Природокористування і якість життя - поради лікаря: молодість у літньому віці – детермінанти здорового старіння

10 жовтня 2023 року

   Ви, напевно, зустрічали людей похилого віку, які кажуть, що відчувають себе на 30-ть, або не відчувають свого віку. Вони, як правило, позитивні, оптимістичні та енергійні. Але чи насправді вони почуваються молодими та здоровими, чи це лише видавання бажаного за дійсне?

   Люди з більш позитивним ставленням до старіння, як правило, живуть довше і здоровіше, ніж ті, хто ставиться негативно. І це підтверджують відповідні наукові дані. Результати дослідження, опублікованого в лютому 2022 року в JAMA Network Open, продемонстрували різницю в задоволенні своїм віком серед 14 000 дорослих старше 50 років протягом спостереження тривалістю чотири роки. Дослідники виявили, що люди, які були найбільше задоволені своїм віком, мали на 43% менший ризик смерті від будь-якої причини за чотири роки спостереження, ніж ті, хто був найменш задоволений.

   Дослідження також показало, що люди, які гармонічно адаптуються до етапів процесу старіння, мали менший ризик діабету, інсульту, раку та серцевих захворювань. Вони також мали кращі когнітивні функції та були менш самотніми і вразливими до депресій  та інших психологічних проблем.

   Люди, які мали позитивне мислення, також були більш фізично активними та краще спали. Якщо людина почувається молодшою, вона, швидше за все, будете поводитися як молодша, зауважують науковці.

СПОСОБИ ПОЧУВАТИ СЕБЕ МОЛОДШИМ

   Зменште тривожність. З віком тривожність стає все поширенішою, тому застосовуйте практики, які допоможуть з нею впоратися. Для початку це можуть бути щоденні медитації, вдячності, максимізація позитивних емоцій та зменшення негативних.

   Будьте цілеспрямованим. Продовжуйте ставити та досягати цілей, щоб відчувати цінність життя. Зосередьтесь на саморозвитку, внутрішньому рості та спілкуванні з іншими. Наприклад, навчіться грати на музичному інструменті або вивчіть нову мову, станьте волонтером у справі, яку ви підтримуєте, пройдіть курси, які стимулюють ваш розум. Опануйте нові навички, як публічні виступи, кулінарію чи ремонт автомобілів. Згадайте, що вам подобалося робити, коли ви були молодшими – саме час це втілити в життя.

   Спілкуйтеся. Комунікація підтримує розум активним і залученим. Дослідження показують, що особисті зв’язки допомагають приборкати почуття низької самооцінки, яке пригнічує позитивне мислення. Люди часто вважають найбільш природним зв’язок через спільну діяльність або інтереси, тому варто приєднатися до клубу за інтересами. Наприклад, зі скандинавської ходьби, шахів чи обговорення прочитаних книжок. Інший варіант — створити власну групу, з якою ви регулярно спілкуєтесь. Це можуть бути щотижневі чи щомісячні зустрічі з друзями в офлайн чи навіть онлайн форматі.

   Киньте собі виклик. Знайдіть фізичне завдання, яке ви можете реально виконати, складіть план виконання, а потім працюйте над досягненням цієї мети. Наприклад, тренуйтеся для забігу на 5 кілометрів. Регулярні вправи зміцнюють впевненість у вашій здатності бути активними, а постановка цілі допомагає відчути радість від її досягнення.

   Знайдіть роботу. Робота дає можливість активно використовувати свої розумові здібності для розв'язання проблем та вирішення складних завдань. Це також підтверджує, що ви все ще маєте цінність для інших і світу і що ваш внесок потрібний.

   Відкиньте стереотипи. Ейджизм — поширена в соціумі ідея про те, що людина може бути застарою, щоб займатися певною діяльністю — може негативно вплинути на мислення. Варто постійно собі нагадувати, що вік не визначає, чи є у вас необхідні здібності, навички чи бажання досягти успіху в чомусь.

Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії



 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook