Гурток – місце корисного та пізнавального дозвілля студента

9 жовтня 2023 року

 Не золотом людина цінується, а знаннями і хистом
(Народна мудрість)


  Гурток – це простір для розвитку творчості особистості, фантазії, уяви, естетичного смаку, спосіб пізнання мистецтва та науки, єдність поколінь. Для когось можливість знайти себе, виявити своє «Я». Тут народжуються і плекають таланти. Іноді це крок до професії.
  На кафедрі технологій та дизайну виробів з деревини вже кілька років функціонує гурток художньої різьби, який веде Олександр Зозуля – майстер народного мистецтва. На його основі проводяться практичні заняття дисципліни «Дизайн декоративних елементів у виробах з деревини» і не тільки. Студенти першого курсу також вирішили познайомитись з художнім обробленням деревини. Зустріч Олександр Іванович розпочав з історії, розповів як у далекі часи для виробництва різьблених композицій використовували деревину горіха. Пізніше популярним стало червоне і чорне дерево. Сам же, переважно, застосовує липу.

 

  Майстри здавна різьбленням прикрашали елементи інтер’єру житла – віконниці, одвірки, полички, мисники. Також згадав про чумаків, виготовлення народних музичних інструментів, розписи іконостасів. Розповів про відмінності техніки рельєфного, горельєфного, круглого і плоско-виїмчастого різьблення.

 

  Предмети побутового і господарського призначення оздоблені різьбленням вирізняються особливим характером. Це ложки, ковші, кухлики, сільнички-довбанки, пряничниці, шкатулки і багато іншого. Всі ці вироби є в доробку майстра і їх студенти із зацікавленням розглядали.

   

  А на останок кожен мав змогу власноруч випробувати свої здібності. Прослухавши елементарні правила безпеки, отримали різці і заготовки, приступили… Всі старанно виводили трикутники, квадрати, риски та деякі фігурні елементи. Серед студентів виявились майстерні умільці.

    

  Час пробіг швидко, всі отримали естетичне задоволення та зацікавились у продовженні таких зустрічей на постійній основі. В майбутньому для когось це стане хобі або ж основною діяльністю і можливістю самореалізації.
  Всіх охочих долучитись до мистецтва різьби чекають у вівторок та четвер після 15.00 у навч. корпусі 1б ауд. 137.


Олександра Горбачова,
доцент кафедри ТтаДВД


 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook