Здобувачі 3, 5 та 6 курсів ОПП «Ветеринарна санітарія, гігієна і експертиза» відвідали Українську лабораторію якості і безпеки продукції АПК

13 жовтня 2023, 8:03

Завдяки нашим ЗСУ на факультеті ветеринарної медицини НУБіП України продовжується навчання в очному форматі. 12.10.2023 року здобувачі 3, 5 та 6 курсів ОПП «Ветеринарна санітарія, гігієна і експертиза», які вивчають дисципліни «Лабораторний аналіз харчових продуктів», «Методи санітарних досліджень» і «Державний ветеринарно-санітарний контроль» відвідали Українську лабораторію якості і безпеки продукції АПК.

Студенти грунтовно ознайомилися із системою якості, яка побудована в лабораторії згідно ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019. Цікавилися веденням документації та документообігом. Окрім того, побували у науково-дослідний відділу моніторингу безпеки продукції АПК, який очолює кандидат ветеринарних наук, старший дослідник Світлана Мідик.

Світлана Вікторівна ознайомила здобувачів вищої освіти із широким спектром комерційних та науково-навчальних послуг як за показниками якості, так і безпечності, а саме: визначення елементного складу та важких металів, діючих речовин, залишків пестицидів, мікотоксинів, поліароматичних вуглеводнів, антибіотиків, жирних кислот та глюкозинолатів, фізико-хімічні показники препаратів та олійно-жирових продуктів.

 

Надзвичайно актуальним і затребуваним є дослідження елементного складу харчових продуктів, ґрунтів, добрив та води. У відділі можна замовити дослідження як одного хімічного елементу методом атомної абсорбції, так і комплексу 17, 20 або 33 елементів методом атомної емісії. У цей перелік входять і токсичні елементи (свинець, кадмій, арсен, ртуть, мідь, цинк), вміст яких чітко регламентується чинними нормативно-правовими актами.
Розроблені методики на основі європейських нормативних документів дозволяють визначати мікотоксини у зернових продуктах, горіхах, лікарській сировині, молоці, воді та інших об’єктах методами хроматографії та імуно-ферментного аналізу. Оскільки вміст мікотоксинів нормований в Україні та за кордоном, ці показники є цікавими не тільки для наукової спільноти, а й для приватних комерційних замовників. Найбільшою популярністю користується визначення афлатоксинів, зеараленону, дезоксиніваленолу, фумонізинів, Т-2 та НТ-2 токсинів.

Нині на ринку України наявна величезна кількість ветеринарних препаратів та засобів захисту рослин. Тому УЛЯБ може перевірити їх на вміст діючих речовин. За допомогою методів газо-рідинної хроматографії, мас-спектрометрії визначають понад 770 речовин. Звертаються як виробники препаратів для реєстрації, так і пересічні покупці цих препаратів. Також проводиться визначення невідомих речовин. Відділ надає послуги з визначення залишкових кількостей пестицидів у сільськогосподарських продуктах та об’єктах довкілля з використанням модифікованої пробопідготовку QuEChERS. З урахуванням сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур, а також наявність на українському ринку імпортованих овочів і фруктів, цей напрямок є актуальним. Останнім часом, побільшало звернень пасічників з метою визначення причини масової загибелі бджіл. Зазвичай – це порушення технологічних регламентів застосування засобів захисту рослин.

За термічної обробки продуктів у процесі приготування їжі, наприклад, смаженні збільшується вміст поліароматичних вуглеводнів. Ці небезпечні речовини регламентуються в оліях, інших харчових продуктах та об’єктах довкілля і УЛЯБ визначає їх вміст.
Нині науково доведено, що жирні кислоти родини омега-3 позитивно впливають на організм людей, зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань і тим самим подовжують життя. Останнім часом почастішали звернення замовників щодо визначення вмісту омега-3, омега-6 жирних кислот у продуктах харчування. Методом газової хроматографії лабораторія визначає 37 жирних кислот. Крім того, проводить видову ідентифікацію олій та жирів, молочних продуктів з метою виявлення фальсифікацій.
Студенти також ознайомилися з роботою науково-дослідного відділу мікробіологічних досліджень, про роботу якого розповів його завідувач Юрій Вішован.

Слава ЗСУ! Слава Україні! Героям слава!

 

Ольга Якубчак, професор кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К.Скороходька

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook