ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ АКАДЕМІКА В.А. ВЕРГУНОВА

20 жовтня 2023, 14:04

  19 жовтня 2023 року відбулась гостьова лекція на базі Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки НААН України академіка В.А. Вергунова на тему: «Внесок академіка В. І. Вернадського у становлення і розвиток сільськогосподарської дослідної справи в Україні».  

  В. І. Вернадський Академік Імператорської Академії наук від 1909 року. Професор Московського університету від 1898р. Один із засновників Української академії наук, її дійсний член (від 1918) та перший голова-президент (від 01.01.1919 до 31.12.1921). Засновник Національної бібліотеки Української держави в Києві (нині – Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського). Організатор та директор Радієвого інституту (1922 – 1939), Біохімічної лабораторії (1929 рік). Почесний член багатьох академій (Паризької, Чеської, низки інших) та наукових товариств.


  Збагатив науку глибокими ідеями, що лягли в основу нових провідних напрямів сучасної мінералогії, геології, гідрогеології, визначив роль організмів у геохімічних процесах. Для його діяльності характерні широта інтересів, постановка кардинальних наукових проблем, наукове передбачення.

  У фокусі світогляду Володимира Вернадського – ідея переходу біосфери в ноосферу. Досліджуючи феномен «живої речовини» як сукупності живих організмів, Вернадський показав, що жива речовина є носієм і продуцентом «біогеохімічної енергії».

  Вернадський – передусім учений, життя якого підпорядковувалось науковій діяльності та «творчому шуканню правди». Один із творців антропокосмізму, Вернадський наголошував, що «мисляча людина є мірою всього». Наука про природу є у Вернадського водночас і наукою про людину (і навпаки).


  Враження студентів від прослуханої лекції:
  Марія Шило, студентка 2 курсу ФЗРБтаЕ
  Сьогодні я відвідала бібліотеку Інституту аграрної економіки та була вражена масштабністю і красою цього місця. Бібліотека справила неймовірно позитивне враження на мене. Крім того, привітний персонал завжди готовий допомогти в пошуку необхідної інформації. Я відчула тут справжню атмосферу знань та надихнулася на подальші навчальні досягнення. Ми прослухали лекцію директора бібліотеки академіка Віктора Вергунова про непростий життєвий шлях першого Президента Академії наук України Володимира Вернадського. Я зрозуміла, як мало ми знаємо про визнаних в усьому світі українців, як складно їм було знаходити свої місце в науці, але талант і наполегливість допомогли подолати найважчі перешкоди. Я дізналася багато нового про аграрні дослідження на території України. Зокрема, ми переглянули виставку старовинних та унікальних видань з природничих питань, які зберігаються в бібліотеці.

  Павліна Дубовик, студентка 2 курсу ФЗРБтаЕ
  Академік Віктор Анатолійович Вергунов, лекцію якого ми сьогодні слухали, дуже креативна людина. Він директор найбільшої в Україні галузевої бібліотеки, яка носить ім’я видатного українського науковця і філософа, першого Президента Академії наук України, Володимира Вернадського. З лекції ми дізнались про життєвий шлях Вернадського як видатного українського вченого. Цікаво, що і бібліотека була заснована Володимиром Вернадським, і на перших етапах її організації саме він займався наповненням її фондів. Багато чого із видань часів Вернадського нині зберігається в бібліотеці і становить її золотий фонд. Мені дуже імпонує думка Вернадського, що збереження нашої планети це головне завдання людей. Зараз ми це розуміємо. Думки великого вченого актуальні в наш час.

  Марія Безобчук, студентка 2 курсу ФЗРБтаЕ
  Особисто мої враження від лекції чудові. Я почула багато нової інформації, пов'язаної з історією аграрної науки та галуззю сільського господарства. Дізналась багато нових фактів про видатного українського діяча, природознавця - Володимира Івановича Вернадського, про його досягнення, ідеї та внески до розвитку природничих наук. Він засновник вчення про біосферу, його ідеї лежать в основі сучасної геології, мінералогії та багатьох інших напрямів науки. Як студент спеціальності "Захист і карантин рослин", можу сказати, що інформація, отримана на лекції, була для мене цікавою та корисною.
  По завершенню заходу залишились лише позитивні емоції. Спікер доповідав усе доступно та зрозуміло. Було приємно відвідати лекцію, напряму поспілкуватись з науковцем і дізнатись для себе щось нове.

  Ми щиро вдячні директору національної наукової сільськогосподарської бібліотеки НААН України, академіку В.А. Вергунову за проведену гостьову лекцію.

Микола Патика, професор кафедри
фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook