Гуртожиток – наш другий дім

13 жовтня 2023 року
  Міжнародний день зменшення небезпеки стихійних лих (IDDRR) – це міжнародний день, який заохочує кожного громадянина та уряд брати участь у розбудові більш стійких до стихійних лих спільнот і націй.

  Вперше відзначався згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 1989 р. у рамках Міжнародного десятиліття щодо зменшення небезпеки стихійних лих (1990-1999 рр.).
  У 1999 р. Генеральна Асамблея вирішила продовжувати щорічно відзначати цю дату як Міжнародний день по зменшенню небезпеки стихійних лих у другу середу жовтня в якості одного з інструментів, що сприяють формуванню глобальної культури зменшення небезпеки стихійних лих, включаючи запобігання стихійним лихам, пом’якшення їх наслідків та забезпечення готовності до них, що підкреслювалося в резолюції № A/RES/44/236.
  Згодом, за рішенням Генеральної Асамблеї від 21 грудня 2009 р. (резолюція № A/RES/64/200), датою святкування Дня стало 13 жовтня, а назва змінилася на «Міжнародний день зменшення небезпеки лих». Мета Дня як і раніше полягає в підвищенні рівня інформованості населення щодо заходів зниження ризику життю та здоров’ю від стихійних природних явищ.
 
Наслідки урагану Ірма. 2017 р.
 
  Цього Дня ООН закликає людей ділитися накопиченими знаннями в царині зниження небезпеки лих.
  Стихійне лихо – екстремальне явище природи катастрофічного характеру, що приводить до раптового порушення нормальної діяльності людей. Характерними рисами стихійного лиха є його непередбачливість і неможливість своєчасного попередження. За місцем локалізації стихійні лиха поділяють на: літосферні, гідросферні, атмосферні.
  Від стихійних лих – ураганів, повеней, цунамі, землетрусів, смерчів, пожеж, виверження вулканів, посух, снігових лавин, зсувів ґрунту тощо, щороку страждають понад чверть мільярда людей – ukrinform.ua.
 
 
  Оскільки більшість країн із високим ризиком стихійних лих також належать до тих, де найбільша частка населення живе за національною межею бідності, Управління ООН зі зменшення ризику стихійних лих (UNDRR) заохочує людей вжити заходів , щоб розірвати коло стихійних лих і зростання нерівності.
  Щоб мобілізувати дії, агентство ООН привертає увагу до жорстокої нерівності катастроф. Він закликає до боротьби з нерівністю заради стійкого майбутнього, що є темою святкування 2023 р.
  Тема Дня узгоджується з Сендайською рамковою угодою, міжнародною угодою щодо запобігання та зменшення втрат у житті людей, засобів до існування, економіки та базової інфраструктури. Договір містить сім глобальних цілей і 38 індикаторів для вимірювання прогресу та доповнює Паризьку угоду про зміну клімату, причому обидві рамки взаємопов’язані для досягнення Цілей сталого розвитку .
  Відзначається невдовзі після середньострокового огляду Сендайської рамкової програми щодо зменшення ризику стихійних лих на 2015-2030 рр., під час якої Генеральна Асамблея ООН у травні 2023 р. прийняла політичну декларацію про прискорення дій щодо посилення стійкості до стихійних лих.
 
 
  Міжнародна стратегія по зменшенню небезпеки стихійних лих переслідує, перш за все, мету доведення до відома широкої громадськості важливості завдання запобігання та проведення роз’яснювальної роботи серед населення та громад, які найбільш схильні до небезпеки стати жертвою стихійних, екологічних та техногенних лих, щодо доступних засобів із запобігання переростання небезпек в катастрофи.
 
Повінь у Лівії. 2023 р.
 
  Кількість постраждалих від землетрусів, циклонів, повеней і засух стрімко зростає. За даними ООН, близько 250 тис. чоловік стали в 2004 р. жертвами стихійних лих. Це в три рази більше аналогічного показника 2003 р. і майже в 10 разів більше, ніж у 2002 р.
  У середньому в результаті стихійних лих гине 184 людини в день. Через урбанізацію світу число жертв буде рости. Мільйони життів можна було б врятувати, якби держави більше робили для попередження і скорочення ризиків стихійних лих – dilovamova.com.
 
 
 
Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

    

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook