«Діймо разом заради миру і безпеки в Україні!» - в університеті відбулась IІІ Міжнародна науково-практична конференція OSHAgro-2023

11 жовтня 2023 року
   IІІ Міжнародна науково-практична конференція «Occupational Safety and Health Agro - 2023» відбулась в Національному університеті біоресурсів і природокористування України на базі кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві механіко-технологічного факультету. Вже третій рік поспіль викладачі та студенти НУБіП України, науковці, представники навчальних закладів, агропромислових підприємств та міжнародні експерти обговорюють актуальні для сфери безпеки та гігієни праці питання: зміну вітчизняного законодавства з безпеки праці на проєвропейське, впровадження керування ризиками в СУОП підприємств, застосування інших сучасних інструментів для створення безпечних умов праці. Звичайно, цього року додалась тема війни та воєнних ризиків, і вона стала провідною.
   Конференція, яка традиційно проходила за підтримки журналу «Охорона праці» та Європейського співтовариства з охорони праці (ESOSH), розпочалась із загальнонаціональної хвилини мовчання та вшанування пам’яті українців, які віддали свої життя за Україну. Пам’ятні всіх, хто воював, усіх військових та всіх цивільних, дорослих та дітей, усіх, хто міг би ще жити, якби росія не почала цю війну... 
   Конференцію відкрили декан механіко-технологічного факультету Вячеслав Братішко, який привітав учасників та гостей конференції від імені ректора Університету Станіслава Ніколаєнка, та депутатка Верховної Ради України Ольга Василевська-Смаглюк, яка говорила про безпеку і здоров’я працівників АПК, роботу в умовах воєнного стану, впровадження європейських програм навчання з питань керування ризиками.
   В роботі конференції взяли участь директор канадського інституту охорони праці, сертифікований спеціаліст з безпеки праці США та Канади Tonia Sulkhova, керівник Школи керування ризиками при журналі «Охорона праці» Джаннет Аршимова та генеральний секретар ISSA Mining (Німеччина) Helmut Ehnes, які виступили з доповідями щодо методів аналізу кореневих причин у внутрішніх розслідуваннях подій та основних трендів навчання питанням безпеки праці в Європі і світі.
   В ході конференції розглянули актуальні питання інформаційного забезпечення безпеки та здоров’я на роботі в сучасних умовах, стан безпеки та здоров’я працівників агропромислового комплексу України, модернізацію законодавства України у сфері охорони праці та приведення його у відповідність із законодавством Європейського Союзу, особливості Рамкової Стратегії Європейського Союзу в охороні здоров’я та безпеки праці, охорони праці та особливостей роботи в лісовій галузі в умовах воєнного стану, Європейських програм навчання питанням керування ризиками в охороні здоров’я та безпеки праці працівників.
   В ході роботи конференції були проведені три майстер-класи: «Аналіз проекту Закону України з безпеки праці і здоров’я працівників на роботі в частині керування професійними ризиками», проведений професором Міжнародного Інституту Менеджменту, провідним викладачем Академії управління ризиками в системах менеджменту, доктором технічних наук Віталієм Цопою, «Надання домедичної допомоги при травмах та кровотечах», проведений медичним директором компанії SAR Олександром Гоцуляком. В умовах війни необхідно інформування населення про ризики, пов‘язані з мінами та вибухонебезпечними залишками війни (ІНРМ), саме про це доповідала фахівчиня з управління проєктами та програмами у сфері нематеріального виробництва (захист цивільного населення в умовах збройних конфліктів) Аліна Ткаченко з Міжнародної Організації «Handicap International Federation», яка провела тренінг «Навчання ризикам, пов’язаним з вибухонебезпечними предметами».
   В роботі заходу взяв активну участь директор Департаменту стратегічного планування та аналітичного забезпечення Державної служби України з питань праці, к.т.н. Олег Гнатюк.
   Говорили про стрес в умовах війни та як ним керувати, про практичні аспекти керування професійними ризиками на підприємствах, зокрема, і з урахуванням нових ризиків. Про психологічні стани під час війни в Україні. Про резилентність як навичок доповідав клінічний та кризовий психолог, директор Mental Health Support Solutions Олександр Дімитревич. Психотерапевт, організаційний консультант, груп-аналітик, керівник департаменту дослідження груп в Університеті Зігмунда Фройда (Україна) Наталя Кочергіна розкрила важливу тему, а саме роль керівника у створенні психологічної безпеки робочого місця в умовах війни.
   Директор з переробки продуктів сільськогосподарського виробництва компанії «Астарта-Київ» Євген Садовий зазначив, що компанія не змінила своїх підходів і безпека працівників на виробництві була і залишається пріоритетом. Операційний директор групи компаній «Вітагро» Сергій Нечипорук та керівник відділу охорони праці дивізіону виробничих активів компанії «Кернел» Сергій Росс сказали надважливі слова, що після перемоги у нас буде дуже багато роботи. Сьогодні ставлення людей до наявних ризиків зміниться. Взагалі зміниться підхід до оцінки небезпек та ризиків, і в цілому ставлення до життя. Розуміючи, наскільки воно для нас важливе в будь-яких умовах.
   Про актуальні питання інформаційного забезпечення безпеки та здоров’я на роботі в сучасних умовах доповідав головний редактор журналу «Охорона праці» Дмитро Матвійчук. Журнал «Охорона праці» та його головний редактор Дмитро Матвійчук є співорганізаторами та постійними учасниками конференції. Журнал спрямований на поширення сучасного досвіду, консультацій та інструментів щодо європейських підходів до керування ризиками на робочих місцях та створення ефективних систем управління охороною праці.
   В роботі конференції приділили належну увагу питанням управління охороною здоров’я працівників. З темою «Інфекційна безпека. Лінощі чи здоровий глузд?» виступив лікар-епідеміолог, засновник Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC), голова ГО «Інфекційний контроль в Україні», к.мед.н. Андрій Александрін. Цікавими та актуальними були доповіді та виступи головного спеціаліста відділу використання лісових ресурсів Держлісагенства Андрія Мусійовського та Олександра Боровицького на тему «Охорона праці та особливості роботи в лісовій галузі в умовах воєнного стану»; професора кафедри охорони праці та цивільної безпеки Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», доктора технічних наук Сергія Чеберячко на тему «Керування професійно-ергономічними ризиками на об’єктах господарювання»; доцента кафедри управління на транспорті Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», к.т.н. Олега Дерюгіна на тему «Особливості керування професійними ризиками водіїв технологічного кар’єрного транспорту». Про практичні аспекти боротьби зі стереотипами при виборі спецодягу з бавовни розповів директор з розвитку ТОВ «Інсайт+» Пехов Дмитро.
   Незмінна модераторка конференції, доцент кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві НУБіП України Тамара Білько відзначила, що вже втретє організаторами конференції вдалось втілити у реальність все задумане – були підняті важливі питання про особливості впровадження керування ризиками небезпек в системах управління безпекою праці та здоров’я працівників в АПК, проблеми безпеки та здоров’я на роботі в цій галузі, найкращі практики керування ризиками небезпек, стан травматизму в АПК та дієві практичні заходи щодо його зменшення.
   Захід викликав багато позитивних відгуків і тепер, в наступному році, четверту Міжнародну науково-практичну конференцію OSHAgro-2024 маємо провести ще краще: «Ми всі одна згуртована команда, яка твердо переконана – розвивати культуру безпеки, культивувати цінність життя і здоров’я є нашим пріоритетом. А щоб наблизити перемогу, будемо діяти з гаслом: «Роби те, що можеш, там, де можеш, і тим, чим можеш!»
    Низько схиляємо голови та вшановуємо пам’ять загиблих на виробництві та на війні. Все буде Україна! СЛАВА УКРАЇНІ!

Тамара Білько,
доцент кафедри охорони праці
та біотехнічних систем у тваринництві

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook