День гривні!

30 вересня 2023, 14:35

   З 4 до 29 вересня 2023 року студенти гуртка “Макроекономічні аспекти економічного зростання в Україні”, а також студенти 2 курсу 1 групи та 3 курсу 1 групи факультету аграрного менеджменту були долучені до заходів з нагоди святкування Дня гривні, які відбулися за підтримки проєкту USAID “Реформування фінансового сектору”. Цього року була підготовлена захоплююча програма. Протягом 4 тижнів на нас чекали: вебінари, віртуальні екскурсії, онлайн екскурсії в Києві.
   04.09. Україністика в світовій нумізматиці. Онлайн зустріч з головним редактором журналу "Нумізматика і фалеристика", членом Національної спілки журналістів України , членом Комісії з дизайну пам’ятних монет НБУ Максимом Загребою. Під час зустрічі дізналися які іноземні монети присвячені Україні нашій культурі та видатним історичним подіям та постатям.
   05.09. Прикраси з монет. Онлайн зустріч з істориком, етнографом, аспірантом Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України Ігорем Турейським. Під час зустрічі дізналися про особливості українських традиційних прикрас, а саме про їх виразні взірці для виготовлення яких використовувалися монети. Прикраси як обов’язковий атрибут традиційного вбрання, вражають своєю варіативністю та локальною специфікою, оригінальною майстерністю, відображають художньо-естетичне бачення українців.



   06.09. Образ Кобзаря в художній медалі. Онлайн зустріч з головною зберігачкою фондів "Музей Тараса Шевченка" Шиленко Юлією. Під час зустрічі учасники дізнаються про те як творчість та життєвий шлях славетного Кобзаря – Тараса Григоровича Шевченка був втілений у металі художніх медалей – витворів мистецтва відомих художників.
   08.09. Родові герби Наримунтовичів. Онлайн зустріч із завідувачкою відділу сфрагістики Музей родини Шереметьєвих Катериною Шереметьєвою. Тема дослідження присвячена відносно новим для наукового кола і поки що маловивченим мідним і срібним монетам, що відносяться до часів правління Юрія Наримунтвоича у Белзькому князівстві.



   09.09. Власне монетне карбування. Під час екскурсії дізналися про: започаткування в Києві карбування власної монети від імені великих князів Володимира Великого, Святополка Окаянного та Ярослава Мудрого, особливості обігу та іконографії давньоруських монет, а також яку роль в історії грошового обігу відіграли власні срібні та золоті монети в Давній Русі.

   12.09. Монетно вагові зливки гривні. Під час екскурсії дізналися про походження української власної грошової одиниці – гривні, її перше зародження та особливості побутування.
   14.09. Грошовий обіг. Під час екскурсії дізналися про грошовий обіг унікального українського історичного регіону – Криму, який не дарма в контексті історичного та культурного спадку називають "Скарбницею світу".
   15.09. Епоха талера. Під час екскурсії дізналися про період зародження у Європі загальноєвропейської грошової системи, побудованої на пануванні крупної срібної монети – талера, обіг якого проклав підвалини для введення у Європейському Союзі єдиної грошової одиниці – Євро.

   18.09. Чи були за часів Богдана Хмельницького власні монети? Під час екскурсії дізналися про те чи карбував гетьман Війська запорозького – видатний політичний та військовий діяч Богдан Хмельницький власну монету або був фальшивомонетником.



   19.09. Грошовий обіг Київщини. Віртуальна екскурсія у супроводі з гідом. Під час екскурсії дізналися про особливості грошового обігу Київщини, про монетні знахідки та шокуючі скарби вулицями давнього міста, які монети носили в гаманцях давні кияни та які монети в далеку минувшину карбували у Києві.
   20.09. Грошовий обіг імперської доби. Віртуальна екскурсія у супроводі з гідом. Під час екскурсії дізналися про грошовий обіг українських земель в часи перебування під владою імперій – державні офіційні та приватні емісії, грошові сурогати та дефіцит розмінної монети, а також про фінансові диверсії у протистоянні імперій у Європі.
   22.09. Грошові епохи хаосу – виклики часів Першої світової війни. Під час екскурсії дізналися про ті виклики та складнощі, які принесла на грошовий ринок Велика Війна – справжній хаос найрізноманітніших грошових знаків та їх замінників, купонів облігацій, чеків, приватних бонів та багато іншого.
   25.09. Відновлення гривні в грошовому обігу України 1918-1921 рр. Під час екскурсії дізналися про відродження власної грошової одиниці у бурхливі часи Української Революції 1917-1921 років, проектування та передумови введення в Україні власних грошей, про відродження гривні та її обіг.
   26.09. Грошовий обіг Німецької окупації. Під час екскурсії дізналися про грошовий обіг в часи окупації України німецько-фашистськими загарбниками – про обмін радянських грошей на німецькі, продуктові картки та злидні часів окупації, невтілені фінансові проекти німецької влади.
   27.09. Незалежність політична та фінансова деформація в Україні. Під час екскурсії дізналися про перші кроки відбудови власної грошової системи із здобуттям Україною незалежності. Про обіг та відміну радянського рубля, картки споживача та продуктові талони, появу іноземної валюти та життя в умовах дефіциту та інфляції, згадаймо як ми були мільйонерами.
   28.09. Грошові реформи в Україні. Під час екскурсії дізналися про підготовку до введення власної грошової одиниці гривні, історії створення банкнот та гривні та як вони потрапили в Україну, коли українці познайомились із гривнею та як проходила грошова реформа із обміну українського карбованця на нашу гривню.
   Отже, “Талант” – це проєкт НБУ у сфері фінансової грамотності. Головні переваги сайту з фінансової грамотності ціннісна практична пропозиція для кожного українця, студента, оскільки на платформі споживачі можуть знайти реальні рішення, що згадобляться у повсякденному житті: від алгоритмудій щодо оформлення депозиту чи кредиту до порад з планування власного бюджету та фінансового виховання.

Оксана Пащенко,
доцент кафедри економічної теорії

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook