Виїзне практичне заняття з дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства»

17 жовтня 2023, 23:09
  У світі зростає попит на якісні та безпечні продукти харчування, а особливої популярності останнім часом набувають так звані органічні продукти. У нинішніх ринкових умовах склалася ситуація, що виробництво вовни є менш ефективним і на перший план виходять спеціалізовані напрями продуктивності у вівчарстві, а саме м'ясний і молочний.
  Враховуючи стратегію розвитку галузі на перспективу і в умовах повоєнного відродження, акценти у підготовці фахівців кафедра технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві факультету тваринництва та водних біоресурсів спрямовує саме у таких напрямах як: моделювання і організація інноваційних вівцеферм модульних типів (високотехнологічні промислові ферми), технологій отримання органічної продукції вівчарства та широкий розвиток ферм сімейного типу для виробництва продукції у стилі «Крафт», «Органік» та «Біо» з метою нарощування експортного потенціалу галузі та вирішення соціальних проблем на селі.
  Зважаючи, що в Україні спрямована селекційна робота на поліпшення молочності овець практично не проводилась, підготовка фахівців високої кваліфікації з питань виробництва органічної продукції вівчарства і козівництва практикується, в основному, на інноваційних фермах Чехії (Капралюк Оксана), Франції (Вострікова Ганна), Швейцарії (Коломієць Єгор) та Австрії (Гранат Олександра).
  Однак, дуже приємно, що в Україні з'явились перші високотехнологічні ферми спеціалізованого молочного напряму продуктивності з використанням генотипів імпортної селекції та новітніх технологічних рішень саме з виробництва, первинної обробки та поглибленої переробки овечого і козиного молока відповідно до принципів системи НАССР та подальшої сертифікації цієї продукції як органічної згідно вимог Органік Стандарт та федерації органічного руху в Україні.
  Піонерами у цій важливій справі стали ВКФ «Пілігрім» Хмельницької області, ТОВ «Геозем-Макарів» та ФГ «Тетяна-2011» Київської області. На постійній договірній основі на цих фермах проводиться практичне навчання студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів з подальшою підготовкою і захистом кваліфікаційних випускних робіт ОС «Бакалавр» (Прищепюк Альона) та ОС «Магістр» (Бордун Анатолій, Гранат Олександра).
  Чергове заняття для студентів спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» з питань акліматизації порід, утримання, сучасних технологій заготівлі кормів, технології згодовування однотипних кормів та технології машинного доїння було проведено 15 жовтня 2023 р. у ТОВ «Геозем-Макарів», що спеціалізується на розведенні овець породи лакон (lacaune), виробництві овечого молока та його переробці, а саме виробництві різноманітних сирів (Качотта з різним ступенем витримки та смаком, Італіко класичний та з трюфелем, Пасторіно, Пекоріно, Пекоріно Тоскано, Ештрелла) та іншої молочної продукції (йогурти, масло, тощо). Дуже важливо, що переробка продукції в умовах даного підприємства проводиться з дотриманням вимог НАССР і за принципом «від ферми до маркету».
  До уваги студентів було представлено весь технологічний процес вирощування тварин, годівлі, доїння, оцінки тварин і виробничий процес виготовлення молочної продукції. Студенти розділені на групи по 10 осіб мали можливість провести оцінку технології разом з ведучими викладачами дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства» і реалізувати теоретичні компетенції на практиці в умовах промислової технології.
  Директор ТОВ «Геозем-Макарів» Карнелій Миколайович фахово провів ознайомчу зустріч, проінформував про всі технології і тонкощі виробництва сирів, поділився досвідом ведення бізнесу в умовах воєнного стану і звичайно запевнив студентів, що їх чекають на підприємстві та запрошують на працю. Отже, можна подякувати фахівцям своєї справи за їх роботу, за збереження підприємства, робочих місць і тваринницького потенціалу України!
  Звичайно після закінчення заняття на виробництві необхідно оцінити якість виробленої продукції, яка широко представлена в провідних торгових мережах під ТМ Soloviov Family Farm враження виключно позитивні – рекомендуємо! Бажаємо колективу процвітання, фінансового розвитку і, як зазвичай говорять: «Здоровʼя Вам та Вашим вівцям»!
Все буде Україна!!!
 
Вадим Лихач, Василь Туринський, Наталія Богданова,
кафедра технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві

    


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook