Виїзні заняття – шлях до покращення фахової підготовки майбутніх агрономів

17 жовтня 2023 року

Поєднання вивчення навчального матеріалу на аудиторних заняттях та його закріплення в польових умовах є дієвим і ефективним способом підвищення практичної фахової підготовки майбутніх агрономів. На агробіологіному факультеті такі заняття не є новими, але вимушений перехід на дистанційну форму навчання зробив неможливими подібні прийоми в підготовці наших студентів. Повернення до аудиторного навчання дало змогу відновити дану практику.

На минулому тижні, відповідно до розробленого деканатом графіку, відбулось виїзне лабораторно-практичне заняття із загального землеробства для студентів 1-ї та 2-ї академічних груп 2-го курсу агробіологічного факультету. Тільки замість навчальної лабораторії в корпусі №7 заняття проводилось в польовій лабораторії кафедри в виробничому підрозділі університету «Агрономічна дослідна станція». В польових умовах, під керівництвом викладачів професора Цюка О.А. та доцента Іванюка М.Ф., на дослідних полях студенти практично закріпили знання, які вони отримали на попередніх практичних заняттях. Маючи необхідну теоретичну підготовку, студенти в дослідних полях, відібрали зразки ґрунту для визначення основних водно-фізичних показників ґрунтової родючості. Отримані результати стануть частиною матеріалу науково-дослідної роботи кафедри, а для студентів – результатом, який буде використовуватись при захисті відповідних практичних робіт. 
 
  
 
 
 
Крім виконання завдань, передбачених планом занять, студенти детально ознайомились з історією дослідних полів, напрямками та методичними особливостями досліджень, які проводить кафедра землеробства та гербології. 
Обов’язковою частиною виїзного заняття було ознайомлення з польовими роботами, які безпосередньо в даний час виконуються у виробничих і дослідницьких полях. Студенти були присутні при заробці сидератів дисковим культиватором на одній з дослідних ділянок та на сівбі озимої пшениці у виробничих полях. Присутній при цьому головний агроном господарства Олександр Олефіренко детально ознайомив студентів з самими машинами, особливостями їх конструкцій, налаштувань та роботи. Разом зі студентами була проведена оцінка якості виконання даних робіт. Безпосередньо по роботі даних агрегатів студентами було задано багато питань, на які вони отримали глибокі фахові відповіді головного агронома.
 
 
Повертаючись в університет, студенти на питання викладачів про враження від подібної форми навчання, всі відзначили його як цікавим і корисним і виразили сподівання, що подібні заняття будуть проводитись і в майбутньому.
 
Микола Іванюк, доцент кафедри землеробства та гербології

 

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook