На кафедрі відбулися судові дебати з цивільного судочинства

19 жовтня 2023, 21:38

   17 жовтня 2023 року на базі юридичного факультету Національного університету біоресурсів та природокористування були проведені судові дебати за участю студентів 4 курсу денної форми навчання.

 Доктор філософії з галузі права, старший викладач кафедри цивільного та господарського права Олена Старченко виступила в якості судді в даному модельному судовому засіданні, а, відповідно, студенти отримали ролі різних учасників справи.       

             

У такому судовому засіданні взяли участь найініціативніші студенти 4 курсу, які проявляють високий рівень знань у сфері цивільного процесу та підтверджують свої вміння в ході реалізації ідеї модельного судового засідання.

Так, в рамках даного судового засідання була розглянута справа про розірвання шлюбу, поділ спільної сумісної власності, а також визначення місця проживання дитини. В якості позивача виступила студентка 4 курсу Іванна Красносільська. В свою чергу, роль відповідача у справі дісталася студенту 4 курсу Олександру Каруліну. Студенти підготували надзвичайно змістовні, правильно оформлені з юридичної точки зору процесуальні документи. Також, учасники справи клопотали про проведення товарознавчої експертизи для визначення вартості майна, яке підлягало поділу. Суддя прийняла рішення про виклик експерта до суду для надання роз’яснень щодо висновку. Ґрунтовний висновок щодо правильного порядку поділу спільної сумісної власності був підготовлений Ямковим Святославом, який виступив у ролі судового експерта.

Не обійшлося без виклику в судове засідання представника органів опіки і піклування з метою надання акту обстеження умов проживання дитини з матір’ю. Даний акт був підготовлений Образом Тимофієм, якому дісталась роль працівника органу опіки та піклування.

Для урізноманітнення судового засідання було прийнято рішення позиціонувати відповідача як особу, яка не володіє мовою судочинства. У зв’язку з цим, допомогу лінгвістичного характеру у формі перекладу надавав Шкода Владислав, який виступив у ролі перекладача.

Дане модельне судове засідання здійснювалося відповідно до вимог Цивільного процесуального кодексу, а тому обов’язковим учасником процесу виступив секретар судового засідання, який здійснював фіксацію засідання. Дана відповідальна роль була покладена на Корнійчук Софію.

В результаті проведення судового засідання суддя Олена Старченко ухвалила рішення про часткове задоволення позовних вимог. А саме відповідним рішенням було розірвано шлюб, визначено місце проживання дитини з матір’ю, але порядок поділу спільної сумісної власності визначався відповідно до інформації, яка була представлена у висновку експерта.

Студентам дуже сподобався такий формат роботи, адже відповідні судові засідання підвищують правову культуру студентів, розширюють практичні навички у сфері цивільного процесу, а також заохочують до ґрунтовного науково-практичного осмислення відповідної навчальної дисципліни.                                     

Олена Старченко,

старший викладач кафедри цивільного та господарського права,

доктор філософії з галузі права

 

 
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook