Професор Марина Навальна про свободу слова в Україні у латвійському Даугавапілсі

21 жовтня 2023 року
НУБіП України

     Упродовж двох днів  у Даугавапілскому університеті (Латвія) тривала XVIII Міжнародна конференція «Соціальні науки для регіонального розвитку» («Conference «Social Sciences for Regional Development 2023»). У пленарному засіданні конференції взяла участь професор кафедри журналістики та мовної комунікації Марина Навальна з доповіддю «Свобода слова в українських медіа під час війни» (Freedom of speech in the Ukrainian media during the war).

Професок Марина Навальна проаналізувала головні ризики, які можуть становити загрозу для свободи слова в Україні: втрата територій, економічні проблеми та перебудова медійного простору. Під час виступу було подано результати опитувань Інституту масової інформації у 2022 році, де було визначено основні російські злочини проти свободи слова на території України: вбивства та викрадення журналістів, обстріли та поранення журналістів, кіберзлочини, обстріли телевеж, погрози, напади на редакції медіа, вимкнення українського мовлення тощо.

Професорка закцентувала увагу особливостях роботи єдиного телемарафону, у якому беруть участь ключові національні телеканали – три медіахолдинги «1+1 Media», «Starlight Media» та «Inter Media Group», а також Суспільне телебачення і телеканал Верховної Ради України «Рада».

– Українська влада не просто надає перевагу іноземним масмедіа, вона не приділяє належної уваги національній чи тим більше регіональній пресі, а українці мають питання щодо корупціонерів, колаборантів, мобілізації (та демобілізації), – наголосила професор Марина Навальна, – відповідно в українських споживачів інформації виникає певне незадоволення.

Також було наголошено на неоднозначних умовах з акредитацію, а створення проблем для медійників ніколи не допомагало покращенню інформаційного поля.

Маю честь уже сім років поспіль брати участь у міжнародній конференції в Даугавапілскому університеті, – зауважила професорка Марина Навальна. Конференція закцентовує важливі проблеми суспільств (інформаційні, демографічні, економічні та ін.). До доповідей українських науковців був неабиякий інтерес, зокрема і до свободи преси в нашій країні, адже недаремно напередодні відбувся форум із проблем свободи в Латвії, у якому брали участь і українські журналісти.



Ще варто зауважити: професор Володимир Меньшиков повідомив, що Даугавапілский університет буде співорганізатором І міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні соціокультурні трансформації: медіа, мова, комунікація», яку проводитиме 15 лютого 2024 року кафедра журналістики та мовної комунікації.

Тетяна ЛЕВЧЕНКО,
магістранка спеціальності «Журналістика»

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook