На факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК відбувся науково-практичний семінар «Ми маємо мікробіом, на який заслуговуємо»

12 жовтня 2023 року

    10 жовтня 2023 року на базі Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК спільно з факультетом харчових технологій та управління якістю продукції АПК для здобувачів ОС «Бакалавр» спеціальності 229 «Громадське здоров’я» та ОС «Магістр» освітньо-наукової програми «Нутриціологія» відбувся науково-практичний семінар «Ми маємо мікробіом, на який  заслуговуємо».




 

Семінар був ініційований і організований кафедрою громадського здоров’я та нутриціології. 




 

Програма семінару передбачала:

- перегляд відеолекції професора Коліна Хілла (Ірландія) – одного з провідних дослідників мікробіому людини у світі;

- панельну дискусію на тему «Ми маємо мікробіом, на який заслуговуємо» під модерацією завідувача кафедри громадського здоров’я та нутриціології,  президента Асоціації дієтологів України, члена Президії Української гастроентерологічної асоціації, консультанта з громадського здоров'я спільних проєктів МОЗ і Світового Банку, міжнародного члена Американського товариства з харчування, Американської гастроентерологічної асоціації, Британської дієтологічної асоціації, Європейської групи з вивчення H.pyloriта мікробіому, кандидата медичних наук Олега Швеця;

- ознайомлення з науково-дослідними підрозділами Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК та роботу в мікробіологічному відділі з теми семінару.


 

На семінар були запрошені студенти першого (бакалаврського) рівня та магістри денної і заочної форм навчання. Також на заході були присутні викладачі кафедри громадського здоров’я та нутриціології Альона Альтанова, Микола Ніколаєнко, Руслана Постой та Дмитро Савчук, а також співробітник Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК к.вет.н., старший дослідник, завідувач науково-дослідного відділу  моніторингу безпеки продукції АПК Світлана Мідик.


Усім, навіть не фахівцям, відомо, що людський організм населяють безліч мікроорганізмів. У процесі своєї життєдіяльності вони допомагають перетравлювати їжу, засвоювати ліки, впливають на нашу гормональну та імунну системи і навіть на мозок. Все це співтовариство мікроорганізмів вчені назвали мікробіомом.


 

Прослухавши відеолекцію провідного науковця в галузі мікробіому людини Коліна Хілла, учасники семінару дізнались багато наукової, доказової і головне - найсучаснішої інформації про останні дослідження мікробіому, про його виникнення, зростання та роль у розвитку найрізноманітніших хвороб (алергії, діабету, ожиріння, шлунково-кишкових розладів, раку тощо). Важливо, що складні за змістом речі науковець зміг донести слухачам зрозумілою і доступною мовою. Хоча рівень базових знань слухачів з проблеми був різним.

Презентуючи відеодоповідь Коліна Хілла, Олег Швець закликав кожного учасника семінару до активного слухання з послідуючим висловлюванням моментів, які були незрозумілими, викликали сумнів чи запитання. Адже сучасні знання здобуваються лише в інтерактивному обговоренні. Все, що сьогодні не зрозуміло, має бути озвучено, студенти повинні отримати відповіді на свої питання, щоб їхнє незнання і сумніви перетворились на знання, а завтра рух до нових знань почнеться вже з іншої точки.


 

 

Приступаючи до дискусії, професор Олег Швець застеріг від вживання такої нерелевантної термінології, як, наприклад, «кишкова флора» чи «нормальна флора»; підкреслив, що ще трапляються лікарі, які призначають своїм пацієнтам, за старими стереотипами, зовсім неінформативні дослідження, наприклад, аналіз калу на дисбактеріоз, або призначають бакпосів – виділення мікроорганізму в чистій культурі для виявлення патогенних мікроорганізмів. Сучасні науковці і фахівці повинні позбутися цих анахронізмів.


 

У ході панельної дискусії студенти могли почути пояснення і бачення Олега Віталійовича щодо багатьох сучасних термінів – мікробіота, мікробіом, метаболом; розібрались, що таке пробіотики, пребіотики, симбіотики, постбіотики; чим відрізняються симбіоз і мутуалізм.


 

Під час семінару було підкреслено, що головним питанням для науковців і нутриціологів-практиків є те, як знання про мікробіом співвідносяться з лікуванням захворювань та нутритивними інтервенціями. Саме в цьому майбутнє науки, і вона повинна  ґрунтуватись лише на доказовій базі.


     Будь-яка сучасна людина, а особливо фахівець-нутриціолог не повинні довіряти рекламі, лише результатам досліджень. Наприклад, на сьогодні не існує доказів, що «Данон» впливає на імунітет.


 

 

Також було підкреслено, що на відміну від України, в Європі існують більш суворі вимоги щодо призначення і вибору пацієнтами пробіотиків.

Науковці визнають, що на сьогоднішній день в галузі досліджень мікробіому людини існує багато проблемних питань.

     Тому під час семінару студенти кафедри громадського здоров’я та нутриціології намагались з’ясувати багато питань. Ось деякі із них:

Як пробіотики впливають на мікробіом? Чи доведено цей вплив?

Як стрес впливає на мікробіом?

Чи можна перенести мікробіом здорової молодої людини старій, і чи помолодшає і поздоровішає тоді людина похилого віку?

Якщо перенести мікробіом людини з ожирінням тому, хто не страждає на цю проблему, то чи розвинеться у реципієнта ожиріння?

Який існує найбільш інформативний тест на лактазну непереносимість?

Чи допоможуть пробіотики при атопічному дерматиті? І якщо так, то які?

Що таке мікробіота шкіри, і які існують дослідження щодо вирішення проблеми акне?

Як пробіотики можуть допомогти при хіміотерапії і чи збільшують вони шанси людини на виживання?

Чи відрізняється мікробіом людини, народженій у фізіологічних пологах від мікробіому пацієнтів, народжених шляхом кесаревого розтину?



 

Питань було багато, тому було вирішено детальніше ознайомитись з рекомендованими матеріалами щодо проблеми мікробіому людини і створити банк нових запитань, щоб в майбутньому організувати ще одну зустріч, присвячену цій тематиці.


Після теоретичної частини, студенти мали можливість ознайомитись із науково-дослідними підрозділами Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК та попрацювати в мікробіологічному відділі з теми семінару.



 

Ось деякі відгуки студентів щодо семінару.

Анастасія Жиліна, бакалавр: «Я в захваті від того, що чим більше заглиблюєшся в медицину, тим більше розумієш, як мало ти знав до цього. Це стосується і мікробіому, який я раніше називала «мікрофлорою». Така чудова та зрозуміла лекція, навіть для людей, що не володіють великими знаннями в медицині. Також неймовірно, що ми, студенти, мали можливість відвідати сучасну лабораторію якості. Нам детально розповіли, як проводяться досліди та дали можливість відчути себе працівником лабораторії, роздивляючись колонії бактерій».

Ольга Зінченко, магістр: «Дуже Вам дякую за організацію семінару і спілкування з О.В. Швецем! Це унікальна подія! Мабуть ми народилась під щасливою зіркою, що маємо нагоду спілкуватись з такими талановитими людьми».

Кафедра громадського здоров’я та нутриціології, а також студенти висловлюють подяку Олегу Швецю як модератору семінару та колективу Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК під керівництвом Валентини Корнієнко за можливість на професійному рівні долучитись до обговорення однієї із найбільш цікавих сучасних наукових проблем нутриціології.

 

Альона Альтанова,

доцент кафедри громадського здоров’я

та нутриціології НУБіП України

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook