Новина від партнерів: НА ЧЕРКАЩИНІ ЕНЕРГЕТИКИ, НАУКОВЦІ ТА ПІДПРИЄМЦІ ПРОВЕЛИ ВИЇЗНЕ ЗАСІДАННЯ РАДИ КЛАСТЕРУ ЦИФРОВОЇ ЕНЕРГЕТИКИ

18 жовтня 2023 року

Виїзна зустріч енергетиків, науковців та представників компаній з постачання енергетичного обладнання і технологій – засідання Ради Кластеру цифрової енергетики відбулась у відокремленому структурному підрозділі «Уманські енергетичні мережі». Учасники засідання обговорили важливі кроки щодо відновлення та розвитку енергетичної сфери, реалізації освітніх і наукових проєктів, домовились про співпрацю та підтримку один одного.

 

 

Участь у засіданні взяли: голова Ради Кластеру цифрової енергетики, голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук, директор ВСП «Уманські енергетичні мережі Сергій Ченчик, директор Інституту загальної енергетики НАН України Віталій Бабак, директор навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження Національного університету біоресурсів і природокористування України Віктор Каплун та представники компаній з постачання енергетичного обладнання і технологій.

 

 

Нагадаємо, освітньо-науковий Кластер цифрової енергетики заснований науковцями-енергетиками та провідними керівниками енергетичних компаній України з метою запровадження сучасних технологій та обладнання в енергетичній галузі, а також відновлення енергетичних об’єктів після атак ворога. Ініціатором його створення став директор навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження Національного університету біоресурсів і природокористування України Віктор Каплун за підтримки ректора Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслава Ніколаєнка. 

Так, під час засідання учасники обговорили план виконання заходів освітньо-наукового Кластеру цифрової енергетики у третьому кварталі 2023 року, проектну та дослідницьку діяльність, заслухали пропозиції та затвердили наступні дії щодо реалізації плану роботи Кластеру.

 

 

З вітальним словом до присутніх звернувся голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук. Він зазначив, що нині енергетична сфера вкотре зазнає складних випробувань. Тож головне завдання енергетиків сьогодні – забезпечити проходження зимового періоду без аварійних та надзвичайних ситуацій, вчасно реагувати на можливі форс-мажорні обставини, враховуючи складний стан, у якому опинилась країна.

 

 

– Сьогодні наше завдання – максимально згуртуватися на користь енергетики та фахової підготовки персоналу. Маємо вже зараз якісно підготувати майбутніх спеціалістів енергетичної сфери, підтримувати освітні і наукові заклади. Адже майбутні енергетики повинні бути максимально озброєні знаннями і практичними навичками,– зазначив Олег Самчук.

Також він додав, що нині дуже важливо сконцентрувати увагу на належних умовах праці енергетиків, збереженні соціальних гарантій. А крім того, в умовах воєнного стану маємо докладати максимум зусиль для підтримки Збройних Сил України, спільно працювати заради перемоги.

Директор навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження Віктор Каплун зауважив, що діяльність Кластеру вже дає перші позитивні результати, до нього долучається ще більше компаній з бажанням бути корисними та допомогти спільній справі. 

 

 

– Сам Кластер і його задачі, які ми формуємо для вирішення, є і величезним викликом, і величезним поштовхом для фахового зростання інституту загальної енергетики НАН України, нашого інституту, співробітників, вирішення нагальних питань галузі,– наголосив Віктор Каплун. – Завдяки діяльності Кластеру маємо два проєкти Національного фонду досліджень, триває підготовка тематичного плану фахового студентського акселератора «Енергетика сталого розвитку та проєктна діяльність у повоєнній відбудові країни», доопрацювання полігону «розумних» електромереж в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження. Ми продовжуємо реалізацію ідеї про те, щоби були створені освітні програми, в яких учасники Кластеру змогли стати менторами і спікерами, ділитись досвідом, навчати студентів і водночас набувати нового досвіду самим. 

 

 

В свою чергу директор Інституту загальної енергетики НАН України Віталій Бабак запропонував розглянути питання щодо підвищення ефективності профорієнтаційної роботи з майбутніми студентами енергетиками, розглянути питання щодо підписання з профільними коледжами спільних програм, які би відповідали першому та можливо й другому курсу навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження. Це дасть змогу максимально ефективно і в коротші терміни підготувати фахівців енергетичної галузі для вирішення поточних та перспективних завдань.

 


Представник компанії «Kampov technology» Юрій Кампов запропонував створити на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України навчальну лабораторію з використанням VR-технологій, а також опробувати розроблені програми і наявне обладнання при підготовці фахівців в навчальному центрі ПАТ «Черкасиобленерго».

 

 

 

– Завдяки такій лабораторії студенти університету навчатимуться розробці VR-модулів, а також зможуть навчатись дистанційно з використанням нових технологій,– прокоментував Юрій Кампов. 

Також про важливість та проблеми впровадження дуального навчання наголосив директор навчального центру ПАТ «Черкасиобленерго» Дмитро Галат. 

 

 

– Треба починати навчання з впровадження цифрових технологій і відповідного обладнання з диспетчерських служб, оскільки саме вони добре знають проблеми щодо забезпечення надійності електропостачання. Дуальне навчання під керівництвом високваліфікованого виробничника допоможе студентові оволодіти необхідними для роботи практичними навичками,– відзначив Дмитро Галат. 

 

 

Тож по завершенню засідання ради Кластеру присутні підтримали пропозиції, які були озвучені в ході обговорення. Також директор компанії «E-NEXT Україна» Сергій Кузовкін подарував ВСП "Уманські енергетичні мережі" набір спеціальних інструментів, які допоможуть енергетикам при виконанні важливих робіт. 

 

 Засідання пройшло продуктивно, учасники домовилися про розширення напрямів та поглиблення співпраці. Все – на користь розвитку освіти, науки та загалом енергетичної галузі, а також подолання наслідків агресії ворога.

Першоджерело

  

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook