Відкриті лекції в ННІ лісового і садово-паркового господарства у серпні-вересні

8 жовтня 2023, 20:02

      Згідно з наказом ректора НУБіП України від 08.06.2023 р. №581 «Про підвищення якості надання освітніх послуг у НУБіП України в 2023-2024 н. р.» та графіка проведення відкритих лекцій в осінньому семестрі 2023-2024 н. р. ННІ лісового і садово-паркового господарства у серпні та вересні було проведено 10 відкритих лекцій.
      28 серпня 2023 року в очному форматі відбулася відкрита лекція доцента кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Марії Шевчук з дисципліни «Декоративна дендрологія» для студентів денної форми навчання ОС «Бакалавр» спеціальності 206 «Садово-паркове господарство» на тему «Життєві форми та життєвий цикл деревних рослин». Під час лекції було розглянуто важливі аспекти життєвих форм деревних рослин, зокрема дерев, кущів та ліан. Важливість розуміння різних форм та їхнього впливу на ландшафтний дизайн та садово-паркове господарство була висвітлена докладно. Дерева, завдяки своїм величним стовбурам, стають осередками в різноманітних екосистемах. Кущі є невід'ємною складовою створення естетичних ландшафтних композицій, а ліани додають оригінальності природному оточенню. У свою чергу вивчення онтогенезу деревних рослин дає розуміння перебігу етапів життєвого циклу дерев та кущів від народження рослинного організму до його природної смерті.

      29 серпня 2023 року в режимі онлайн відбулися відкриті лекції доцента кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Сергія Дударця з дисципліни «Основи гідротехнічної меліорації лісових земель» для студентів денної форми навчання ОС «Бакалавр» спеціальності 205 «Лісове господарство» на тему «Мікрозрошення» та завідувача, професора кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну Олени Колесніченко з дисципліни «Фітодизайн інтер'єрів» для студентів денної форми навчання ОС «Магістр» спеціальності 206 «Садово-паркове господарство» на тему «Принципи створення фітокомпозицій».
      Актуальність та сучасність змісту лекції Сергія Дударця визначалися тими перевагами, які мають автоматизовані системи краплинного зрошення і мікродощування порівняно із традиційними способами поливу.

      На лекції Олени Колесніченко студенти мали можливість ознайомитись з науковими принципами створення фітокомпозицій, класифікацією рослин за функціональним призначенням, їхніми декоративними якостями та емоційним впливом на глядача.

      На кафедрі таксації лісу та лісового менеджменту відкриті лекції відбувалися: 01 вересня 2023 року – доцента Галини Домашовець з дисципліни «Економіка садово-паркового господарства» для студентів денної форми навчання ОС «Бакалавр» спеціальності 206 «Садово-паркове господарство» на тему «Основні засоби підприємств садово-паркового господарства»; 06 вересня 2023 року – доцента Павла Кравця з дисципліни «Економіка лісового господарства» для студентів денної форми навчання ОС «Бакалавр» спеціальності 205 «Лісове господарство» на тему «Основні засоби у лісовому господарстві»; 11 вересня 2023 року – доцента Володимира Блищика з дисципліни «Управління лісогосподарським виробництвом» для студентів денної форми навчання ОС «Магістр» спеціальності 205 «Лісове господарство» на тему «Структура управління лісовим господарством України»; 27 вересня 2023 року – доцента Андрія Лащенка з дисципліни «Зовнішньоекономічна діяльність в лісовому комплексі» для студентів денної форми навчання ОС «Магістр» спеціальності 205 «Лісове господарство» на тему «Базисні умови поставки товарів INCOTERMS».

      На лекціях був представлений різноманітний презентаційний матеріал, який включав статистичні, графічні та фотографічні дані, що дозволяло лекторам застосовувати прийоми розповіді, показу, характеристики, пояснення, коментування і зберегти стійку увагу слухачів. Питання, звернені до студентів, сприяли здійсненню зворотного зв’язку. Це дозволяло лекторам виділяти і додатково пояснювати найбільш складні моменти у викладенні матеріалу.
      8 вересня 2023 року в очному форматі відбулася відкрита лекція доцента кафедри лісівництва Сергія Сендоніна з дисципліни «Основи фахової підготовки» для студентів 1 курсу денної форми навчання ОС «Бакалавр» спеціальності 205 «Лісове господарство» на тему «Історія НУБіП України та ННІ ЛіСПГ. Кваліфікаційна характеристика працівників лісового господарства». На занятті лектором була представлена історія становлення Національного університету біоресурсів і природокористування України і його структурного підрозділу Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства та спеціальних кафедр з відомостями їх реорганізації протягом історичного розвитку.

      11 вересня 2023 року відбулися відкриті лекції старшого викладача кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Марії Дубчак з дисципліни «Ботаніка» для студентів денної форми навчання ОС «Бакалавр» спеціальності 206 «Садово-паркове господарство» на тему «Вегетативні органи рослин. Будова листка» та доцента кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну Олесі Піхало з дисципліни «Основи містобудування» для студентів денної форми навчання ОС «Бакалавр» спеціальності 206 «Садово-паркове господарство» на тему «Виникнення й розвиток населених місць на території України до 1917 року».
      Під час лекції Марії Дубчак було розглянуто будову та функції листка, який відіграє ключову роль у процесах фотосинтезу та обміну речовин. Завдяки ілюстраціям та прикладам з практики, студенти глибше розуміли та сприймали важливість процесів у рослинному світі.

      Під час відкритої лекції Олесі Піхало студенти жваво та активно приймали участь у дискусійних питаннях, обговорювали історичні факти та демонстрували свою обізнаність і цікавість щодо збережених археологічних фактів в історичних музеях України.

      Присутні на відкритих лекціях науково-педагогічні працівники ННІ лісового і садово-паркового господарства відзначили високий науковий рівень володіння лекторами матеріалом відповідних дисциплін. Представлений при цьому матеріал був чітко систематизований і доведений студентам з логічною послідовністю. Результати проведених лекцій були відображені науково-педагогічними працівниками та студентами в анкетах оцінювання відкритої лекції та обговорені на засіданнях відповідних кафедр.


Відповідальний від ННІ ЛіСПГ для здійснення контролю за якістю надання освітніх послуг, Вячеслав ЛЕВЧЕНКО

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook