Природокористування і якість життя - поради лікаря: чому з’являється та про що говорить оніміння рук

12 жовтня 2023 року

   Якщо у вас німіють кисті або інші частини рук, причини можуть бути різні. Часто такі прояви має синдром зап’ясткового каналу або защемлення нервових волокон. Крім того, при тривалому сидінні або сні в одній позі, порушується кровообіг у певних судинах, а деякі нервові закінчення знаходяться під тривалим тиском, що викликає короткочасне оніміння.

   Спробуємо розібратися у тому, на що варто звернути увагу та проаналізуємо те, симптомом яких захворювань може бути оніміння рук.

ЗАП'ЯСТКОВИЙ ТУНЕЛЬНИЙ СИНДРОМ

   Зап’ястковий тунель – це вузький прохід, утворений сполучною тканиною та дрібними кістками долонній стороні зап’ястя. Через нього проходять сухожилля та серединний нерв. Синдром зап’ястного каналу виникає, коли при запаленні або звуженні каналу внутрішній нерв захоплюється або стискається. Іноді це відбувається через постійно повторювані рухи рук і пальців.

   Синдром проявляється поступово. Зазвичай спочатку з’являється оніміння великого пальця та двох пальців поруч. Це також може бути боляче. Далі ви можете відчувати слабкість в руці та навіть впускати речі, які несете.

   Якщо є підозра або підтверджений зап’ястковий тунельний синдром, то варто робити перерви під час повторюваних рухів, щоб руки відпочили. Уникайте дій, які погіршують ваші симптоми, і можна спробувати прикладання холодних компресів, щоб полегшити біль і набряк.

   Якщо ці симптоми не зникають і заважають сну чи повсякденним справам, варто піти до лікаря. Він порекомендує, що найкраще зробити: накласти шину, приймати ліки або зробити хірургічне втручання. Без лікування синдром зап’ясткового каналу може призвести до постійного пошкодження нервів і м’язів із значними проявами.

   Шийна радикулопатія, яку ще називають «защемленням шийного нерва», може виникнути, коли нерв на шиї стискається або подразнюється в області, де він відгалужується від спинного мозку. Це викликає біль, який іррадіює в плече та/або руку, а також м’язову слабкість і оніміння.

   Защемлення нерва переважно спричиняє травма або надмірне навантаження. Іноді це пов’язано з такими проблемами зі здоров’ям, як артрит, звуження проміжків між кістками хребта або пухлина хребта.

   При защемленні нерва також можуть бути різкий ниючий або пекучий біль, відчуття поколювання або «голочок», м’язова слабкість у руці.

   Полегшують стан відпочинок і знеболювальні. Якщо за кілька днів симптоми не зникають, варто звернутися до лікаря, який порекомендує шину, бандаж, фізіотерапію, ліки або інші способи лікування.

 

МІГРЕНЬ З АУРОЮ

   У частини людей напади головного болю (мігрені) можуть супроводжуватися передвістниками чи супутниками мігрені, так званими «аурами», які впливають на зір та інші органи чуття. Оніміння рук може бути однією з таких сенсорних проблем.

   Якщо мігрень з аурою є причиною оніміння рук, симптоми зазвичай починаються протягом години після головного болю і тривають до 60 хвилин. Серед інших симптомів аури - зміни зору або втрата зору, включаючи сліпі плями, бачення зигзагоподібних ліній, спалахів світла або зірок, м'язова слабкість, труднощі з мовленням або пошуком потрібного слова.

   Якщо знеболювальних недостатньо, лікар може призначити препарати для лікування та профілактики мігрені. При симптомах мігрені з аурою, необхідно звернутися до фахівця, оскільки деякі з них, наприклад проблеми із зором, також є симптомами інсульту або розриву сітківки.

ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ

   Тривале підвищення рівню цукру в крові здатне пошкодити нерви та викликати діабетичну нейропатію. У такому випадку оніміння зазвичай виникає в ногах. У рідкісних випадках може бути й в руках.

   При діабетичній нейропатії також спостерігаються поколювання або печіння, різкі болі або судоми, підвищена чутливість до дотику (вага одягу або простирадла може викликати біль), м'язова слабкість, втрата рефлексів, особливо в гомілковостопному суглобі, проблеми з рівновагою та координацією, серйозні проблеми зі стопами, такі як виразки, інфекції та біль у кістках і суглобах.

   Для лікування діабетичної нейропатії немає конкретних препаратів, але є ті, що полегшують симптоми. Кращий контроль цукру в крові допоможе уповільнити пошкодження нервів.

НЕВРОЛОГІЧНІ ПАТОЛОГІЧНІ СТАНИ

   Неврологічні захворювання, такі як розсіяний склероз, також можуть викликати оніміння рук. Якщо за цим стоїть неврологічна проблема, можуть бути ще оніміння в ногах, проблеми з мовленням або концентрацією.

   Варто звернутися до фахівця, щоб отримати лікування, яке полегшить симптоми та, при деяких неврологічних захворюваннях, допоможе уповільнити прогресування захворювання.

ПОБІЧНІ ЕФЕКТИ ХІМІОТЕРАПІЇ

   Деякі типи хіміотерапії раку можуть спричинити пошкодження нервів, що призводить до оніміння або поколювання та болю в руках, ногах, пальцях рук, ніг або інших частинах тіла. За відчуттями руки наче в товстих та тугих рукавичках. Ліки можуть полегшити ці симптоми, особливо біль.

   Це нормальний побічний ефект деякої хіміотерапії, але якщо він заважає виконувати повсякденні справи, варто поговорити зі своїм лікарем. Після хіміотерапії може знадобитися до 2 років, щоб самопочуття відновилося.

ІНСУЛЬТ

   Інсульт трапляється, коли судина, що несе кров до мозку, лопається або закупорюється тромбом.

   Крім оніміння рук або ніг, інсульт може викликати слабкість, сплутаність свідомості, проблеми із зором і мовленням, а також опущення однієї сторони обличчя, але не завжди. Симптоми інсульту виникають раптово і вражають лише одну руку. Якщо є підозра інсульту, треба викликати швидку.

ІНФАРКТ

   Хоча інші ознаки серцевого нападу, наприклад, біль у грудях, задишка та холодний піт є більш поширеними, може бути й оніміння або біль у руці (частіше у лівій, але може бути і навпаки). Це відчуття зазвичай виникає на внутрішній стороні лівої руки та супроводжується болем у грудях. Якщо є прояви, схожі на симптоми серцевого нападу, негайно телефонуйте до швидкої.

НЕОПТИМАЛЬНИЙ РІВЕНЬ ВІТАМІНІВ

   Порушення чутливості шкіри рук і оніміння може бути проявом недостатнього надходження низки вітамінів групи В. Результати дослідження також встановлюють асоціацію подібних проявів із зниженням рівню вітаміну D. Після виключення всіх перерахованих вище причин появи оніміння рук, лікар може запропонувати прийом комплексу вітамінів В, або вітаміну D, якщо його рівень нижче норми.

Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії



 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook