Відбулася відкрита лекція Бобось Ірини Макарівни

17 жовтня 2023, 17:06

Відповідно до затвердженого графіку проведення відкритих лекцій в осінньому семестрі 2023-2024 навчального року 16 жовтня в аудиторії 42, 7-го навчального корпусу відбулася відкрита лекція канд. с.-г. наук, доцентки кафедри овочівництва і закритого ґрунту Бобось Ірини Макарівни з дисципліни «Овочівництво». Лекція була  прочитана для студентів III курсу агробіологічного факультету спеціальності 203 «Садівництво і виноградарство» на тему: «Сучасні технології вирощування моркви».

У лекційному матеріалі студенти ознайомились з особливостями вирощування моркви, харчовою цінністю та лікарськими властивостями. Одним з найбільш важливих властивостей моркви, вважається наявність в ній жовто-оранжевого пігменту - бета-каротину, який, потрапляючи в кров через їжу, синтезується у вітамін А. Однак цінуються коренеплоди і наявністю вітамінів B1, B2, B6, C, PP, фолієвою кислотою, аспарагіну, олії ефірної, флавоноїдів. Важливо знати й сучасний стан і перспективи вирощування моркви в Україні. У перший рік війни  70% моркви на український ринок імпортовано було з Польщі, що вплинуло на максимальні позначки гуртових і роздрібних цін. Попри війну, у 2023 р. збільшились посівні площі під культурою, що вплинуло на збільшення валового збору коренеплодів моркви. І це свідчить про позитивну тенденцію збільшення виробництва культури для забезпечення свіжою і переробленою продукцією населення України.

 

 

На лекції були представлені загальні принципи та особливості технології вирощування і збирання моркви згідно з розробленими стандартами. Також особливу увагу було приділено сортам моркви.

Студенти змогли переконатись про важливість застосування всіх елементів технології вирощування культури, від яких залежить товарна врожайність коренеплодів та їхні якісні й смакові показники.

Заняття відвідала уповноважена особа агробіологічного факультету доцентка Свистунова Ірина Володимирівна та науково-педагогічні працівники кафедри, які засвідчили високий професійний  рівень та педагогічну майстерність лектора. Лекція прочитана з використанням наочних, технічних і аудіо- відео засобів.  Викладений матеріал структурований, викликав зацікавленість студентів до актуальних питань щодо виробництва та маркетингу моркви. 

За результатами прочитаної лекції викладачі та студенти отримали анкети щодо оцінювання якості проведення лекційного заняття. Із отриманих даних можна зазначити, що лекція була проведена на високому рівні, про що свідчать результати анкетування.

                                                                 Завідувач кафедри овочівництва

              і закритого ґрунту, доцент Федосій І.О.,

              асистентка кафедри овочівництва і

              закритого ґрунту Сєдова О.О.

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook