ЕКСКУРСІЯ ДО БОТАНІЧНОГО САДУ НУБіП УКРАЇНИ

23 жовтня 2023 року

10 жовтня 2023 року відбулась екскурсія для студентів АБФ, 1 курсу 5 групи та членів Студентського наукового гуртка «Аналіз питної води» у Ботанічний сад НУБіП України. Нас зустрічали зелені альтанки, вікові дуби, сосни, ліани і тепле повітря, хоча так хотілось зануритись у прохолоду зеленого саду. Під час прогулянки Ботанічним садом спостерігали за природою, незвичними рослинами-ліанами, хвойними деревами, величезними дубами, красивими бесідками, фонтаном, альтанками, численними скульптурами тварин, що зроблені з дерева. Поруч навіть облаштований спеціальний майданчик, де проводяться лекції і семінари зі студентами, відбуваються святкові заходи, літературні читання, концерти.

Студентам було дуже цікаво дізнатись про історичні факти нашого Ботанічного саду та його розвиток
Ще у XVII столітті на місці Ботанічного саду існував хутір Голосіївський (згадка в історичних документах 1617 року).
У 1631 році Петром Могилою був закладений монастир Голосіївська пустинь та парк.
У 1920 році монастирські володіння було націоналізовано, а у 1922– 1923 роках передано новоствореним сільськогосподарському та лісогосподарському інститутам. Протягом 1925–1932  років відбувалась забудова цієї території комплексом вищезазначених навчальних закладів (Вікіпедія). Історія Ботанічного саду почалась у 1928 році з моменту заснування дендрологічного саду Київського лісогосподарського інституту. Ботанічний сад створено на базі кварталів 7 і 8 Хотівського лісництва Боярської ЛДС та прилеглих земель.
На території 6 га були висаджені екзотичні деревні та кущові види рослин, насіння яких отримували із ботанічних садів та дендраріїв Ялти, Харкова, Одеси, Ташкенту та інших міст. У 1929 році у саду налічувалось вже близько 320 видів дерев'янистих рослин [1] (389 види, 4 різновиди, 33 гібриди, 2 форми та 176 культиварів), колекція лікарських рослин - 164 одиниці (163 види, 1 гібрид), колекція квітково-декоративних рослин відкритого ґрунту — 154 одиниці (95 види, 21 гібрид та 38 культиварів), колекція плодово-ягідних рослин - 155 одиниць (27 видів, 2 гібриди та 126 культиварів), колекція рослин захищеного ґрунту - 184 одиниці (162 види, 4 різновиди, 5 гібридів та 13 культиварів), колекція дикорослих та адвентивних трав'янистих рослин - 307 одиниць (306 видів, 1 гібрид), колекція мохоподібних рослин представлена 50 видами.

На території Ботанічного саду знаходяться експозиційні ділянки хвойних рослин Далекого Сходу, Кавказу, квітникових та декоративних рослин, троянд, бузку, географічні посадки дубів. Із колекції тропічних та субтропічних рослин цінними є колекції бромелієвих, цитрусових, кипарисів тощо.
Ботанічний сад є науково-дослідною, освітньою, природоохоронною установою. Його дослідження спрямовані на вирішення проблем інтродукції та акліматизації деревних рослин, дендрології та лісової селекції, зеленого будівництва. Тут створена насіннєва база перспективних для лісового господарства рослин, що використовуються для наукових досліджень та навчання студентів.
Заповідну територію гармонійно доповнює велика кількість найрізноманітніших скульптур з дерева та інших матеріалів. Серед них можна побачити навіть доісторичних тварин: сніжну людину або ж родину динозаврів.
Серед інших неабияку популярність має скульптура мамонта, що нагадує героїню культового мультфільму «Льодовиковий період»-Еллі.
 


За словами наукових співробітників, це робиться не лише для приваблення відвідувачів з дітьми, але і для історичного усвідомлення значення цього місця, де ймовірно, вирувало життя ще мільйони років тому.


 

Окрім доісторичних звірів, на території Ботанічного саду можна знайти багато цікавих скульптур на різний смак: від найрізноманітніших жителів лісу до мармурових німф та музиканта зі скрипкою.
 


 

Який чудовий наш Ботанічний сад!
Зі слів студентів, у Ботанічному саду почуваєш себе комфортно і затишно, а осіння посуха, можливо і є наслідком глобальних змін клімату, однак, в саду про неї забуваєш!

Особливою гордістю колективу, що працює у Ботанічному саду, є створення власного проєкту системи водовідведення стічних вод з вулиці Героїв Оборони. Раніше, після дощу чи снігу, через недосконалість старої системи водовідведення, територія ботанічного саду часто страждала від підтоплення. Завдяки новітнім розробкам науковців це болюче питання було вирішене. Відвідувачі навіть не підозрюють, що ці мальовничі місточки та струмки, що входять до нової системи водовідведення, мають не лише декоративний характер, а є привабливими з естетичної точки зору, і щоб усі, хто приходить до Ботанічного саду, могли почувати себе максимально комфортно і затишно».
Студентів вразили мальовничі місточки та струмки, що входять до нової системи водовідведення та мають не лише декоративний характер, а виявляються максимально ефективними для відведення води під час сильних злив.
На території Ботанічного саду можна також побачити еко-класи для навчань, які були облаштовані незадовго до локдауну. Тут студенти отримали змогу проводити заняття з лісового господарства та з інших дисциплін. Як відомо, у багатьох європейських країнах на території ботанічних садів та парків є такі еко-класи.

Особливою гордістю науковців є так звана відкрита аудиторія. Унікальні акустичні можливості дозволяють ректору проводити заняття на свіжому повітрі, не використовуючи мікрофон. У нас ця практика, на жаль, є мало розповсюдженою: еко-класи є лише у лісгоспах та поодиноких парках.


Ще однією цікавою локацією є альтанка Пам’яті. За словами працівників, кілька років тому вони втратили одне із найстаріших дерев саду. Тоді ж виникла ідея зробити з пенька вікового дерева стіл, а поруч облаштувати меморіальний стенд із залишками гільз та снарядів, знайдених на території Ботанічного саду після завершення ІІ Світової війни.

Ботанічний сад НУБіП  України вражає всіх своєю красою та затишком!
Студенти і викладачі  щиро вдячні, що у нас є такий чудовий Ботанічний сад!

 

Валентина ГАЛІМОВА, 

к.х.н., доцент кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води.
Анастасія ЯКОВЕНКО, 

староста АБФ-1-5 гр.
Назар ДЕМИДЮК, 

староста Студентського наукового гуртка «Аналіз питної води», студент 5 к. ФВМ

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook