Lege artis: відбулося відкрите лекційне заняття доцента кафедри філософії та міжнародної комунікації Олени Балалаєвої

19 жовтня 2023 року

 19 жовтня 2023 року відбулося відкрите лекційне заняття доцента кафедри філософії та міжнародної комунікації Олени Балалаєвої з навчальної дисципліни «Латинська мова (термінологія)» для студентів 1 курсу факультету ветеринарної медицини на тему: «Receptum. Латинська частина рецепта».

 
 На занятті студенти дізналися про види рецептів та їх функції: медичну, юридичну, технологічну, економічну, соціальну; розглянули структура рецепта та його частини: Inscriptio, Datum, Nomen aegroti, Nomen medici, Invocatio, Designatio materiarum, Subscriptio, Signatura, Nomen medicі et Sigillum personale.

 
 Майбутні лікарі ветеринарної медицини ознайомилися з правилами оформлення латинської частини рецепта, послідовністю виписування інгредієнтів у складному рецепті. А ще дізналися, що згідно з чинним законодавством (п. 11 Закону № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і медичні вироби, Порядку відпуску лікарських засобів і медичних виробів з аптек та їхніх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків»), «скорочення щодо лікарських засобів зазначаються тільки латинською мовою» та мали змогу ознайомитися з латинськими скороченнями, прийнятими у медичній та фармацевтичній практиці. Студенти не лише отримали теоретичні відомості, а й спробували самі формулювати рецептурні рядки латиною lege artis – за всіма правилами фармацевтичного мистецтва.

Cвітлана ГЕЙКО,
доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації,
відповідальна за здійснення контролю за якістю прочитаних лекцій 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook