Перші результати і враження від фахової навчальної поїздки «Консолідація земель і управління земельними ресурсами: приклади з Німеччини, перспективи для України»

11 жовтня 2023 року
факультет землевпорядкування
  09 жовтня 2023 року відбувся перший робочий день фахової навчальної поїздки, організованої Товариством з управління та реалізації земель (BVVG) Німецько-українського агрополітичного діалогу (APD), спеціально для студентів факультету землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України.

  За наказом ректора НУБіП України Станіслава Ніколаєнка 9 здобувачів спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» беруть участь у проєкті «Консолідація земель і управління земельними ресурсами: приклади з Німеччини, перспективи для України», що проходитиме у Берліні, Потсдамі, Ліхтерфельді, Галле та інших містах. Протягом восьми робочих днів заплановано ознайомитися з роботою відомств, установ та організацій задіяних у сфері консолідації земель та управління земельними ресурсами.
  Тож, у перший робочий день, студенти факультету землевпорядкування разом із деканом факультету Тарасом Євсюковим і доцентом кафедри землевпорядного проектування Людмилою Гунько відвідали головний офіс Товариства з управління та реалізації земель (BVVG), де їх привітно зустріли співробітники і директор пан Томас Віндмьоллер, які коротко ввели в курс своєї роботи.

  На цій зустрічі учасники делегації прослухали доповідь Міхаеля Габеля, яка була зосереджена на темі використання ГІС в управлінні земельними ресурсами державної власності, що знаходяться у Товаристві з управління та реалізації земель. Під час виступу вони мали змогу побачити з яке програмне забезпечення використовується в роботі та як працює система. Значну частину доповіді зайняла актуальна тема про відведення земель під об’єкти відновлювальної енергетики, адже цей напрям є одним із найважливіших в країні. Видобуток корисних копалин теж не був залишений без належної уваги.
  Були розглянуті точки перетину між ГІС BVVG і важливими видами застосування в управлінні лісовими площами, створення документації, ведення бухгалтерії, реєстр площ тощо.

  Також невід’ємною частиною візиту стала доповідь Каті Деллс на тему «Управління сільськогосподарськими землями у державній власності та їхня приватизація на прикладі (східної) Німеччини». Студенток ознайомили зі шляхом землі від народної власності до приватної у Німеччині. Було представлено стратегію приватизації, яка складається з чотирьох фаз.
  Другим пунктом першого дня програми був візит в Федеральне Міністерство продовольства й сільського господарства (BMEL). Під час цієї зустрічі було розглянуте дуже актуальне питання, а саме гендерна рівність у доступі до професії.

  Першою з результатами своїх напрацювань поділилася Клаудіа Ланґерт. Її дослідження було присвячене «Жінкам у сільському господарстві». Головною метою даного дослідження є унаочнення багатозначності жінок на аграрних підприємствах. Тривало дослідження протягом лютого 2019 р. – жовтня 2022 р. Доповідь, головним чином, стосувалась проблеми гендерної рівності на робочому місці у Німеччині. Найбільше це спостерігається саме в аграрному секторі. Було наголошено, що результати опитування свідчать, що лише 36% зі всіх працівників сільського господарства є жінками. Жінки виконують на сільськогосподарських підприємствах різноманітні функції. Також були показані результати дослідження ризиків для психічного здоров’я ,які показали, що понад 21% жінок в сільському господарстві страждають на синдром вигорання. Основним фактором вигорання є негативна оцінка підприємства на якому працює жінка. Дослідження стверджує, що існує велика різниця між тим як жінки себе відчувають на підприємстві та ким вони там є юридично.

  Наступною доповідачкою була керівник департаменту з міжнародних зав’язків Йоганна Шольц із тематикою «Підтримка жінок у міжнародному контексті». Скільки ж часу потрібно щоб досягти рівності у всьому світі? Відповідь не дуже оптимістична – 131 рік. 150 мільйонів людей не вимушені були би голодувати, якби жінки в країнах, що розвиваються, отримували таку ж саму підтримку, як і чоловіки наголошує пані Йоганна. Лише у 1970 роках жіночі рухи набули впливу у всьому світі. Студенткам було презентовано 10 основних принципів феміністичної зовнішньої політики в Німеччині. Також розповіли з якими саме складнощами та видами дискримінації зустрічається жінка в Німеччині та як вирішують ці проблеми.

 

 

  Важливою частиною цього робочого дня стало представлення результатів дослідження Людмили Гунько щодо гендерної рівності в сфері землеустрою, геодезії та оціночній діяльності. Доповідач зазначила, з якими складнощами стикається жінка в Україні через гендер. Більш детально було розглянуто проблему інженерній сфері. Сертифікованих інженерів-геодезистів жінок лише 20%, а 80% чоловіки. Таку нерівність пов’язують з тим, що сфера роботи частково пов’язана з фізичним навантаженням. А от відсоткове співвідношення оцінювачів земель майже рівномірно розподілене між чоловіками та жінками. На жаль, більшість роботодавців продовжують надавати перевагу професіоналам чоловікам, жінки першими підпадають під скорочення, малий відсоток жінок займають керівні посади особливо на високому рівні. Головне професіоналізм, а не стать, зазначила у своєму підсумку Людмила Гунько. Осі доповіді зазнали бурхливого обговорення. Кожен зміг висловити свою думку та отримати відповідь на питання які цікавили.


Вікторія Коваль,
студентка факультету землевпорядкування,
учасниця проєкту
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook