Дегустаційна оцінка плодів яблуні колоноподібного типу на практичних заняттях з дисципліни "Помологія"

13 жовтня 2023, 13:11
Навчальна лабораторія "Плодовоовочевий сад"

Для студентів 3 курсу спеціальності 203 “Садівництво та виноградарство” проведено заняття у очному форматі на тему Дегустаційна оцінка плодів яблуні колоноподібного типу під час вивчення дисципліни "Помологія"

 

Дегустація — це визначення якості продуктів (плодів, ягід, соків, компотів тощо) візуально та органолептичними методами дослідження, тобто за допомогою органів чуття — нюху, дотику, смаку.

Дегустаційна оцінка залежно від виду продукції може бути основною або додатковою до характеристики харчової цінності за хімічним складом. Водночас вона необхідна при оцінюванні всіх продуктів, які мають смак. Такий метод оцінювання якості продукції є суб’єктивним, оскільки залежить від індивідуальних особливостей дегустатора.

Для одержання об’єктивніших результатів дегустацію проводять 8–10 осіб, які є добрими спеціалістами щодо властивостей певного виду продуктів, дотримуючись таких правил:

  • плоди, ягоди повинні бути в оптимальній споживчій стиглості, недостиглі або перезрілі плоди не дегустують;
  • плоди подаються під помологічними назвами або умовними номерами (така дегустація називається “закритою”); в рідкісних випадках з плодів видаляють шкірочку, шкаралупу тощо; після закінчення дегустації та збору дегустаційних листів номери розшифровують;
  • до числа дегустованих включають плоди районованих найпоширеніших сортів (контрольних, еталонних), близьких за строками достигання до оцінюваних;
  • за одну дегустацію аналізують 10–12 зразків, більше 15 зразків оцінювати не слід;
  • дегустацію проводять через годину після прийому їжі, але не пізніше, ніж через 3 години;
  • під час дегустації не можна курити, оскільки нікотин (а також алкоголь) притуплює смакові відчуття;
  • у процесі дегустації час від часу рот споліскують водою;
  • спочатку оцінюють привабливість зовнішнього вигляду, потім аромат (різко вдихнувши), за ним розміри, консистенцію, смак тощо.

Ознаки плодів оцінюють, застосовуючи 9-бальну систему. Найвищий бал (9) означає найвищий ступінь вияву тієї чи іншої ознаки. З метою точного оцінювання зовнішнього вигляду, смаку, аромату тощо допускається використання дробового числа.

Загалом студентами дано високу оцінку смаковим якостям плодам колоноподібної яблуні.

Катерина Царюк,
староста 1 групи 3 курсу спеціальності "Садівництво та виноградарство"

 

 

 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook