УКРАЇНА»

4 жовтня 2023, 10:32
с.Бендюгівка, Обухівський р-н, Київська обл.

   Викладачі кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки ім. академіка П.М. Василенка взяли участь у збиранні кукурудзи на зерно на селекційних ділянках компанії KWS біля села Бендюгівка, Кагарлицької територіальної громади, Обухівського району, Київської області.

KWS - це європейська незалежна сімейна компанія, що базується в Німеччині та спеціалізується на селекції рослин і працює приблизно в 70 країнах. KWS є одним із найбільших виробників насіння в усьому світі за обсягом продажів сільськогосподарських культур.

  KWS — це:

·  № 1 у світі за обсягами продажу насіння цукрових буряків;

·  № 1 у Європі за обсягами продажу насіння кукурудзи на силос та біогаз;

·  № 1 у Німеччині за обсягами продажу насіння кукурудзи та зернових культур;

·  № 1 в Україні за обсягами продажу насіння озимого гібридного жита;

·  № 3 у Європі за обсягами продажу насіння кукурудзи;

·  № 3 в Україні за обсягами продажу насіння цукрових буряків;

·  № 3 у США за обсягами продажу насіння кукурудзи.

 Компанія KWS ще у 1900 р. побудувала завод з виробництва насіння цукрових буряків у м. Вінниця. З 1920 р. завод припинив діяти як підприємство, а з 1995 р. — відбулася друга парафія компанії KWS в Україні і у 2000р. - зареєстровано "КВС-УКРАЇНА".

Основною спеціалізацією компанії «КВС-УКРАЇНА» є селекція та виробництво високоякісного насіння кукурудзи, цукрових буряків, жита, ріпаку, соняшнику, ячменю, пшениці, картоплі.

Важливим і цікавим є процес сівби гібридів кукурудзи селекційними сівалками. Восьмирядні сівалки висівають одночасно чотири гібриди, по два рядки довжиною 7,2 м, після чого залишають пропуск 0,8 м і далі знову висівають за такою ж схемою уже нові гібриди насіння кукурудзи. При цьому фіксується місцевизначення кожної ділянки і складається електронна карта сівби даного поля. Оскільки ці сівалки обмежено поширені та мають свої особливості стосовно будови і процесу роботи, вони викликають велику зацікавленість.

Збирання ділянок гібридів кукурудзи виконували спеціальними селекційними кукурудзозбиральними комбайнами – двохрядним і чотирьохрядним, з відповідними жатками.

Технологічна схема роботи комбайнів подібна до традиційних кукурудзозбиральних комбайнів із незначними змінами, але після збирання кожної мікроділянки (одного гібриду кукурудзи) всю технологічну частину комбайна необхідно очистити від попереднього зерна. Це відбувається при короткочасній його зупинці (секунд 15…20) пневматичною системою, після чого виконується збирання наступної мікроділянки.

Слід відзначити, що ці комбайни обладнані агрохімічною лабораторією, де в процесі роботи з кожної мікроділянки автоматично визначається урожайність, вологість, об’ємна вага, завдяки спектральному аналізу можливо визначати олійність тощо, а також відбираються зразки для визначення інших показників у стаціонарних агрохімічних лабораторіях. Усі ці параметри також автоматично фіксуються у відповідних електронних форматах.

Транспортування насіння в агрохімічній лабораторії відбувається завдяки пневматичної системи.

Роботу цього двохрядного селекційного кукурудзозбирального комбайна забезпечують 22 гідромотори.

Схема роботи чотирьохрядного кукурудзозбирального комбайна подібна до двохрядного, комбайн конструктивно розділений на дві технологічні лінії, де відбувається робота двох незалежних потоків (збирають два гібриди кукурудзи одночасно), а одна агрохімічна лабораторія обслуговує послідовно ці два потоки (спочатку правий, потім лівий).

За робочий день такий двохрядний комбайн збирає до 800 ділянок, а чотирьохряднийдо 1500. Обслуговує комбайн один оператор.

Безумовно - техніка ця унікальна, використовується в спеціалізованих селекційних підприємствах, вона мало поширена, тому викликає особливу зацікавленість.

 

     Михайло Волянський, доцент кафедри СГМС ім. акад. П.М. Василенка.

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook