Практичне навчання першокурсників в лабораторіях факультету інформаційних технологій

21 жовтня 2023 року

Реалії сьогодення поставили заклади вищої освіти перед вибором: очне або дистанційне навчання в новому навчальному році. Традиційне, обтяжене викликами військового стану чи все ж віддалене, коли студенти навчаються з дому? Безумовно, використання сучасних технологій, нових підходів є основою покращення освітнього процесу як для очної, так і для дистанційної форми навчання. Але аргументоване рішення колективу університету та факультету інформаційних технологій про навчання в першому семестрі 2023-2024 н.р. переважно в очному форматі, очевидно вже приносить позитивні результати, вмотивованість першокурсників та задоволеність всіх учасників освітнього процесу.
На факультеті інформаційних технологій вирує студентське життя. Знову в наших стінах чути голоси студентів, коридори сповнені амбітною та цілеспрямованою молоддю. 13 навчальних лабораторій кафедр факультету ІТ: ошатних, оснащених та забезпечених високоякісними приладами, навчальними пристроями та матеріально-технічною комплектацією зустріли цьогоріч студентів.
Студенти 1 курсу факультету інформаційних технологій активно засвоюють практичні навички з дисципліни "Інформаційні технології", яка викладається для всіх спеціальностей на факультеті. Ряд лабораторних робіт присвячені знайомству з мережевими технологіями. Студенти навчались обтискати мережеві кабелі, проводити первинне налаштування та діагностику мережевого обладнання, отримали практичні навички моделювання комп'ютерних мереж в програмному продукті Packet Tracer компанії Cisco.

https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u34/photo_2023-10-20_14-29-24_2.jpghttps://nubip.edu.ua/sites/default/files/u34/photo_2023-10-20_14-29-22.jpg

Цікаві, практикоорієнтовані та технологічні проводяться лабораторні роботи з використання IoT технологій, під час яких студенти ознайомились з особливостями використання ІоТ технологій в різних галузях сільського господарства, зокрема з використанням безпілотних літальних апаратів. Вивчили різні типи, та особливості конструкції БПЛА, отримали практичні навички керування квадрокоптером.

https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u34/photo_2023-10-20_14-29-27.jpghttps://nubip.edu.ua/sites/default/files/u34/photo_2023-10-20_14-47-11_0.jpg

Здавалось би, нашим студентам потрібні лише комп’ютери. Але є предмети, викладання яких потребує спеціального обладнання. Наприклад, дисципліна «Основи програмної інженерії», в рамках якої студенти спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» знайомляться з роботою 3Д принтера, вчаться програмувати, створювати моделі та друкувати.

Але і на дисциплінах, де достатньо лише комп’ютерів та ПО, важливе очне спілкування з викладачами. Саме викладач допоможе розібратися з проблемами, які виникають. Для першокурсників – найважливіше відразу включитись у навчання, комунікувати, створити міцний колектив. Долають проблеми і студенти спеціальності «Комп’ютерні науки» під час проведення занять з програмування, операційних систем та інших фахових дисциплін.

Щоб стати висококваліфікованим спеціалістом з комп’ютерних систем і мереж спочатку необхідно опанувати комп’ютерну електроніку, схемотехніку та комп’ютерну логіку у відповідній навчальній лабораторії.

Робоча атмосфера, застосування спеціалізованого програмного забезпечення на практиці, надає майбутнім фахівцям спеціальностей «Економіка» (освітня програма Економічна кібернетика) та «Інформаційні системи та технології» впевненості у своїх силах.
SWOT-аналіз є першим важливим кроком у побудові стратегічного бачення. Це важливий крок для компаній та організацій, які хочуть мати розуміння своїх внутрішніх і зовнішніх сильних та слабких сторін, можливостей і загроз. Студенти 1 курсу під час лабораторних робіт з дисциплін Інформаційні та комунікаційні технології в економіці та Основи інформаційних систем використовуючи SWOT аналізують бізнес зі стратегічної точки зору, що допомагає визначити, як використати свої можливості, сильні сторони та як уникнути загроз, усунути слабкі сторони та як у цьому можуть допомогти сучасні інформаційні системи.

https://lh7-us.googleusercontent.com/_ECcfRG5N5fRd_TtEoVG0RzJ-_rb8pL-UTbvP-LyLj8FPGmW1jdiTtyTdll5jFkA5HsQlGYyF7zSqU6RUHcP5okJCDeFk7aqq-g9UXDm77H0elv8Zc-nbBU8QLWhWW-bvwGovMtkz2vShttps://lh7-us.googleusercontent.com/UBelVojtwPAgd40bjJtK65C8n6jhMUPnSEFLLDBWaNT-Jb1_fE51VEJWlEsroooVKkmCvCqz7iaQqqEjaFQOmQVxZQA7nz2Ufw_mj7kj-fdWav-BqO78JY41P6FKG97NDdvr8bWFEtsP

Отож, якісна підготовка майбутнього фахівця під час лабораторних робіт сприяє їх професійному розвитку, вдосконаленню практичних навичок, розвиває їх вміння працювати в команді, що беззаперечно є не тільки вимогою сьогодення, а й в першу чергу роботодавців.
Слід констатувати, що за опитуваннями, студенти 1 курсу попри труднощі, повітряні тривоги, походи під час занять в укриття, дуже задоволені очним форматом навчання, використанням сучасних цифрових та комп'ютерних технологій. Очевидно, що і адміністрація та науково-педагогічні працівники кафедр факультету прикладають максимум зусиль задля покращення освітнього процесу, практикоорієнтованого підходу в навчанні майбутніх IT-шників, які так потрібні нашій Україні.

 

завідувачі кафедр
факультету інформаційних технологій

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook