Кафедра аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води не вперше проходить внутрішній аудит управління якістю

20 жовтня 2023, 12:07
кафедра аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води

17 жовтня 2023 року зранку, згідно графіку внутрішнього аудиту агробіологічного факультету, кафедра аналітичної і біонеорганічної хімії  проходила «іспит» на відповідність до системи управління якістю (СУЯ)  перед  комісією адміністрації факультету.

 

СУЯ – це система управління, яка направляє та контролює діяльність підприємств (організацій) відносно якості (характеристик) продукту/послуг, які задовольняють очікуванням споживачів. Здійснюється такий аудит за державним стандартом України – ДСТУ ISO 9001-2015 «Система управління якістю. Вимоги» і він є ідентичним перекладом міжнародного стандарту ISO 9001-2015.

Цей документ базується на попередньому міжнародному стандарті ISO 9001:2008 «Система менеджменту якості. Вимоги», який регламентує управлінські функції, як планування; контроль; аналіз; настанови з якості; інструкції; положення; записи тощо.

Оскільки кафедра подібний внутрішній аудит СМЯ успішно проходила у 2009 році і поновлювала документацію у 2020 р., то підготовча робота до теперішнього аудиту полягала лише в оновленні документації до сучасних нормативів СУЯ і виявлення недоліків та недопрацювань у організації  роботи кафедри.

З «документальною» частиною СУЯ кафедра успішно справилась під менеджментом секретаря кафедри доцента Т.І. Ущапівської і за активної участі всіх викладачів та завідувача лабораторіями С.В. Романчук. Особлива активність у виконанні цього розділу роботи з боку попереднього секретаря кафедри, доцента Р.В. Лаврика. До того ж ефективність і якість навчальної і наукової роботи підтверджена деякими вагомими видами продукції з активу кафедри за період 2017-2022 років:

ü  Патентів на винаходи і корисні моделі – 31

ü  Монографій                                             - 3

ü  Підручників та навчальних посібників   - 24

ü  Методичних розробок                             - 108

ü  Наукових статей                                      - 111

у т.ч. в базах Scopus, WoS                    - 53

 

         Із недоліків і недопрацювань, що можуть знижувати якість роботи підрозділу, завідувачем кафедри визначено наступне: 1) часткова застарілість навчального і наукового обладнання; 2) відсутність регулярного постачання хімічних реактивів і посуду для навчального процесу; 3) низька базова природнича підготовка наборів студентів і відсутність дієвої системи її регулювання; 4) не достатньо якісне планування навчального процесу в частині розкладу занять і розрахунку штатів кафедри.

Кафедра обговорила ці проблеми у організації роботи на засіданні кафедри 20 жовтня 2023 р. і зобов’язується в подальшому активно користуватися СУЯ для підвищення ефективності своєї діяльності.

 

                                               Секретар кафедри, доцент    Тетяна Ущапівська  

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook