Природокористування і якість життя - поради лікаря: посттравматичний стресовий розлад (птср): причини, симптоми, лікування

11 жовтня 2023 року

   10 жовтня у всьому світі відзначається День ментального здоров’я. У цей день в усіх дотичних професійних сферах та на рівні громад намагаються привернути більше уваги на проблеми, пов’язані з психологічним станом людини, питанням запобігання ментальним розладам та лікуванню пацієнтів з психіатричними захворюваннями.

   Війна вкрай негативно впливає на ментальне здоров’я громадян нашої держави. За прогнозами МОЗ, майбутньої психологічної підтримки потребуватиме близько 15 млн українців, з них близько 3-4 млн потрібно буде призначати медикаментозне лікування. Крім того, кожен десятий українець може відчути наслідки пережитого на рівні середньої тяжкості чи тяжкої хвороби.

   Серед таких важких захворювань — посттравматичний стресовий розлад. Він трапляється не лише з ветеранами бойових дій. ПТСР може бути наслідком втрати рідних під час війни, перебуванням під обстрілами, життям в окупації. На ПТСР страждають й свідки страшних подій.

   Розповсюдженість посттравматичного стресового розладу у країнах, де відбувалися воєнні дії, становила від 11 до 50% населення за результатами спостережень.

ОСОБЛИВОСТІ ПТСР

   Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), який раніше називали контузійним шоком або синдромом бойової втоми, є серйозним станом, що може розвинутися після того, як людина пережила або стала свідком події, під час якої їй була завдана серйозна фізична травма чи існувала її загроза.

   ПТСР є тривалим наслідком травматичних випробувань, які викликають сильний страх, безпорадність або жах. Серед подій, що можуть спричинити посттравматичний стресовий розлад, – сексуальне чи фізичне насильство, несподівана смерть близької людини, нещасний випадок, війна чи стихійне лихо.

   Посттравматичний стресовий розлад може розвинутися також у родин жертв, у персоналу екстреної допомоги та рятувальників.

  Зазвичай у людей, які перенесли травматичну подію, виникають реакції, які включають шок, гнів, нервозність, страх, відчуття безпорадності та навіть провину. Ці реакції є поширеними, і у більшості людей вони з часом зникають. Однак у людини з посттравматичним стресовим розладом ці почуття тривають і навіть посилюються, стаючи настільки сильними, що заважають звичному життю. Люди з посттравматичним стресовим розладом мають симптоми довше одного місяця і не можуть вже жити так, як до події, яка його спровокувала.

СИМПТОМИ ПТСР

   Найчастіше з’являються протягом перших трьох місяців після події. Однак у деяких випадках вони проявляються лише через роки. Тяжкість і тривалість розладу можуть бути різними. Деякі люди одужують протягом від декількох місяців до півроку, іншим потрібно набагато більше часу.

   Симптоми посттравматичного стресового розладу часто поділяють на чотири основні категорії:

   Повторне переживання: люди з посттравматичним стресовим розладом неодноразово переживають травматичну подію через спогади, нічні кошмари, галюцинації. При цьому часто з’являється надмірне потовиділення, тремтіння або підвищується серцебиття. Люди також можуть відчувати сильний стрес, коли певні речі нагадують їм про травму, наприклад річниця події.

   Уникання людей, місць, думок або ситуацій, що нагадують про травму. Це може призвести до відчуття відстороненості та соціальної ізоляції від родини, друзів, звичного кола спілкування, а також до втрати інтересу до діяльності, яка колись подобалася людині.

   Підвищене збудження: включає надмірні емоції та нервозність; проблеми у стосунках з іншими, включаючи почуття або прояв прихильності; труднощі зі сном; надмірна пильність та дратівливість; спалахи гніву; труднощі з концентрацією уваги. Людина може страждати від фізичних симптомів, таких як підвищення артеріального тиску та частоти серцевих скорочень, прискорене дихання, м’язова напруга, нудота та діарея.

   Негативні настрої та думки: звинувачення себе чи інших у причинах або наслідках травматичної події, відчуження, негативні переконання та очікування.

   Маленькі діти з ПТСР можуть мати затримку розвитку в таких сферах, як привчання до туалету, моторика та мова.

   Інтенсивність симптомів ПТСР буває різною. Наприклад, може збільшуватися на фоні дії стресових подразників або при нагадуванні про те, що сталося

ПРИЧИНИ ТА ФАКТОРИ РИЗИКУ

   Кожен по-різному реагує на травматичні події, залежно від своєї здатності справлятися зі страхом та стресом. З цієї причини не у всіх, хто отримав травму, розвивається ПТСР. Крім того, допомога та підтримка, яку людина отримує після травми від друзів, членів родини та спеціалістів, може вплинути на розвиток ПТСР або тяжкість симптомів

   Деякі дослідження показують, що раннє втручання фахівців може зменшити симптоми посттравматичних стресових розладів або навіть запобігти їм.

  Вперше на ПТСР звернули увагу медичної спільноти ветерани війни; звідси назви контузійний шок і синдром бойової втоми. Однак у будь-якої людини, яка пережила травматичну подію, може розвинутися ПТСР. Люди, які зазнали жорстокого поводження в дитинстві або неодноразово потрапляли в небезпечні для життя ситуації, знаходяться в групі ризику розвитку ПТСР. Найбільший ризик – у жертв фізичного і сексуального насильства.

   Ймовірність розвитку посттравматичного стресового розладу після травматичної події підвищується, якщо в анамнезі є інші проблеми з психічним здоров’ям, зловживання алкоголем чи наркотиками, є кровні родичі з проблемами психічного здоров’я.

ДІАГНОСТИКА ПТСР

   Діагноз ПТСР не встановлюють, допоки не мине принаймні один місяць після травматичної події. Хоча немає лабораторних тестів для конкретної діагностики ПТСР, використовуються різні тести, щоб виключити фізичне захворювання як причину симптомів.

   Якщо фізичного захворювання не виявлено, людину можуть направити до психіатра, психолога або іншого спеціаліста з психічного здоров’я, який може діагностувати та лікувати психічні захворювання. Психіатри та психологи використовують спеціально розроблені опитувальники, щоб оцінити наявність посттравматичних стресових розладів або інших психічних захворювань.

ЛІКУВАННЯ ПТСР

   Метою лікування посттравматичного стресового розладу є зменшення емоційних і фізичних симптомів, покращення повсякденного життя та допомога людині краще впоратися з подією, яка спровокувала розлад. Лікування ПТСР включає психотерапію, ліки або їх комбінацію.

ПРЕПАРАТИ

  Спеціалісти використовують певні антидепресанти для лікування посттравматичних стресових розладів, а також для контролю почуття тривоги та пов’язаних з ним симптомів. Психіатри підбирають групу і конкретний препарат залежно від проявів ПТСР, наявності фонових та супутніх захворювань. Це можуть бути антидепресанти різних поколінь, стабілізатори настрою, антипсихотики та інші.

   Експерти наполягають на небезпечності самолікування, придбання та використання препаратів з антипсихотичним ефектом, транквілізаторів та інших. Гугл і форуми не можуть бути джерелом надійної та безпечної інформації у таких випадках.

ПСИХОТЕРАПІЯ

   Покликана допомогти людині навчитися керувати симптомами та знайти способи їх подолання. Терапія також спрямована на те, щоб пояснити людині та її родині особливості розладу і подолати страхи, пов’язані з травматичною подією. Для лікування людей із посттравматичним стресовим розладом використовуються різноманітні психотерапевтичні підходи, зокрема:

   Когнітивно-поведінкова терапія - навчає розпізнавати та змінювати моделі мислення, які призводять до неприємних емоцій, почуттів і поведінки.

   Терапія тривалого впливу (експозиційна) полягає в тому, що людина переживає травматичну подію або контактує з об’єктами чи ситуаціями, які викликають тривогу. Це відбувається в контрольованому та безпечному середовищі. Така терапія допомагає людині протистояти страху та поступово відчувати себе комфортніше в ситуаціях, які лякають і викликають тривогу.

   Психодинамічна терапія зосереджується на вивченні особистих цінностей та емоційних конфліктів, викликаних травматичною подією.

   Десенсибілізація та репроцесуалізація рухом очей (EMDR) — комплексна форма психотерапії, яка спочатку була розроблена для полегшення дистресу, пов’язаного з травматичними спогадами, а тепер також використовується для лікування фобій. Ця техніка використовує рухи очей, щоб допомогти мозку обробити травматичні спогади та поступово зменшувати ПТСР.

   Сімейна терапія також може бути корисною, оскільки поведінка людини з ПТСР може впливати на інших членів сім’ї.

   Групова терапія дає змогу людині ділитися думками, страхами та почуттями з іншими людьми, які пережили травматичні події.

УСКЛАДНЕННЯ ПТСР

   ПТСР може спричинити проблеми в усіх аспектах життя, включаючи роботу, стосунки, здоров’я та повсякденну діяльність. Розлад також збільшує ймовірність розвитку інших проблем психічного здоров’я, таких як: депресія і тривога, зловживання наркотиками або алкоголем, розлади харчової поведінки, суїцидальні думки та дії.

ПЕРСПЕКТИВИ

   Відновлення після ПТСР є поступовим і тривалим процесом. Симптоми посттравматичного стресового розладу рідко зникають повністю, але лікування може допомогти людям навчитися боротися з ним більш ефективно. Лікування здатне призвести до меншої кількості та менш інтенсивних симптомів, а також до більшої здатності керувати почуттями, пов’язаними з травмою.

Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії



 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook