Розпочавсь новий етап міжнародного проєкту ERASMUS+, VET partnership For Green and Smart Electricity in Building

10 жовтня 2023 року
  Суттєва трансформація підходів до розвитку енергетики в світі обумовила імплементацію Європейської «зеленої угоди» (European Green Deal») – дорожню карту Європи, щоб стати першим кліматично нейтральним континентом до 2050 року і втілити Порядок денний зі сталого розвитку на період до 2030 року. Відтоді Європейський Союз прискорив заходи щодо скорочення викидів парникових газів, інвестування в зелені технології та захист природного середовища. Війна росії проти України подвоїла темпи зеленого переходу в рамках плану подолання енергетичної незалежності. Енергетичні трансформації одночасно стануть і значним викликом, і можливістю співпраці України в рамках Енергетичного Співтовариства, з урахуванням стратегічного курсу до повноцінного членства нашої держави в Європейський Союз.

  Значний прогрес у покращенні ефективного використання енергії дозволить суттєво зменшити обсяги споживання енергоресурсів, вплине не тільки на процес протидії зміни клімату, а й буде одним з інструментів енергетичної безпеки України. У той же час, зростають потреби у теоретичних знаннях та практичних навичках фахівців в секторах, які є ключовими для переходу на «зелену» економіку, зокрема підвищений дефіцит кваліфікованих інсталяторів фотоелектричних установок.
  З січня 2023 року фахівці ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження разом з низкою європейських університетів і установ Болгарії, Туреччини, Вірменії, Грузії, та Албанії беруть участь у проєкті ERASMUS+ «VET partnership For Green and Smart Electricity in Building» (Партнерство професійно-технічної освіти для екологічної та розумної електроенергії в будівлях).
  Основною метою проєкту VET4GSEB є передача досвіду та передових практик у сфері професійно-технічної освіти з європейських країн-учасниць проєкту. Для залучених менторів будуть організовані тренінги, які проходитимуть у два етапи: перший етап – пілотний тренінг англійською мовою для 18 міжнародних фахівців, другий етап – тренінги національного рівня.
  У вересні 2023 р. у Тбілісі відбулась третя проєктна зустріч (у змішаному форматі), в якій взяли участь координатор Проєкту Evelina Stoykova, Sofia Energy Centre (SEC) та Nina Nikolova, Sdruzhenie Kamara Na Instalatorite V Bulgariya (CISB), Болгарія; Ziya Sogu, Surdurulebilir Kalkinma Ve Cevre Dernegi (SUDEAS), Турція; George Abulashvili та Liana Garibashvili Energoepekturobis Tsentri sakartvelo (EECG), Грузія; Anduela Simaku S Dhoma Kombetare E Zejtarise (DHKZ) Albania; Віктор Каплун, Світлана Макаревич та Олена Шеліманова, ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, НУБіП України.

  Основною метою зустрічі було обговорення навчального плану підготовки тренерів спеціалістів у галузі фотоелектричних та розумних електричних систем у будівлях.
  Після детального аналізу найкращих навчальних практик було вирішено, що доцільно прийняти гнучкий, гібридний метод навчання в рамках проєкту VET4GSEB, з використанням платформи електронного навчання шляхом застосування цифрових технологій у супроводі відео матеріалів, скрінкастів, інтерактивних презентації та вікторини.

 

  На зустрічі детально розглянули зміст навчальних модулів, підходи щодо тестування слухачів. Світлана Макаревич у супроводі презентаційного матеріалу, представила розділ «Енергоменеджмент в будівлях».

 

  Другий день зустрічі було присвячено питанню активізації роботи щодо поширення результатів проєкту та комунікації з широкими верствами спеціалістів та населення. Олена Шеліманова презентувала розроблений командою проєкту НУБіП України перелік заходів у частині комунікації та поширення інформації.

  За перебігом виконання проєкту ознайомитись можна на сайті ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, на сторінці в Facebook та на офіційному сайті проєкту http://vet4gseb.eu.

 

Олена Шеліманова, Світлана Макаревич,
доценти кафедри інженерії енергосистем

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook