Аграрні компанії вже чекають на них. Підготовка молодих спеціалістів під час очного навчання

18 жовтня 2023 року

   Якісна підготовка здобувачів вищої освіти в аграрній сфері для України, як аграрної держави, була і залишається важливим завданням. Попит фахівців цієї сфери на ринку праці постійно зростає. А сьогоднішні реалії та розвиток нових технологій вимагає від молодих фахівців високої підготовки.

   Одними з базових напрямків підготовки фахівців в аграрній сфері в Національному університеті біоресурсів і природокористування України є вивчення дисциплін «Генетика» та «Селекція і насінництво польових культур» в навчальних лабораторіях агробіологічного факультету на кафедрі генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського.
   Під час очного навчання студенти знайомляться із законами спадковості і мінливості, закономірностями спадкування ознак та дією умов середовища на їх прояв. Вивчають генетичні основи стійкості рослин проти збудників хвороб та шкідників, особливості генетичних систем розмноження, використання цитоплазматичної чоловічої стерильності для створення гібридів, генетики популяцій.
   На фото визначаємо каріотип основних сільськогосподарських культур та вчимося розрізняти основні генетичні відмінності між видами рослин.
   Вивчаючи таємниці селекції польових культур студенти знайомляться з сортовими особливостями сільськогосподарських культур.
   На фото вивчаємо сноповий матеріал пшениці озимої м’якої та твердої сортів селекції різних селекційно-дослідних установ України.
   Очний формат навчання також дає змогу проведення виїзних занять до навчально-наукової лабораторії «Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур» та ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція». Тут студенти на практиці знайомляться з основами ведення селекційної роботи, закладають селекційні та експериментальні ділянки. До таких виїзних занять активно долучаються студенти як ОС «Бакалавр» так і ОС «Магістр».
 

   Наступне фото результат закладання дослідної селекційної ділянки студентами агробіологічного факультету. Попри затяжну посуху маємо перші сходи рослин пшениці озимої.
   Тож перші практичні завдання виконані успішно, далі – читайте в слідуючих новинах.
Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook