Крізь призму історії до сучасності, що стане історією

10 жовтня 2023 року

 

4Саме такий шлях подолали 6 жовтня 2023 року студенти та куратори груп Ео-11, Ср-11, О-21 та ФП-21, вирушивши на екскурсію за  маршрутом «Бережани-Підгірці-Олесько-Львів-Бережани».

Першою зупинкою, без перебільшень, цікавого маршруту став Підгорецький замок, час будівництва якого – 1635-1640 роки (будував архітектор Андреа дель Аква за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського). Під час екскурсії замком студенти дізнались чимало цікавого: історію місцевості, на якій побудований замок; про власників замку, кожен з яких привносив щось своє (один з них – Вацлав Жевуський - зібрав у замку велику колекцію цінних картин, книг, зброї, меблів); про «життя» замку під час ІІ світової війни та в радянські часи; про спроби реставрації замку у вже незалежній Україні.

206723

Як зазначила екскурсовод, має замок і свою родзинку, точніше, навіть дві: тут відбувались зйомки фільмів, зокрема «Богдан Хмельницький»,«Три мушкетери», «Помилка Оноре де Бальзака», а також «живе» замок легендою про Білу Панну – дівчину, яка вийшла заміж за графа Вацлава Жевуського, старшого на 40 років, і який через ревнощі, кажуть, заживо замурував її в одній зі стін замку.

Наступним пунктом нашої подорожі стала не Вінниця (з Підгорецького замку на Вінницю поїхав колись Оноре де Бальзак), а Олесько, де є пам'ятка архітектури та історії XIII—XVIII століть, один із найдавніших в Україні замків (це колиска польських королів і місце, де найдовше у середньовіччі утримувались українські позиції; по-різному склалася доля замку протягом довгого його існування: був він твердинею і воїном, був він бранцем, за володіння яким змагались королі; був він розкішним палацом, наче королівською резиденцією з притаманною їй пишністю, був він бунтарем, що виношував плани свого визволення), імовірно, побудований одним із синів галицько-волинського князя Юрія Львовича на плато пагорба, який височить серед заплави річки Ліберція.

2

22218

І якщо Підгорецький замок вразив зовні, то в Олеському замку учасники екскурсії в 9 залах побачили різноманітні роботи місцевих та західноєвропейських майстрів – твори XII–XIX століть: розкішні гобелени, портрети, ікони, скульптури. Родзинкою Олеського замку є найбільше батальне полотнище Європи – «Битва під Віднем», що оспівує найвідомішу баталію Яна ІІІ Собєського. Разом з тим це найбільш кінематографічний з-поміж усіх замків України – тут знімали понад 20 кінофільмів, наприклад: «Час збирати каміння», фінальний епізод польської кінострічки «Вогнем і мечем» та багато інших.

24

251

Після таких позитивних вражень і нових знань студенти та викладачі очікували не менше побачити і відчути у місті Лева, адже головною метою поїздки було побувати на ювілейному 30-му Міжнародному книжковому форумі видавців (Book Forum 2023) та прогулятись вуличками цього насиченого історією та подіями міста. І Місто не розчарувало: історія кожної вулички, родзинки Львівської майстерні шоколаду, атмосферна та історично-містична «100-метрівка»… І, звичайно, книжковий Форум видавців. Хоча й набагато бідніший за попередні, але хто мав бажання, той придбав у свою домашню бібліотеку цікавинки й новинки художньої і не тільки літератури.

Втомлені, але переповнені позитивними емоціями повертались усі додому. Спраглі до пізнання нового, студенти виявили бажання побувати й в інших цікавих містах та місцях.

Дякуємо ЗСУ за можливість в такий складний час відвідати культурні й історичні пам’ятки нашої України.

Куратори груп Ео-11, Ср-11, О-21, ФП-21
Оксана ОЛІЙНИК, Василь ЛЕЩУК, Степан ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ, Сергій ШТОГРИН
31289101151915161722
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook